Annonce

Annonce

Svar: Nattesøvnen og aftensmaden - 12 mdr.


23. juni 2009

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Hej med dig

Din datter sover umiddelbart en del i løbet af dagen og det vil naturligt spille ind på hendes lyst til at overgive sig til søvnen om aftenen. Det er uheldigt med en powernap om eftermiddagen, da den altid vil 'æde' af nattesøvnen, så en rytme, hvor hun sover en lidt kort formiddagslur på ca 45 minutter og en lidt længere middagslur på ca 1½ time vil være passende og vil naturligt gøre det lettere for jer at få hende i seng :o)

Derudover vil det være rigtig godt, hvis I bruger lidt tid på at sidde hos hende om aftenen, læse en historie, bede hende lægge sig ned osv. "Læg dig ned skat, jeg sidder lige her og læser, læg dig ned". Det at hun selv lægger sig er vigtigt i forhold til at hun begynder at forstå at det netop er det I vil have hende til og at det ikke er legetid nu.

Hun har samtidig en alder, hvor hun ikke ved hvor I forsviner hen, når hun ikke kan se jer - for hende er I bare stadig pludselig væk. De fleste børn er omkring 16 måneder inden de begynder at have lidt fornemmelse for at man stadig er der, at man ikke har forladt dem, selvom man ikke kan ses.

Derfor er det en god idé at sidde hos hende og berolige hende, når hun skal sove. Vise hende at I er der og at hun trygt kan lægge sig til at sove, der sker ikke noget, I passer på hende, der er styr på det hele. Rejser hun sig, vil hun lege og søger hun underholdning, så er det fint at gå, men man bør hele tiden vende tilbage, netop for at vise hende at man er der. Jeg plejer at sige at et interval på 3 minutter er passende.

Det skal naturligvis ikke tage flere timer at putte hende, det er uholdbart at putte hende kl. 20 og hun først sover kl. 23 ...men her må I så se på hvordan hun sover om dagen og hvordan dagsrytmen generelt er og der skal I så forsøge at ændre både på mængden af søvn og på tidspunkterne hun sover på.

Med hensyn til mad, så er det helt naturligt for hendes alder at hun nu bliver langt mere selektiv og at indtaget af mad om aftenen er svært at finde overskud til. Det er fint at hun spiser godt om dagen, ...


Annonce

... I må til frokost sørge for at hun får både kød, fisk og grøntsager, så det ikke kun er under aftenmåltidet at hun tilbydes disse fødevarer. Rester fra aftensmaden kan også sagtens gives til frokost, det gælder uanset om I har fået frikadeller eller lasagne.

Hun kan godt have brug for hjælp til at spise om aftenen. Hun er træt efter en lang dag og har svært ved at overskue og etablere den energi det kræver at spise. Derfor må I gerne made hende lidt - giv hende mad hun kan spise med fingrene eller en gaffel, det er dejligt at hun gerne vil prøve selv, men tilbyd hende også lidt mosede kartofler eller lignende, som I giver hende, når I kan se at overskuddet mangler :o)

Start med et før aftensmåltid som består af grøntsager, hvis det er gledet lidt af dette ned inden aftensmaden, så behøver I ikke fokusere på mængden der glider ned under aftensmaden.

Slut også aftenen af med en godnatgrød, så hun ikke går sulten i seng. Grøden indgår som en del af putteritualet :o)

En plan for dagen ser således ud:

Morgen 7.30: Havregrød, letmælk af kop.

Formiddag 9.30: ½ bolle med smør, ost, lidt marmelade, frisk frugt eller bær, vand af kop.

Formiddagslur sover ca 45 minutter

Frokost 11.30-12: rugbrød med forskelligt pålæg, suppleret med rester fra aftensmaden, kogte grøntsager, kød, fisk, vand af kop.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Puttes til middagslur sover ca 1½ time

Eftermiddag 15: En portion tykmælk med rugbrødsdrys, müsli eller frugtmos, frisk frugt eller bær i hånden, ½ bolle med smør, vand af kop.

Skal ikke sove om eftermiddagen

Før aftensmad 16.30-17: En tallerken med forskelligt grønt, ærter, majs, rød peberfrugt, avokado, gulerod eller lignende, vand af kop.

Aften 18: Familiemad, risretter, pastaretter, kød eller fiskeretter, grøntsager, sovs af forskellig slags. Letmælk af kop.

Tilbydes en godnatgrød inden sengetid, mælk af kop.

Puttes til natten med en godnathistorie ca kl. 20.

Jeg håber at ovenstående tanker og plan for dagen vil hjælpe jer lidt videre på vej, fortsat held og lykke.

Rigtig god sommer!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.

Er fontaneller forskellige

Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...

Læs hele brevet og Helens svar


31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Uro i kroppen - 2 år, 6 mdr.

Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...

Læs hele brevet og Helens svar


13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Mistrivsel i vuggestue

Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babyalarm

Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.

Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.

De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...

Læs mere i Babylex

Morgenmad og børn

Børn har brug for et solidt morgenmåltid, efter at have sovet en hel nat, og så de har energi og overskud til at lege, lære og udvikles hele dagen. Det betyder, at f.eks. en portion yoghurt ofte ikke vil være nok.

Til børn i alderen 1-2 år kan du f.eks. give:
- Havregrød, øllebrød eller anden type af grød. Gerne med lidt frisk frugt og bær.
- A38, tykmælk eller neutral letmælksyoghurt med rugbrødsdrys eller havregryn.
- Grovbrød, grovere boller f.eks....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens babydagbog som er en praktisk og lækker kalender smækfyldt med konkret information og gode idéer.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Tusinde tak for dit fantastiske svar til vores lille familie sidst. Det hjalp virkelig på natten at give ham en fast rytme i dagstimerne.

Tak fra Hannibals mor


Annonce