Annonce

Annonce

Svar: Madplan og amning


20. juli 2009

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Tina

Det er dejligt at det går bedre med maden, det er vigtigt at din dreng netop nu, begynder at få meget mere varieret kost, fordi han lige nu har en naturligt lyst til at putte i munden. Jo mere forskelligt du kan give ham nu, jo bedre er det, jo mere forebygger det kræsenhed fremover :)

Det lyder som om at du fortsat ammer rigtig meget og din drengs indtag af mælk om natten, vil naturligt påvirke hans lyst til mad om dagen. Derfor er det vigtigt at du forsøger at springe natamningerne over.

Han vil have brug for ca 4 amninger i døgnet - 5 kan også accepteres, men ikke mere end det, da det skal være plads til anden mad ... Det vil normalt være passende at de 4 amninger ligger tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften.

Med hensyn til groft moset mad, så har mange børn lidt svært ved at finde ud af dette. Derfor er det ofte en fordel at man bibeholder mos blendet og så giver mad i stykker ved siden af. På den måde lærer barnet at det der kommer med ske, skal bare synkes, det man får med fingrene eller på en gaffel, det skal tygges. Det vigtigste lige nu er at din dreng spiser og får sin grøntsagsmos, jo mere varieret jo bedre og vil han omkring 8 måneders alderen kunne begynde med små rugbrødshapsere, som du giver ham med fingrene. Put dem ind i siden af munden, så han starter med at tygge sammen om dem :)

Lige nu skal du altså ikke have fokus på konsistens, men snarere på smag og variation, så kommer 'mad med bid i' lidt senere.

En plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 05: Ammes og sover lidt videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frugtmos ...


Annonce

... (jerntilskud), frisk blød frugt i hånden, vand af kop.

Formiddagslur - puttes uden amning

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk. Det kan være hjemmelavet, rester fra aftensmaden eller mos fra glas. Tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurkestænger eller lignende i hånden at sidde med selv. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca 13

Eftermiddag 16: Tilbydes lidt flerkornsgrød med frugtmos, frisk blød frugt i hånden at sutte på, vand af kop. Hvis du skønner at skemaden fylder for meget her, så kan du også vælge at amme ham om eftermiddagen i stedet for (det er derfor man nogle gange kan komme op på 5 amninger). Han kan forsat få lidt frugt om eftermiddagen.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Powernap springes over

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad. Han må gerne få ris med lidt sovs, f.eks. 'boller i karry', han kan få indmaden af en frikadelle (kød eller fisk) moset i sin grøntsagsmos, han kan få lidt laks fra ovnen, lidt kødsovs eller anden sovs på sin mos - hvad I andre nu spiser. Tilbydes ved siden af sin mos mad i hånden at sidde med selv, gumle på. Det kan være brødskorper, kogte grøntsager osv. Vand af kop.

Ammes og puttes til natten ca 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes og sover herefter uden mælk til næste morgen tidlig.

Som du kan se af denne plan er de ca 4 amninger dagligt fordelt ud over både dag, aften og tidlig morgen og i løbet af en lille månedstid kan du så begynde med lidt små rugbrødshapsere til frokost, ved siden af grøntsagsmosen som bibeholdes. Jeg håber du hermed har en idé til, hvordan du kommer videre :o)

Fortsat held og lykke med ham.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Kræsenhed

Når barnet er kommet i gang med skemaden, så er det meget vigtigt at introducere så meget forskelligt af familiens mad som muligt.

Når barnet først er blevet 1 år, så er appetitten og lysten til at smage noget nyt ikke særlig stor.

Prøv altid at servere det samme for barnet som I selv spiser og se altid ud som om I nyder maden. Lad være med at vise barnet for meget interesse, men lad det spise uden at presse det.

I må respektere at der er noget mad,...

Læs mere i Babylex

Madpakke og børn

Når barnet begynder i pasningsordning, vil det mange steder selv skulle have en madpakke med hjemmefra.

Det er altid vigtigt at give barnet et varieret tilbud af fødevarer - det kan være rugbrød eller anden form for fiberholdigt brød, det kan være pasta sammen med rester fra aftensmaden, kød, fisk, frugt og grønt. Jo mere variation, jo bedre :)

Det er en god idé at give barnet ting med, som er pakket lidt hver for sig. Mange børn er glade for at have en madkasse,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen!

Tusind tak for dit tip om "drilleblæren" og "drillenumsen". Det var lige i øjet!

Pludselig blev af-med-ble et projekt, som vores datter kunne forholde sig til og føle sig som en del af. Lige fra den håbefulde: "Vi skal nok få krammet på den drilleblære, ikk?" til den lettere truende: "Jeg har sagt til drillenumsen, at hvis den ikke opfører sig ordenligt, så ringer jeg til politiet, også kommer den i fængsel".

Så nu er hun uden ble (om dagen) og siger fint til selv og overholder de faste toilettider - om morgenen og aftenen og efter måltider - uden (ret meget) brok.

Tak for hjælpen. Det er stor lettelse for os ikke at skulle skændes med hende om den åndssvage ble.

Venlig hilsen

Helt Utrolig Lettet


Annonce