Svar: Slippe for bleen
Kære Christians mor
Det er altid et godt tegn, at barnet kommer og meddeler at det ikke længere vil have ble på, men det kunne godt lyde som om at Christian ikke har været helt parat. Han har måske ytret ønske om at slippe for bleen, fordi andre børn i børnehaven ikke længere bruger ble og han vil gerne være eller gøre som dem ... men har så fysiologisk ikke været helt parat.
Renlighed består af 3 faser. I første fase kommer barnet og siger at de har lavet i bleen og gerne vil have en ren ble på. I næste fase kommer barnet og siger "nu tisser jeg" og I sidste fase, når barnet så til at sige til lige inden. Hos jer lyder det som om at Christian kun er nået til fase 1. Han er altså i gang, men der er stadig lidt vej og jeg synes det er rigtig synd, at der sker så mange uheld, det har han det jo heller ikke rart med.
At han har sagt at han vil have ble på i børnehaven lyder rigtig godt og jeg synes I skal overveje det samme derhjemme. Det er så også vigtigt at han ikke forbinder det at få en ble på med at han så også skal tisse i den, men at bleen netop bruges som et par underbukser og han skal derfor fortsat følges på toilettet til faste tider, præcis som man også selv ville gøre. Måske skal han have lidt flere faste tider end I har lige nu, i hvert fald skal han også have faste tider i børnehaven og det er vigtigt at pædagogerne der også er med på og interesseret i at huske ham på at han skal gå ud og tisse inden han løber ud og leger osv.
I forhold til de faste tider og om I er startet for tidligt, så er et andet godt tegn, at han kan holde sig tør i 3 timer. Kan han ikke det, så er han fysiologisk ikke parat endnu. Det lyder lidt som om at det kunne knibe hos jer eller måske lige er på grænsen. Du skiver at de faste tider ligger morgen, hjemme fra børnehave, inden bad og inden sengetid - måske skal der puttes et par ekstra toilettider ind, f.eks. inden I spiser til aften eller på det tidspunkt, hvor I normalt oplever at det går galt. Prøv i hvert fald at lægge mærke til, hvornår han tisser eller laver i bukserne og om I ved at tilbyde ekstra toiletbesøg kan undgå ...
... uheldene sker :)
Hvis han gerne vil sidde på toilet, så skal han også have en skammel at hvile sine fødder på. Ellers sidder han og spænder i kroppen og kan ikke slappe af i sine muskler og få tisset.
Imse Vimse træningsbukser lyder fint, men samtidig fortæller du at de ikke kan holde til de store mængder vandladning ... Måske vil Huggies Pull-Ups være en idé. Det er naturligvis en rigtig bukseble, men fordelen ved denne ble er, at motiverne på bleen blegner, når barnet tisser i bleen, derfor kan jeres dreng måske blive opmærksom på "nu tisser jeg" og således nå at sige til når det sker, holde sig og nå på toilettet. Det kræver naturligvis at han går rundt uden lange bukser på :)
Nu ved jeg ikke hvor stor jeres dreng er rent fysisk, men hvis han er godt i stand, så vil det måske også kunne lade sig gøre at prøve med DryNites Sleep Shorts. Det er en ble, som ligner rigtige boksershorts. De er dog til store børn, som har problemer med ufrivillig vandladning om natten og går fra 17 kg og op efter ...

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Og så er det altid godt at læse lidt bøger om kroppen, hvordan vi fungerer. Tale om hvad der sker med maden vi spiser, det vi drikker, hvordan det kommer igennem kroppen og ud som tis og afføring. Giv ham lidt viden om sig selv og hvad der sker. I kan låne mange gode bøger om emnet på biblioteket.
Så en ble på igen, lyder altså som en god idé og så rose ham, når bleen er tør. Det er meget bedre for hans selvværdsfølelse end at der sker så store uheld hver dag ... Og så fortsætte med faste tider, han må aldrig få at vide, at han kan tisse i sin ble, men skal altid opfordres til at forsøge.
Og er det rigtig godt vejr, så tag ham i haven og lad ham rende rundt uden tøj, så han ser når han tisser og når det så sker så få ham i hånden og skyyyynnd jer på toilettet. "Kom skat, nu tisser du, vi skal skynde os..." og "py ha, hvor var det godt vi nåede det, næste gang siger du det til mor og så skynder vi os alt hvad vi kan, okay ..." osv. så han virkelig mærker fornemmelsen og så er det nu! man skal af sted.
Jeg håber mine tanker hjælper lidt på vej, fortsat held og lykke med ham:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.
Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
Viden om børn:
Regnslag
Du bør vælge regnslag der har Varefakta mærke. Det betyder at regnslaget er godkendt med hensyn til at kunne sikre barnet luft nok.
Du bør jævnligt sikre at elastikken i regnslaget er i orden. Er den for løs, kan selv et lille barn trække regnslaget ind i barnevognen og blive kvalt.
Regnslag bør kun anvendes, når man går tur i regnvejr og bør således ikke være på vognen, hvis det ikke regner.
Stil barnevognen under et halvtag, hvis det regner, når...
Svangerskabsforgiftning
Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.
Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...