Brev:
Amning om aftenen
Hej Helen,
Først og fremmest; tak for en nyttig og god brevkasse. Jeg har kunnet bruge flere af de råd, som du har givet andre brugere.
Jeg har dog et enkelt spørgsmål, som er så specifikt, at jeg ikke har kunnet finde et lignende.
Det drejer sig om amning af min søn på 5 uger om aftenen.
Amningen er blevet etableret ret problemfrit på trods af en kompliceret fødsel med indlæggelse på børneafdelingen til observation for grønt fostervand i lungerne. Udskrevet uden anmærkninger - altså kommet sig helt. Men det betød, at vi blev nogle dage forsinket med at etablere amning efter fødslen.
De første 2-3 uger forløb amningen helt problemfrit, hvilket den for så vidt stadig gør - i hvert fald det meste af tiden. Min søn tager da også godt på - han har øget sin vægt fra 3100 gram ved fødslen til 5100 gram efter 5 uger - altså 400 gr i snit pr uge.
Jeg føler da også, at jeg har mælk nok, men bliver ind i mellem i tvivl om aftenen. Der er nemlig ved at tegne sig et mønster, hvor han er utrolig svær at få til at sove om aftenen. Er ofte vågen fra omkring kl 17-18 tiden og 3-5 timer frem. Efter den første vågne time eller to virker han træt og pylret og jeg forsøger igen og igen at mætte ham ved amning, så han kan finde ro, men de fleste aftener uden held. Det ender med, at han først falder i søvn mellem kl. 22 og 23. Det er ikke optimalt. Dels fordi det jo er synd for ham, at han er vågen så længe på een gang. Og dels fordi aftenen bliver ret hård at komme igennem for familien som helhed.
Det er som om han ikke spiser ordentligt igennem. Han starter fint på en amning, men går så næsten i stå og ligger bare og "hygger" i nogen tid - uden at suge ordentligt. Hvis det blot var fordi han gerne vil hygge ved brystet, ville det være fint med mig. Men efterfølgende begynder han som regel at blive utilfreds - småhulker, river mit bryst med hænderne og ender med at græde - som om han ikke får den mælk, som han gerne vil have. Det mystiske er, at hvis ...
... jeg håndmalker brystet, står mælken fint ud i en stråle, så jeg vil jo mene, at der er mælk nok.
Lægens bud på problemet er, at han er doven og ikke rigtig gider bruge de kræfter der skal til for at få suget den fede mælk ud. Jeg er tilbøjelig til at give ham ret. Da dette startede for et par uger siden, troede jeg, at det var mig, der ikke havde mælk nok og forsøgter derfor at give ham en flaske mme. Han har siden i ny og næ fået lidt mme - ikke hver dag, men engang imellem, når han har været svær at få til at sove om aftenen og en enkelt gang, hvor faderen passede ham mens jeg var ude i et ærinde et par timer. Jeg tænker, at dette måske har medført, at han "forventer" at mælken skal komme lige så let som den gør på flaske og derfor ikke gider arbejde for føden...? Dette er også lægens bud. Hans opfordring er derfor, at vi dropper flasken og nøjes med brystet - også fordi han tager så fint på.
Men hvordan gør vi så lige det? For i går oplevede jeg igen en aften, hvor han var små utilfreds det meste af tiden, men ikke ville sove. Efter at have forsøgt med brystet en del gange - og han spiste lidt hver gang - ja så valgte jeg den nemme løsning og gav 90 ml på flaske - dem slugte han uden videre og faldt derefter i søvn med det samme. Det er jo derfor meget fristende at give ham den flaske om aftenen for at få ham til at sove, men både læge og sundhedsplejerske fraråder det.
Hvad mener du? Vil det påvirke min mælkemængde meget, hvis jeg altid sørger for at tilbyde ham brystet først og kun tyer til mme, såfremt han ikke kan finde ro?
Resten af dagen og natten har jeg ingen problemer med amningen - da spiser han fint og er også nemmere at få til at sove.
Det skal desuden nævnes, at han ikke vil tage sutten, så den har ingen indflydelse på ovenstående.
Ser frem til at høre dit bud på, hvad du tror der er galt og hvad vi kan stille op om aftenen, så vi får en tilfreds dreng, der får både den mad og søvn han har brug for.
Bedste hilsner
Randi
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
8. november 2024 | Amning | 2 mdr.
Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...
7. november 2024 | Udstyr | 0 mdr.
Kære Helen. Jeg har termin om 14 dage og tror, at jeg efterhånden er så...
12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.
Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...
3. oktober 2024 | Transport og ferie | 0 mdr.
Kære Helen Vi er for 3 uger siden blevet forældre til en lille dreng, og vi...
30. september 2024 | Udstyr | 0 mdr.
Kære Helen Graviditeten skrider fremad og vi er efterhånden ved at have styr...
Viden om børn:
Vitaminer børn
Sundhedsstyrelsen anbefaler følgende vitaminer til børn:
- D-vitamin gives dagligt til alle børn, fra barnet er 14 dage, og til det fylder 4 år. D-vitamin er med til at styrke barnets knogler. Der gælder særlige regler for D-vitamin til børn med mørk hud, og børn som får modermælkserstatning.
- Jern-dråber gives til børn, der er født for tidligt (< 37 uger) og til alle børn, som har en fødselsvægt på under 2500 gram. For tidligt fødte børn har behov for...
Vaner og børn
Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det, at tingene gøres på en bestemt måde, giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.
Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.
Børn elsker gentagelser og elsker derfor også lege som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.