Annonce

Annonce

Svar: Danasan jerndråber


21. juli 2009

Alder:
10 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Sara

Det anbefales at give jerndråber på en ske og meget gerne sammen med f.eks. lidt frugtmos eller måske bare lidt vand. Frugtmosen har dog den fordel at det fremmer optagelsen af jernet og det er også derfor producenten anbefaler at det gives sammen med lidt juice, hvilket I naturligvis også kan forsøge jer med. I bør ikke give det sammen med mælk, da mælk hæmmer optagelsen af jernet.

Det er korrekt at hun bør få 8 dråber dagligt og det er som sagt lettest af en ske, at ramme hendes mund og være sikker på at hun får hvad hun skal have, lyder ret svært :)

I skal være opmærksomme på at jern kan give lidt forstoppelse, så det er rigtig godt, at I nu forsøger at trappe laktulosen ud, men stop den ikke helt, før I ser hvordan hendes tarme reagerer på jerntilskuddet. Da jeres datter også får modermælkserstatning, får hun jo i forvejen normalt det jern hun har behov for ...

Det er helt korrekt at trappe laktulosen ud ved at give lidt mindre, afvente se, give lidt mindre igen. Nogle gange skal barnet have en meget lille dosis over længere tid inden man så skal stoppe helt og det gør ikke spor.

Ellers er det et spørgsmål om at forsøge at holde maven godt igang via maden I tilbyder og det bedste man kan starte dagen med er havregrød. I kan også give hende flerkornsgrød - men grød er generelt godt som en start. Det er vigtigt at man allerede fra morgenstunden og dette gælder både børn og voksne, starter dagen med protein og fiberrig morgenmad. Havregrød eller havregryn får blodsukkeret til at stige langsomt hen over nogle timer, hvilket vil give vedvarende energi og stabilisere humøret. ...


Annonce

...

Derfor anbefaler jeg ofte også havregrynsboller som mellem måltider, fordi det er vigtigt til at stabilisere og gøre at barnet føler sig godt tilpas :)

Jeg sender her en plan for dagen, så I kan se hvad I kan tilbyde jeres datter dagen igennem:

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frugtmos (jerntilskud), ½ bolle med smør, ost, frisk frugt eller bær at spise selv. Vand af kop.

Formiddagslur

Frokost 11.30-12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg. Suppleres med lidt rester fra aftensmaden som frikadelle, fiskefilet, kartoffelbåde, kogte grøntsager, pastaskruer og lignende. Kan også stadig suppleres med lidt grøntsagsmos med kød eller fisk, det må gerne være mos fra glas. Vand af kop.

Middagslur


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: En portion tykmælk eller A38 med frugtmos, revne æbler, rugbrødsdrys eller lignende. ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og bær at spise selv. Vand af kop.

Aften 18: Familiemad, spiser det samme som I andre, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs osv. Hun må få det hele men naturligvis i en konsistens som hun kan kapere. Vand af kop.

Suppleres evt. med en godnatgrød inden sengetid

Flaske og puttes til natten ca 19.30-20

Sen aften eller meget tidlig morgen: Flaske og sover videre

Jeg tænker at ovenstående plan giver lidt idé om hvordan I kan sammensætte en dag, hvad I kan tilbyde af kost, der kan holde maven igang naturligt.

Så trap forsigt ud af laktulosen, vent med at stoppe helt før I ser hvordan hun reagerer på det jerntilskud hun skal have og gå således lidt forsigtigt til værks :o)

Fortsat held og lykke.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

D-vitamin

Alle børn bør fra de er 2 uger til de er 2 år gives D-vitamin 10 mikrogram (400IE) dagligt. Det gives som dråber.

Børn med mørk hud og/eller børn som går klædt, så kroppen oftest er tildækket om sommeren (lange ærmer, lange bukser/kjoler eller tørklæder) skal fortsætte med D-vitamintilskud (400IE) hele barndommen.

Når børn er ca. 1½ år gamle, vil de kunne tygge en multivitaminpille, ofte knækket i kvarte. Indeholder vitaminpillen 10 mikrogram D-vitamin, bliver...

Læs mere i Babylex

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.

Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Jeg beder dig om hjælp, for jeg ved ikke hvad jeg ellers skal stille op. Jeg har læst flere af dine råd på nettet og jeg syntes du er hamrende dygtig og har hjertet på rette sted.

Et kæmpe stort TAK fra en fan.

Rikke


Annonce