Svar: Vuggestue og sygdomme
Kære bekymrede mor
Tak for dit brev :) Jeg er jo i den heldige situation, at jeg har fået lov til at følge dig og din datter, siden hun var en ganske lille pige på kun 3 måneder og jeg ved derfor godt, at I har haft en lidt svær start på det hele ... Her tænker jeg både på problemer med kolik, refluks, mavebesvær og så naturligvis de perioder med sygdom, som I har været igennem.
At du er sygeplejerske hjælper ofte, fordi du kan handle, du kan reagere hensigtsmæssigt, men det kan som du skriver også nogle gange være en hæmsko, fordi du måske ser ting eller tror at situationen er værre end den er og det er naturligvis problematisk. Det er dejligt at høre, at du har fået god hjælp og stadig får hjælp til at få talt om alle dine tanker, det er vigtigt og betyder rigtig meget i hverdagen for jer alle tre :o)
Jeg tror det er meget vigtigt at du forsøger at holde tingene lidt adskilt. Det er rigtigt, at din datter naturligt vil få flere infektioner i vuggestuen, end hun vil få derhjemme, men det betyder jo ikke at hun bliver så syg, at det kræver indlæggelse eller at hun pludselig kommer til at fejle noget, som ikke kan behandles. Risikoen for at få Influenza A (H1N1) er ikke særlig stor og de fleste som bliver smittet med denne form for influenza, vil opleve et mildt sygdomsforløb sammenlignet med den almindelige vinterinfluenza som vi normalt har i Danmark ...
Hun vil naturligvis kunne blive forkølet, få mellemørebetændelse osv. ligesom hun også vil kunne få skoldkopper og andre sygdomme, som hører til i vuggestuer og børnehaver og især i vinterhalvåret, vil hun være særlig udsat. Netop Rota-virus som du er bange for, kan man jo vaccinere imod og det kan du også tale med jeres læge om.
I forhold til smittefare og smitterisiko, så er der ...
... naturligvis nogle ting som gør sig gældende. Der er de mere 'indre ting' som handler om at styrke din datters immunforsvar. Det vil sige, sørge for at hun får en sund og varieret kost, med masser af fibre, proteiner, vitaminer og mineraler. Det er i forbindelse med immunforsvaret særlig godt at give hende fisk. Fisk indeholder blandt andet Selen og netop Selen fungerer som antioxidant.
Der er også de ydre ting, som har stor betydning: Hun bør ikke udsættes for tobaksrøg hjemme eller ude, hun skal bruge sig selv fysisk, hun skal lege ude, have frisk luft - d-vitamin via sollyset osv. Du skal sørge for at have et godt indeklima, der skal gøres rent, dyner, puder, rullemadras, sengelinned osv. skal vaskes jævnligt og så skal I sørge for generelt at have en god håndhygiejne.
Netop håndhygiejne er meget vigtigt for at nedbringe antallet af infektioner - især i daginstitutioner og mange steder har man allerede gjort flere tiltag hertil. Det er f.eks. at puslepuden afsprittes efter hver skiftning, at både barnets og pædagogernes hænder vaskes i forbindelse med bleskift, pudsning af næse, når de spiser mad.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
De fleste daginstitutioner har en hygiejnepolitik og jeg synes du skal tale med pædagogerne i vuggestuen om hvordan de griber det an. Mange institutioner har helt fast retningslinier omkring hygiejne og følger sundhedssstyrelsens bog "Hygiejne i daginstitutioner" og i nogle kommuner kommer der også hygiejne-kontrol, ofte lavet af sundhedsplejerske eller kommunallæge.
Det er således noget man er meget opmærksom på og det vil være helt relevant at du drøfter med institutionens personale, hvad tanker de gør sig omkring det at nedbringe smitte blandt børnene.
Jeg håber du kan bruge mine tanker lidt videre, rigtig meget held og lykke fortsat. Knus herfra!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:
18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.
Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?
Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...
13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.
Skoldkopper, bedsteforældre og smitte
Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...
24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.
Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...
24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.
Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...
26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.
Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...
Viden om børn:
Rosiner
Børn under 3 år må gerne spise rosiner, men ikke i ubegrænsede mængder. Det anbefales at børn under 3 år max spiser 50 gram rosiner om ugen.
Rosiner indeholder en svampegift, som hedder Ochratoksin A. Dette tåler barnet kun i meget små mængder. Det er det totale indtag over en længere periode der betyder noget. Derfor sker der ikke noget ved, hvis barnet spiser mange rosiner en dag og i dagene derefter ikke spiser rosiner.
Svampegiften findes også i økologiske...
Drikkevarer til børn
Små børn bør drikke mælk og vand.
½ liter mælkeprodukt om dagen:
Det anbefales, at børn og voksne drikker ca. ½ liter mælkeprodukt om dagen. Til børn i alderen 1-2 år anbefales mælkeprodukter med 1.5% fedtindhold (letmælk), og til børn i alderen 2-3 år anbefales det at drikke og spise mere fedtfattigt - det vil sige skummet-, mini- og kærnemælk og lette surmælksprodukter. Nogle børn kan dog godt have brug for letmælk og letmælksprodukter frem mod 3 års alderen.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.