Brev:
Søvn og skiftende rytme
Hej Helen,
Hos os går det godt, så jeg har bare læst med på sidelinien, men nu har jeg alligevel et par spørgsmål:
Omkring søvn er jeg nemlig i tvivl om, hvor meget Agnes skal sove.
Hun er startet i vuggestue og er meget glad for det. Ligesom vi er det. Hun er faldet til og pædagogerne siger hun er glad og tilpas i løbet af dag. Så langt så godt :-) Men politikken i vuggestuen er, at de putter, når barnet er træt og det betyder, at der kan være stor forskel fra dag til dag på, hvor meget hun sover i løbet af dagen.
Herhjemme holder vi ret faste puttetider, fordi hele familiens rytme jo påvirkes af hendes, men også fordi jeg fornemmer at hun har det godt med det.
Det vil sige at vi putter fast ved 19-tiden om aftenen og at hun så selv vågner mellem 6 og 7 (ind i mellem dog 5:30 - puha)
Hjemme sover hun så sådan cirka om dagen som følger: Formiddag 8:30/9-10 og igen 14-15:30/ 16)
Det synes vi umiddelbart fungere fint.
Men i hverdagen er det jo i vuggestuen hun tager i hvert fald eftermiddagsluren (når min mand er hjemme i hverdagen tager hun formiddagsluren hjemme og kommer derefter i vuggestue) I vuggestuen sker det ofte, at hun puttes efter frokost - altså allerede et sted mellem 12 og 13 og så sover hun let 2 timer. Men så får hun jo en meget lang aften, og en hurtig powernap om ...
... eftermiddagen er meget svær at få hende til. Hun virker uforstående og forvirret og græder og mosler rundt. Derfor bliver det ofte ikke til søvn og så er det bare en lang aften med et træt barn.
Vi vil ikke holde hende vågen, og så bliver hun puttet tidligt og vågner så glad og frisk kl 5 næste morgen ... hvilket helt ærligt er surt for os og også betyder at hendes søvn i løbet af dagen falder dumt. fx. når det er spisetid. Og træt og sultent barn er altså ikke den fedeste kombination - det betyder let at hun ikke spiser ret meget.
Jeg er grundlæggende enig med vuggestue pædagogerne i, at hun skal have lov at sove når hun er træt, og skal have lov at vågne selv, når det er muligt. Men samtidig synes jeg også at det er super vigtigt, at hendes tid i hverdagen sammen med os ikke er puller og gråd, fordi hun er kommet ud af rytmen. Vi oplever ikke de problemer i weekenden, hvor søvnen er i mere faste rammer.
Men er det forkert at bede pædagogerne være mere 'obs' på at holde faste sovetider - og hvordan skal jeg gribe det an, så de forstå, at det jo ikke er en kritik, eller fordi de skal holde hende vågen hvis hun virkelig er super træt ... Hmmm er lidt i tvivl om jeg får skrevet det ordenligt til dig. Er bare meget i tvivl om, om det i virkeligheden er os der giver hende en lur for lidt.
/ Agnes mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
12. november 2024 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Min datter er 10 mdr gammel. Jeg har været på barsel med hende...
9. november 2024 | Sovevaner | 12 mdr.
Dreng 11 måneder vil ikke længere puttes af far del 2
Kære Helen Jeg skriver del 2 i titlen for at referere til mit tidligere...
24. oktober 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
9 måneder og sover ikke igennem om natten
Hej Helen. Jeg kan ikke forstå, hvorfor vores dreng A. på 9 måneder ikke...
Viden om børn:
Taktilsansen
Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.
Taktilsansen kaldes også berørings- og følesansen. Den er vigtig for barnets kropsbevidsthed, og den gør, at vi kan mærke varme, kulde, smerte, tryk mm. Børn som har problemer med deres taktile sans, vil ofte ikke bryde...
Mekonium - den første afføring
Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.
Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.