Brev:
Spise selv? - 8 mdr.
Kære Helen
Hvornår begynder børn at spise og drikke selv?
Vores datter vil meget gerne holde sin ske og gaffel, men det der kommer på ske eller gaffel ender ikke rigtig i munden (endnu) ved godt at det er et spørgsmål om øvelse.
Vi giver hende også mad som hun selv kan sidde med og putte i munden, og det går rigtig fint. Pincet grebet er der ikke helt men hun kan faktisk putte ret små ting ind i munden (en mast ært eller majskorn)
Mit spørgsmål går på om hun skal have lov selv at have tallerkenen foran sig og vælge det hun vil have eller det endnu er for tidligt? Skal hun lære at spise sin aftensmad med fingrene eller skal vi forsøge at lære hende at bruge ske og gaffel eller en kombination?
Har forsøgt at give hende tallerkenen en enkelt gang, men hun klemte blot det mad der var på den også røg den en tur på gulvet. Det synes jeg jo ikke hun fik meget mad ud af, så er lidt i tvivl om hvordan vi lige skal gribe "selv spiseriet an".
Vi forsøger fortsat at give hende grøntsagsmos til aftensmad suppleret med vores aftensmad, men ind i mellem gider hun det bare ikke. Blander som regel kartofler med lidt gulerod, broccoli eller ærter – men hun spiser klart mest hvis der kun er kartofler i mosen. Hun får normal lidt sovs eller kødsovs på. Kan godt se at den mængde aftensmad hun får at spise hvis ikke hun får mos er alt for lille til at mætte, men har du forslag til hvordan vi holder hendes interesse for mosen?
Vores dag ser nogenlunde sådan ud:
Mellem 07 og 07.30 Vågner
Omkring kl 08: Havregrød og vand af glas
Mellem 09 og 09.30 puttes til formiddagslur
Hvis hun ikke har spist ret meget havregrød giver jeg hende en flaske inden hun bliver puttet.
Sover ca. 1 ½ time.
Står op ved 11 tiden.
Ca kl 12 Frokost – giver hende risgrød, lidt grønsagsmos med kød fra glas, samt agurk el lign til hånden. Giver hende også en lille ½ skive rugbrød med leverpostej eller fiskepålæg, men puha det tager godt nok ...
... lang til at tygge med de 2 tænder hun har :)
Mellem 13 og 13.30 Puttes til eftermiddags lur med en flaske hun tager højest 70-80 ml.
Sover igen ca 1 ½ time
Står op mellem halv 3 og 3.
Ca kl 15 lille portion flerkorns grød og frisk frugt hun selv sidder med. Vand af glas
Hun er altid meget træt og vrøvlet omkring kl 17 så hun får faktisk stadig en lille lur på 20 min, selvom jeg godt ved at hun burde kunne undvære den. Hun er også svær at få til at sove på det tidspunkt hvis jeg bare stiller barnevognen, så går en tur med hende, hvor hun som regel sover efter 5-10 min
Ca. kl 18 aftensmad – grøntsagsmos + smagsprøver af vores mad. Vand af glas
Ca kl 20 puttes med ca 200 ml vælling.
Hun er stadig rimelig svær at få til at sove og det tager ofte en time før der er ro selvom hun gnider øjne og er træt inden vi starter putningen. Når hun kommer ind i sin seng virker det som om hun lige får et skud ekstra energi. Vender sig om på maven, får sig møvet ned i fodenden trækker sig op ved tremmerne og karter rundt.
Jeg ved godt at de 20 min hun får mellem 17 og 18 ikke gør det lettere, men hun er virkelig pylret under aftensmaden hvis hun ikke lige har fået et powernap. I går sov hun ikke sin powernap hvilket gave en aftensmad hvor hun ikke ville spise ret meget, og hun var også for træt til at spise sin vælling da jeg så puttede hende halv 8 (tog kun 50 ml) og græd af træthed. Til gengæld sov hun så efter 5 minutter, så jeg er med på at vi skal derhen hvor powernappen afskaffes, men hvordan kommer vi derhen?
Jeg måtte op både kl 24 og kl 05 for at give hende flaske da hun jo selvfølgelig var sulten pga den manglende aftensmad og vælling, så synes ikke at det er så ligetil bare at afskaffe hendes power nap.
Hun er en god stor pige på 9,8 kg og 76 cm, blev 8 måneder d. 12 juli
Jeg har også netop sendt dig en mail vedr. natflaske – bare så du ikke laver dobbelt arbejde og lave 2 dagsplaner.
Tak for hjælpen
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
Viden om børn:
Muslingeskaller - brystvorte
Du kan købe muslingeskaller, også kaldet ammeskaller. Disse blev introduceret i Danmark omkring år 2000 og var meget populære. Senere blev de frarådet, fordi mange fik problemer med svampeinfektion i brystet netop i forbindelse med brug af ammeskallerne.
Da skallerne bæres direkte på brystet og inde i BH´en, skulle de have en helende virkning på ømme og revnede brystvorter - men skulle altså samtidig også kunne medføre svampeinfektion. Virkningen af ammeskaller/muslingeskaller...
Flaskegivning
Når du giver dit barn flaske, så er det vigtigt, at du gør det til en hyggestund for jer begge. Det er vigtigt, at du sidder godt, og det er vigtigt, at dit barn har kropskontakt, når det spiser. Derfor er det rigtig godt, hvis du kan sidde med dit barn i din favn og ikke lader barnet ligge alene med flasken.
Når du sidder med dit barn i dine arme og giver barnet flaske, så sørg for, at barnet en gang imellem får en pause, hvor det har mulighed for at komme af med en bøvs. Sid...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen.
Tusind tak for din hjælp til ammestop. Jeg har i denne uge endelig lagt amningen på hylden, og lillepigen har ikke sagt et kvæk. Hun falder så pænt i søvn, imens jeg synger for hende. Hun er så dygtig, og jeg er glad for, at det har været så let. Der er selvfølgelig stadig mælk i mine bryster, men de er ikke spændte. Så tusind tak for dine råd...
Hilsen en mor, der gerne ville gøre ammestop så let som muligt for både mor og barn.