Annonce

Annonce

Svar: Frokost og MME


29. juni 2009

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Birte

Både NAN 1 og NAN 2 er fuldgyldige modermælkserstatninger, det betyder at barnet kan leve udelukkende at disse. NAN 3 er en tilskudsblanding, som kan gives fra 9 måneder.

Hvis barnet trives rigtig godt med NAN 1, så er der ingen grund til at skifte til NAN 2. Hvis barnet spiser meget store mængder mælk og har svært ved at blive helt mæt nok på mælken, så vil det være en god idé at skifte til NAN 2. I NAN 2 er noget af laktosen skiftet ud med maltodextrin som skulle tykne modermælkserstatningen, det gør at NAN 2 skulle mætte lidt mere, så de meget sultne børn har glæde af NAN 2, hvor børn der drikker meget lidt mælk, er bedre tjent med at man bibeholder NAN 1.

NAN 1 indeholder 0,4 mg jern pr 100 ml og NAN 2 indeholder 0,8 mg jern pr 100 ml. Jernindholdet i begge produkter er nok til at sikre barnets jernbehov, hvis barnet får mindst 400ml mme dagligt. Jeg ved godt at hvis man udregner behovet, så passer det slet ikke med den anbefalede mængde tilskud på knap 9 mg jern dagligt - men ifølge sundhedsstyrelsen, så er 400ml mme dagligt nok til at sikre jernbehovet og det handler om at børn optager jernet fra mælken langt bedre, end det jern man giver som tilskud. Derfor er børn sikret jern nok, også selvom produktet kun indeholder 0,4 mg pr 100 ml - hvis bare de får mindst 400ml dagligt.

Så I kan altså give både NAN 1 og NAN 2. Hvis jeres dreng drikker store mængder mælk eller I gerne vil give ham det ekstra jern, så skal I vælge NAN 2. Hvis han drikker meget sparsomt og har svært ved at indtage sit behov for mælk, så bibehold NAN 1, fordi sandsynligheden for at han drikker mere af den er større fordi den mætter lidt mindre.

Med hensyn til frokost og grøntsagsmos, så lyder det som om at han lige nu har det bedst med mælk og det er helt fint i en periode. Det er også ekstra varmt i øjeblikket og naturligt at han har behov for ekstra væske. Det går jo fint med grøden om morgenen og mosen om aftenen, så mon ikke ...


Annonce

... det også kommer til frokost. Giv ham også mad i hånden, som han kan sidde med og lad ham sidde i høj stol og være med ved bordet hele dagen, så I på den måde også får en rytme omkring det at spise.

Du har også en god pointe i at han lige der har behov for mælken fordi det sætter gang i tarmperistaltikken at sutte og dermed søger han flasken fordi det giver ro i maven. I takt med at han spiser mere og mere varieret mad, så vil hans afføringsmønster naturligt ændre sig og på sigt vil det hele naturligt se lidt anderledes ud.

Så lige nu lyder det fint det du fortæller. Han kan måske nu få lidt mindre flaske - de fleste børn vil 7 måneders alderen trives med 4 flasker dagligt, men måske har han behov for en ekstra - og det er helt fint.

Mit forslag til en dagsplan i denne alder ser således ud:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover lidt videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frugtmos, frisk blød frugt i hånden, vand af kop.

Puttes til formiddagslur uden flaske (men hvis han har brug for den for mavens skyld, så er det fint nok)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, agurk, brødskorper eller lignende at gumle på, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: En lille portion flerkornsgrød med frugtmos, man kan også vælge at give flaske her, hvis han ikke har fået flaske inden middagsluren og man gerne vil sikre mælkeindtaget. Lidt frisk frugt og bær i hånden at gumle på. Vand af kop.

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, suppleres med kogte grøntsager, kartoffelbåde og lignende i hånden, vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca 19.30-20

Sen aften 23: Flaske og sover uden mælk til næste morgen tidlig

Som du kan se indgår der her 4 flasker, evt. 5 flasker dagligt og det er nok til at sikre behovet for mælk og samtidig give plads til alle måltider skemad.

Måske kan du bruge dette videre?

Ha en fortsat god dag og en rigtig dejlig sommer :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Honning

Honning frarådes til børn under 1 år. Honning indeholder bakteriesporer og kan være infektionskilden vd spædbarnsbotulisme.

Botulisme er en sjælden sygdom, som skyldes et toksin (en forgiftning) dannet af den en sporedannende bakterie Clostridium Botulinum. Sporerne findes i omgivelserne, de er hårdføre og kan tåle kogning i flere timer.

Voksne og større børn bliver ofte ikke syge, da vores bakterieflora i tarmsystemet er anderledes. Men hos spædbørn medfører...

Læs mere i Babylex

Prævention - efter fødsel

Man kan godt blive gravid kort tid efter en fødsel - også selv om man ammer. Har I lyst til at genoptage jeres sexliv, er det derfor en god idé at finde en brugbar præventionsform.

Så længe du ammer, bør du ikke tage p-piller eller mini-piller, fordi østrogen nedsætter mælkeproduktionen, og fordi man endnu ikke kender langtidsvirkningerne, når medicinen går i modermælken.

I stedet kan det være en god idé at bruge kondom, også fordi det beskytter dig mod infektion....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Jeg havde i en periode lidt problemer med at amme og var egentlig ved at smide håndklædet i ringen, men Helen sagde de rigtig ting som gjorde at jeg fortsatte og det er jeg rigtig glad for i dag ...

Camilla Martin


Annonce