Annonce

Annonce

Svar: Vil kun sidde og madplan


23. juli 2009

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Susanne

Det lyder som om at din datter umiddelbart er en fysisk stærk pige. Du fortæller at hun sidder flot, stabilt og med rank ryg, du fortæller at hun drejer sig lynhurtigt fra mave til ryg, hvis du prøver at lægge hende på maven ... Det lyder derfor ikke som om at din datter umiddelbart mangler styrke i ryggen.

Du har dog ret i at det oftest er fra maveliggende stilling barnet lærer sig at komme op på alle fire og begynder at rokke og derfra at kravle og at det naturligvis vil være rigtig godt, hvis din datter begyndte med det ... Det lyder dog heller ikke som om at det ikke vil kunne ske, mon ikke du skal give det lidt tid.

Gør det til en vane at du altid lægger hende på maven, når du lægger hende fra dig, så hun ligger der bare et par minutter hver gang. Hun må gerne selv vende sig rundt, det kan og skal du ikke forhindre hende i, men at starte på maven som en fast rutine, kan være en god idé.

Det vil også være rigtig godt, hvis du kunne tumle med hende, sørge for at hun bliver bevæget rigtig meget. Jo mere hun vendes og drejes, jo mere bliver hendes balance stimuleret og jo bedre er det for hendes motoriske udvikling. Sæt hende f.eks. i en gynge - en rigtig babygynge, hvor hun sidder i et sæde og gynger frem og tilbage, det vil hun ganske givet elske højt.

Når du tager hende op til dig, fra siddende stilling, så prøv at lade hende selv trække sig op at stå. Hold hende i hænderne og lad hende trække sig op. På den måde styrker du både hendes arme og ben og giver hende samtidig fornemmelsen af at kunne rejse sig. Du må således gerne prøve at motivere hende lidt mere til at bruge sig selv fysisk og lade hende selv være lidt mere aktiv i bevægelserne i stedet for at du 'bare' tager hende og løfter hende op.

Når du pusler hende, kan du på samme måde lade hende være aktiv. Bed hende løfte numsen, når bleen skal under hende osv. En helt kort "løft numsen" vil hun godt kunne forstå. Hvis hun har benene/fødderne sat i bordet, så kan hun godt løfte numsen op som beskrevet :)

Med hensyn til dagsplanen, så ser den umiddelbart rigtig fin ud. De fleste børn vil omkring 10 måneders alderen trives rigtig fint med amning 2 gange dagligt og derudover den mængde mælk de kan få via maden. Det kan være mælk i ...


Annonce

... grøden, en portion yoghurt/tykmælk, mælk via sovs osv. Det tæller alt sammen med. Det er dog en god idé at lade barnet få modermælk eller modermælkserstatning helt frem mod 12 måneders alderen og ikke lade komælk udgøre det fulde indtag.

Du kan overveje om du, hvis du trapper ned til kun en amning dagligt, vil bruge mme i grød og mos, for at få givet hende lidt ekstra næringsrig mælk på denne måde. Du kan også vælge at gå over til sødmælk og sødmælksprodukter og så kun amme hende x 1 ... Det er dig valg :)

Størrelserne på portioner varierer og du må her gå ud fra at din datter spiser hvad hun har behov for, hvis du tilbyder hende hyppigt. Små hyppige måltider er fortsat vigtigere end få og store portioner. Det er også fortsat en god idé at starte og slutte dagen med grød og mos, så hun bliver fyldt lidt ekstra op. Men det gør du jo også ifølge planen og det er rigtig fint.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 06: Amning

Morgen 7: Havregrød eller øllebrød som nu, lavet med mælk

Morgenlur

Formiddag 09:30: ½ bolle med smør, ost, frisk frugt i hånden, vand af kop.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost 11-11.30: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg. Rester fra aftensmaden, frikadeller, kogte pastaskruer, kartoffelbåde, kogte ærter, majs, gulerod osv. Kan også suppleres med lidt grøntsagsmos. Vand af kop.

Middagslur

Eftermiddag 15: En lille portion tykmælk med frugtmos, revne æbler, rugbrødsdrys, ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og bær i hånden, vand af kop.

Aften 17.30-18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Kan spise det samme som I andre: Lasagne, pasta med kødsovs, frikadeller, laks, fiskefilet, boller i karry, farsbrød osv. Retter med hakket kød og sovs er ofte godt til de mindre børn og du kan give frikadeller i stykker og mose kartofler og sovs ved siden af. Vand eller mælk af kop.

Suppleres evt. med en godnatgrød lavet med mælk inden sengetid.

Ammes og puttes til natten 19-20 som nu.

Hvis du vælger at fjerne aftenamningen, så vil det være rigtig godt, hvis din datter kunne drikke mælk (sødmælk eller mme) af kop inden sengetid.

Jeg håber du kan bruge ovenstående videre, som du kan se ligner min plan jo meget din .. :)

Fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.

Er fontaneller forskellige

Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...

Læs hele brevet og Helens svar


31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Uro i kroppen - 2 år, 6 mdr.

Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...

Læs hele brevet og Helens svar


13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Mistrivsel i vuggestue

Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

CE-mærket

Se efter CE-mærket når du køber legetøj

Legetøj skal være CE-mærket. Det er en sikkerhed for at legetøjet opfylder en række krav til sundhed, sikkerhed og miljø. CE-mærket er fælles for Europa og det er Forbrugerstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen og Miljøstyrelsen, der holder øje med at reglerne for CE-mærkning overholdes. Der foretages løbende stikprøvekontroller for at kontrollere at det legetøj, vi kan købe til vores børn, er i orden.

Du skal også være opmærksom på...

Læs mere i Babylex

Spinat

Når børn er 6 mdr gamle må de gerne begynde at få lidt spinat.

Du skal dog være opmærksom på, at spinat indeholder Nitrat, og det bør derfor ikke fylde mere end 1/10 af portionen eller alternativt kun gives med 14 dages mellemrum.

Læs mere i min bog Helens bog om børn og mad

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Tusind tak igen for dine svar, jeg bliver så meget klogere :-).

Du rammer så præcist!

Glad påske til dig :o)

Mor til pige på 2 måneder


Annonce