Annonce

Annonce

Svar: Ligge på maven - hvornår?


21. juli 2009

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Udvikling.

Kære Lise

Tillykke med den lille pige, det lyder som om at alt går rigtig fint hos jer, trods det at hun kom et par uger før beregnet :)

Det er vigtigt at børn ligger på maven fordi det er i maveliggende stilling at de får styrke i nakke og ryg. Det er fra maveliggende stilling at de bliver stærke nok til at kunne sidde, og det er fra maveliggende stilling at de lærer at krybe og senere kravle. Samtidig sover børn jo på ryggen i dag og for at sikre at barnet ikke får problemer med fladt baghoved, vil det være rigtig godt, at barnet er på maven, når det er vågent og aktivt. Det er kun i maveliggende stilling, at der ikke er noget pres på barnets hoved, som jo tager facon efter, hvordan barnet ligger ...

Så din datter bør lægges på maven, når hun er vågen og aktiv. Du bør udnytte tiden på puslepuden, hvis du har mulighed for det, så hæng et spejl op, så hun kan ligge og kigge på sig selv og øve sig i at løfte sig op. Du bør også lade hende ligge på maven hos dig, du bør bære hende rundt på maven, hvor hun f.eks. ligger med sin mave på din underarm og du bør lægge hende på maven hen over dine lår, når du sidder med hende.

Hun kan også ligge på maven på gulvet på et tæppe, evt. med en lille pude under brystkassen, så hun bliver løftet lidt op fra gulvet. Det vil være rigtig fint at du nu begynder at lægge hende på maven hver dag og at du gør det til en vane, at hun altid starter på maven, når du lægger hende fra dig og hun er vågen og når hun så bliver træt og ikke orker det mere, så vender du hende naturligvis om. På den måde ligger hun alligevel et par minutter på maven mange gange om dagen og det tæller med :)

Naturligvis skal du ikke lægge hende på maven lige når hun har tømt en flaske, prøv ½ time efter og se om det så ikke går fint.

Det er de første måneder (0-3) måneder at børn stille og roligt begynder at strække sig ud, fra at være helt spæde og 'sammenkrøllede', begynder de at bevæge sig ...


Annonce

... mere og arme og ben strækkes mere og mere. Barnet bliver også dygtigere til at holde sit hoved og de fleste spæde børn, vil naturligt have kræfter til at dreje deres hoved eller løfte det kortvarigt op fra underlaget, når de ligger på maven. Det kan man se for tidligt fødte børn gøre allerede mens de ligger i kuvøse :o)

Men stille og roligt bliver barnet naturligvis dygtigere og dygtigere til at holde sit hoved og bevæge det mere og mere bevidst. Du vil sikkert kunne se, at din datter nu begynder at kunne holde sit hoved i en fast stilling og kigge på dig, når du pusler hende. Fra at kunne vende hovedet, når hun ligger på maven, så vil hendes hovedkontrol udvikles og omkring 3 måneders alderen vil hun begynde at kunne kigge sig omkring.

Du vil også se at hun begynder at smile bevidst, hendes øjenkontakt bliver bedre og bedre, hun begynder at pludre mere og mere bevidst til dig og stille og roligt begynder I at kunne indgå i en dialog. Det oplever du sandsynligvis nu :)


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er således normalt at hun nu begynder at strække sine ben og får lidt mere styrke i dem og du må meget gerne cykle med hendes ben og hjælpe hende med at bevæge dem og bruge dem lidt. Du kan også hjælpe hende ved at bukke og strække benene lidt, især når hun har afføring eller skal af med lidt luft, det vil være rart for hende.

Med hensyn til indtag af mad, så lyder det ganske rigtigt som om at hun spiser lidt mindre end sit udregnede behov. Det vil være rigtig godt, hvis du kunne komme lidt ekstra mælk i flasken, forsøge at give hende lidt mere og se om hun nogle gange så tager lidt ekstra. Hvis hun konsekvent stopper ved 90ml og i øvrigt tager på og trives, så må du tro på at hun får hvad hun har behov for. Dog vil indtaget naturligt skulle stige i takt med at hun bliver ældre og det er generelt en god idé at tilbyde barnet ekstra, så flasken ikke tømmes helt hver gang.

Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:

15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Flytning med baby

Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.

Slår hovedet ind i ting

Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Baby zoner ud

Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...

Læs hele brevet og Helens svar


16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.

Tumle med baby

Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...

Læs hele brevet og Helens svar


22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.

For hurtig motorisk

Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Udstyr til nyfødt - tjekliste

Når du er gravid og første gang besøger en babyudstyrsforretning, så kan du blive helt svimmel over alt det udstyr du kan købe. Tænk fremad når du skal vælge - meget babyudstyr er dyrt og bruges kun i kort tid. Derfor kan visse ting med fordel købes brugt, eller måske kan I låne eller arve. Det kan godt betale sig.

En tjekliste over babyudstyr, som kan være godt have have klar før fødslen:

- Autostol - nødvendigt, hvis I skal fragte baby i bil fra sygehuset og...

Læs mere i Babylex

Pudendusblokade ved fødsel

Pudendusblokade er en bedøvelse af skeden og mellemkødet, som kan gives til kvinder, der er i fødsel.

Blokaden lægges oppe i skeden i slutningen af presseperioden, og den modvirker den voldsomme udspilingsfornemmelse, man føler, lige før barnet bliver født. Desuden virker blokaden bedøvende på mellemkødet, hvis man skal syes lige efter fødslen.

Pudendusblokaden er for de fleste lidt ubehagelig at få lagt, og den kan dæmpe presseveerne, så man som kvinde ikke kan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for en super god side, med masser af gode og virkeligt kompetente svar, som jeg har brugt flittigt

Josefines mor


Annonce