Annonce

Annonce

Svar: Luft i maven om natten


20. juli 2009

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Hej med dig

Du fortæller at din dreng har haft kolik de første 4 måneder og at hans tarme generelt har virket meget umodne og til at have svært ved at kapere mælk og måske også skemad ... Spørgsmålet er derfor om det er sådan han er, om han er en dreng der skal have lidt mere tid og lidt mere tilvænning til mælk og mad end de fleste børn måske skal ...?

Du skriver at maveproblemerne var bedre, da han fik Profylac. Det skyldes måske at mælkeproteinerne i dette produkt er hydrolycerede (spaltet) og man kan derfor overveje om han ville trives bedre med NAN H.A. som har delvist hydrolycerede proteiner. Bare en tanke.

Men ellers tænker jeg at det også kan handle om at din dreng sluger meget luft, når han spiser og at du her måske skulle forsøge med en anden form for flaske. Du kan købe flasker, som skulle minimere luftindtaget, bare det at bruge en flaskesut med ventil kan nogle gange gøre en forskel.

Det er også en god idé at du sørger for at han sidder så meget op som muligt, når han drikker mælk og når han spiser sin mad. Nu hvor han er 6 måneder, kan han fint sidde i høj stol og netop det at indtage maden siddende kan afhjælpe luftproblemer. Når du giver ham flaske inden han skal sove, så sørg for at han får mælken let eleveret, han bør ikke ligge fladt når han drikker :)

Du kan også se på sammensætningen af den skemad du giver ham. Det anbefales normalt at grød kun udgør to af dagens måltider og resten er grøntsagsmos. Du kan overveje om nogle af grøntsagerne giver mere luft i maven end andre, det gælder f.eks. forskellige former for kål og lignende. Som udgangspunkt skal han dog nu have mad som I andre spiser og må gerne begynde med kogt kød og fisk i mosen og man kan godt have en forventning om at jo mere rigtig mad han begynder at få, jo bedre vil hans mave også have ...


Annonce

... det.

Mit forslag til en dagsplan, lavet ud fra dine tidspunkter, ser således ud:

Tidlig morgen 04/05: Flaske og sover videre

Morgen 7.30: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9: Tilbydes lidt frugtmos, frisk blød frugt i hånden at sutte på, det kan være appelsinbåde, fersken, blomme eller lignende, vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur ca 9.30

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk og tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurkestænger eller lignende at gumle på. Vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl 13


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 15.30-16: Flaske og tilbydes igen lidt frisk blød frugt at sutte på, som om formiddagen.

Powernappen springes over

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og vand af kop. Tilbydes stille og roligt mere og mere af jeres mad, lidt sovs, indmaden af en frikadelle (kød eller fiskedelle) osv. Kan tilbydes lidt brødskorper eller lignende at gumle på.

Flaske og puttes til natten ca 19.30-20

Sen aften 23: Flaske som gives mere eller mindre i søvne inden du selv går i seng.

Begynder herefter at sove igennem til næste morgen tidlig. Han behøver således ikke længere mælk midt nat. At sove igennem svarer til at han i denne alder sove 5-6 timer uden mælk, hvilket han faktisk gør nu fra 20-01, men det ville være dejligt, hvis han kunne gøre det fra 23-05/06 ... :o)

Hvis han havde en maveinfektion eller ikke tålte mælk, så ville han normalt få diarré og det lyder ikke til at være tilfældet hos jer. Det lyder hos jer som om at han har svært ved at nedbryde føde generelt og at du skal give ham varieret mad stille og roligt. Men netop igangsættelse af mere rigtig mad, tænker jeg også på sigt vil hjælpe ham, så det er en balance du skal finde :o)

Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke med ham.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Selleri

Fra 6 mdr´s alderen vil mange børn nyde at spise flere rodfrugter, da de smager af noget. Selleri er en rodfrugt.

Rodfugter har en naturlig sødme og denne kommer især frem, hvis rodfrugterne bages i ovnen. Du kan lave mos af rodfrugter og du kan også give dit barn større stykker af bagte rodfrugter, som det selv kan spise - rodfrugter er vigtige som en varieret del af både din og barnets kost.

Du skal dog være opmærksom på at selleri indeholder nitrat og det bør...

Læs mere i Babylex

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.

Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Jeg havde i en periode lidt problemer med at amme og var egentlig ved at smide håndklædet i ringen, men Helen sagde de rigtig ting som gjorde at jeg fortsatte og det er jeg rigtig glad for i dag ...

Camilla Martin


Annonce