Svar: Falde i søvn på en rar måde
Kære Thine
Det er dejligt at I har kunne mærke fremgang med jeres lille pige og at I generelt har fået lidt mere ro på, har fået lettere ved at læse hende signaler og at hun nu er i stand til at sove godt om dagen - og om natten, når hun først er faldet i søvn. Det er rigtig godt.
Det lyder dog som om at lillepigen er lidt for vågen, når I lægger hende. Hun har en alder lige nu, hvor hun naturligt er meget opmærksom på verden og hvad der sker omkring hende. Hun er meget bevidst om hvorvidt hun er ude eller hjemme, om hun er i favn hos mor, far eller en fremmede og hun får rigtig mange stimuli i løbet af dagen.
Derfor vil børn i denne alder naturligt have behov for at blive lullet til ro, det er meget sjældent at man bare kan lægge dem og de så falder i søvn mere eller mindre af sig selv. Derfor vil det være naturligt at sidde lidt med hende i favnen, vugge hende, kærtegne hende, give hende mælk og først flytte hende til egen seng derefter. Det skal være på lige det tidspunkt, hvor hun tydeligt er træt nok til at sove og stadig lige misser med øjnene og registrerer hvor hun bliver lagt.
Nogle børn har i denne alder også rigtig svært ved skiftet mellem favn og seng og her kan det nogle gange hjælpe (når man som jer giver flaske - det er en god ting ved den :o)) at give hende flasken liggende i sengen. Det vil sige at hun puttes i sengen med mælken og derfor skal hun ikke flyttes i seng bagefter. Hun vil således kunne blive liggende hvor hun er, oplever ikke et skift og vil således også bedre kunne overgive sig til søvnen.
På sigt skal hun naturligvis lære at sove uden at have denne afhængighed, men når man ikke er mere end 5 måneder gammel er det stadig helt relevant at få mælk inden man skal sove, så det skal hun have. I skal måske så overveje at give den ...
... lidt senere og så giv den der, hvor I ønsker hun skal falde i søvn.
I skal også medtænke at den manglende rytme om dagen måske betyder, at hun ikke altid er lige træt og parat til at sove om aftenen. Hvis hun sover 3 lure dagligt og den sidste lur ligger meget sent, så skal hun måske puttes senere end hun bliver lige nu. Andre dage springer hun måske powernappen om eftermiddagen over og så kan hun fint blive puttet lidt før. I skal derfor prøve at putte hende, der hvor I skønner det er relevant og se lidt på hvor meget hun har sovet i løbet af dagen og hvad tid hendes lure ligger på.
En plan for dagen kan se således ud:
Tidlig morgen: Flaske og sover lidt videre
Formiddag: Flaske
Puttes til formiddagslur
Frokost: En lille smule grød, evt. med frugtmos, vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur
Eftermiddag: Flaske
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Sover sin 3 lur, som ofte er en powernap på ½ times tid
Aften: En lille smule grød eller grøntsagsmos, vand af kop.
Flaske og puttes til natten
Sen aften: Flaske
Midt nat: Evt. flaske x 1 efter behov
Så mit råd til jer er altså at se lidt på hendes rytme dagen igennem og prøve at vurdere om I nogle gange skal putte hende lidt før til natten og andre gange lidt senere. Derudover tænker jeg at I skal lulle hende mere træt, så hun næsten sover, inden hun flyttes til sin seng eller i stedet give hende flasken i sengen og lade hende blive der, hvor hun så tilsidst ender med at overgive sig til søvnen.
Det svarer lidt til at man lægger sig og ammer sit barn i søvn i dobbeltsengen, hvilket ofte vil være helt normalt og nødvendigt i denne alder, netop fordi barnet har brug for at blive skærmet og lullet mere til ro end tidligere :o)
Jeg håber ovenstående hjælper jer lidt videre. Fortsat held og lykke.
Rigtig god sommer!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Calcium
Calcium findes hovedsagligt i mælkeprodukter, herunder modermælk og modermælkserstatninger.
Calcium er vigtigt til opbygning af skelettet og er derfor af stor betydning for børn, der naturligt skal vokse meget. Hvis barnet ikke får calcium nok, vil der frigøres calcium fra skelettet for at opretholde koncentrationen af calcium i blodet.
Børn der ammes eller får flaske får dækket deres behov for calcium derigennem og det anbefales at børn får modermælk eller...
Graviditet uden for livmoderen
Graviditet uden for livmoderen er en meget alvorlig graviditetskomplikation, der optræder i ca 2 procent af alle graviditeter.
Det er forbundet med stor risiko for moderens liv og det er ikke muligt at gennemføre en sådan graviditet. Ofte er der faktisk heller ikke tale om et rigtigt foster, og dermed ikke om en rigtig graviditet.
Spiral udgør en risiko for at man bliver gravid uden for livmoderen. Derudover kan det spille ind, hvis man tidligere har haft...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen.
Tak for alle dine gode brugbare svar. Min lille dreng stortrives og jeg nyder ham så uendelig meget.
Jeg må sige dig at du giver gode konkrete råd og i din vejledning kan man mærke din store interesse og enorme faglige ekspertise. Du er en fantastisk sundhedsplejerske og jeg er så glad for at have fundet dig.
Mange hilsner
Pernille, mor til dreng på 6 måneder