Svar: Mad og farver
Kære Thora
Det er til en hvis grænse normalt at farverne appellerer til vores appetit og visse farver forbinder vi med sund og dejlig mad, visse farver virker mærkeligt. Vi vil normalt studse over at spise f.eks. blå mad, pink eller lilla mad, hvor rød, gul, grøn mad eller brun mad forbindes med noget mere rart.
Farver er vigtige på en tallerken og vi bør generelt farvesammensætte vores mad forskelligt, derfor anbefales det normalt at man f.eks. sammen med de kedelige brune eller grå rugbrødsmadder serverer gule majs, grønne ærter, rød peberfrugt ligesom vi om aftenen også inddeler tallerkenen, så et sted ligger kartoflerne, et andet sted kødet, et tredie sted grøntsager osv. Alt har forskellig farve og netop farverne gør maden spændende og man får lyst til at spise lidt af det hele.
Det er naturligt at børn efter 12 måneders alderen begynder at spise mere selektivt og nogle i en sådan grad at de spiser efter farver. Til de meget selektive, meget kræsne børn kan det være en fordel netop at lægge ...
... mærke til dette, fordi man så ved at tilbyde fødevarer i den ønske farve kan være heldig at få barnet til at spise mere og netop udnytte farverne til en mere varieret kost :o)
Hos jer lyder det som om at din datter lige nu synes farver er ekstra spændende og især det at man kan putte maden i noget. Det handler måske ikke så meget om den enkelte farve men mere om at hun synes det er sjovt at kunne 'dyppe maden' samtidig med at det jo giver varieret smag. Derfor er det fint, hvis du en gang imellem giver hende ketchup, men også gerne forskelige former for sovs, remoulade, dressing osv.
Det er som du skriver ofte en fase barnet er inde i og det går normalt over igen. Det vigtigste er at hun spiser og forbinder det at spise med noget dejligt og noget rart :o)
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Vi spiser ikke kun med munden, men spiser også med øjnene, så farver er generelt en rigtig god idé på tallerkenen - både til os men også til vores børn :o)
Jeg håber du kan bruge mine tanker lidt videre, fortsat held og lykke.
Rigtig god sommer!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Vedligeholdelse af barnevogn
Med det danske vejr skal en barnevogn kunne tåle lidt af hvert, men hvis man vil have at den skal kunne holde længe, så er man nødt til at gøre sig nogle tanker om vedligeholdelse og også medtænke at bruge tid på vedligeholdelse.
For eksempel kan kalecherne ikke tåle stærkt sollys, så vognen skal ind i skyggen, hvis man vil undgå, at den falmer. Stellet kan heller ikke tåle salt fra snesjappet og skal derfor skylles af, når man kommer hjem, hvis man vil undgå rust. Og kassen...
Amning
Sundhedsstyrelsen anbefaler at børn ammes sålænge som muligt. Helst fuldt ud til de er 6 måneder gamle og delvist frem til 12 måneders alderen eller længere, hvis mor og barn ønsker det.
Brystmælk er nøje afstemt til barnets forskellige behov og modermælk indeholder vigtige antistoffer, som beskytter det lille barn mod infektioner. Det tager tid at etablere en amning, for de fleste tager det ca. tre uger, men der kan gå op til 6 uger før mælkemængden har afstemt sig efter barnets...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.