Svar: Mad, når man aldrig selv er gået op i det
Hej med dig
Det er ærlig snak, at man ikke er en ørn i et køkken, men det er godt at forsøge og gøre man sit bedste, så kan man ikke gøre så meget mere :)
Din datter er så gammel nu, at hun kan spise stort set alt og dermed også spise det samme som du spiser. Kan du bage boller? Det vil være rigtig godt til jer begge og f.eks. havregrynsboller er både lette at lave og smager godt. De kan også fryses og er derfor praktiske i hverdagen.
Opskrift på havregrynsboller:
150g havregryn og 7 dl vand blandes og står i 10 minutter.
50g gær, lidt salt og lidt sukker, 1½ spsk. olie og 2 dl A38 blandes i havregrynene og tilsidst tilsættes ca 750g hvedemel.
Det hele æltes og dejen må gerne være lidt klistret. Er den meget klistret, kan du tilsætte lidt ekstra mel. Hæver ca 1 time, slåes ned og formes til boller (ca 20 stk). Bollerne hæver 20 minutter, pensles med æggehvide eller med mælk, drysses med havregryn og bages ved 200 grader i ca 20 min.
Det kan næsten ikke gå galt og bollerne bruges som mellemmåltid en gang imellem :)
Derudover vil det være godt at give hende fiberholdigt brød uden hele kerner, du kan købe rugbrød som hun kan få til frokost og det vil være rigtig godt hvis du giver hende fiskepålæg. Du kan give hende rognguf, sildepostej, makrel i tomat, - du kan købe "fiskedusserne" eller lignende på hylderne med fisk på dåse. Du kan også give hende rejer, muslinger, stykker af fiskefilet og hun må gerne få en lille smule remoulade på. Hun kan også få frikadeller, pølser og andre ting som hun kan spise små stykker af, ligesom du kan give hende kogte grøntsager, kogte pastaskruer mv.
Med den alder hun har nu, må hun også gerne begynde at få lidt mere komælk og du kan således give hende lidt tykmælk, A38 eller neutral sødmælksyoghurt med rugbrødsdrys, revne æbler, müsli (uden honning og chokolade) eller banan.
Hvad spiser du selv til aften? Hun kan spise det samme som dig, kylling, kalkun, laks, retter med hakket kød og gerne retter med lidt sovs. Hun kan fint spise lasagne, pasta med kødsovs. Du kan give hende ris med lidt sovs, give hende frikadeller i små stykker og mose grøntsager med sovs ved siden af.
Og kniber det så en dag med at give hende noget hun kan tygge sig igennem, så må du også gerne købe middagsretter på glas.
I følge den plan du har sendt, så ser det ud som om at din datter kun får en flaske dagligt. Det vil være rigtig godt at du sikrer dig at hun får ...
... 400ml mme dagligt indtil hun er 12 måneder, så hun får sit behov for jern dækket den vej.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 06: Flaske og sover lidt videre
Morgen 8: Havregrød, vand eller sødmælk af kop.
Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, du kan evt. også komme lidt frugtmos på bollen, vand af kop.
Formiddagslur
Frokost: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, meget gerne fiskepålæg. Suppleres med kogte pastaskruer, kogte ærter, majs, gulerod (det må gerne være fra en frostpose), stykker af frikadelle (kød eller fiskedelle), vand af kop.
Puttes til middagslur
Eftermiddag 15-16: En portion yoghurt, tykmælk eller lignende med rugbrødsdrys, revne æbler, frugtmos osv. ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, vand af kop.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Aften 18: Aftensmad, spiser det samme som du spiser. Ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Vand eller sødmælk af kop.
Suppleres med en godnatgrød eller måske en frugtgrød med mælk på inden sengetid.
Flaske og puttes til natten ca kl. 20
Det er en rigtig god idé at bruge det der hedder Y-tallerkenen, kender du det? Forestil dig at du lægger et Y på tallerkenen. På venstre side af Y'et skal være grøntsager og frugt, Inde i Y'et øverst skal være kød og fisk, æg og ost. På Y'ets højre side skal være kartofler, ris, pasta og brød.
Eller sagt på en anden måde, så bør maden sammensættes sådan at et måltid mad består af:
- 1/5 kød, fjerkræ, fisk, æg, ost og sovs
- 2/5 brød, kartofler, ris eller pasta
- 2/5 grønsager (gerne 2 forskellige slags) eller frugt
Du kan naturligvis ikke sammensætte din datters mad helt så præcist og hun bliver naturligt også mere og mere selektiv i forhold til mad. Men det er en rigtig god idé, at du husker at tilbyde både kød, fisk og grøntsager sammen med hendes rugbrød til frokost, så det ikke kun er om aftenen at hun får disse ting.
Det er helt okay at bruge fisk fra dåse, det er helt okay at købe fiskefrikadeller, fiskefileter eller lignende i supermarkedet eller hos fiskehandleren. Det er helt okay at bruge frosne grøntsager og koge dem lidt inden de gives til frokost. Det er helt okay at lave havregrøden i mikroovnen, hvis du har en sådan ... Det behøver ikke være så besværligt, at gøre tingene praktiske og lette at finde ud af - det er helt fint :)
Jeg håber du har fået lidt idéer videre her, fortsat held og lykke og god appetit.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Babyalarm
Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.
Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.
De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...
Ammestillinger
Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.
Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.
Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tusind tak for dine tidligere svar som er virkelig brugbare.
Jeg er glad for din tilgang til barnet. Synes det kan virke meget frustrerende at der stilles store krav til de små og at der er en holdning til at man bare skal tage "kampen" med dem og dermed have sig et ulykkeligt barn. Så hvor er jeg glad for at have dig!
Med venlig hilsen
Pernille, mor til dreng på 6 måneder