Svar: Skriger, hvis vi dropper amningen om natten
Kære Lars og Merete
Jeres datter er i en alder lige nu, hvor hun naturligt er lidt mere tryghedssøgende end tidligere og det tager rigtigt til i takt med at hun begynder at kravle og bevæge sig mere omkring på egen hånd. Netop i den alder, hvor hun ikke længere sidder, hvor hun er blevet sat, men kryber og kravler over gulvet, begynder at rejse sig ved ting osv. vil børn naturligt ofte søge brystet lidt ekstra. Dette behov skal naturligvis imødekommes, men det er meget vigtigt at man holder fast i, at hun ikke skal have brystet i munden for at falde i søvn.
I skal være opmærksomme på det er hedder søvnassociationer, som er de ting vi forbinder med at skulle sove. Som voksne har vi ofte et ritual med at læse en bog, gætte kryds og tværs, lytte til et stykke afslappende musik eller lignende. For små børn er søvn associationerne ofte at blive vugget, få bryst eller flaske, få en sut. Det er altså de ting de forbinder med at skulle sove, det er det der gør dem rolige og får dem til at overgive sig til søvnen.
Jeres datters søvnassociation er at være i favn, få bryst og ligge tæt op af mor. Hun er afhængig af mors bryst, mors nærhed for at kunne falde i søvn. Det er det hun er vant til, det er derfor helt normalt at hun protesterer mod at komme væk fra mors favn, at I oplever at hun græder fordi hun ikke kan finde mor, hvis hun vågner op og at hun tydeligt er mere rolig, hvis mor lægger sig med hende - med det resultat at mor tilsidst også falder i søvn.
Vi vågner alle sammen 10, 15, op til 20 gange når vi sover. Vi vender os om, skifter side, trækker dynen op, sparker dynen lidt af, retter på puden, putter os ind til vores partner osv. Ofte mærker vi slet ikke at vi vågner og gør disse ting, det sker imens vi sover. Små børn har også sådanne opvågninger og hvis barnet har lært at falde i søvn i mors eller fars favn og med tæt fysisk kontakt, så vil hun naturligt ikke kunne falde i søvn igen uden at have det. Hun vil søge det indtil det kommer igen.
Jeg plejer at sammenligne det med at man som voksen falder i søvn ved siden af sin partner og han/hun så forsvinder i løbet af natten. Hvis I vågnede og oplevede at den anden var væk, så ville I sandsynligvis heller ikke kunne sove videre, men ville i stedet vågne yderligere op og begynde at søge efter den anden, finde ud af hvor han/hun var blevet af. I ville først falde til ro, når I havde fundet ud af at der ikke vare sket noget, at man bare var på toilet, ikke kunne sove og derfor var stået op og sad og læse avisen eller lignende.
Mit råd til jer handler ikke om at fjerne amning, for jeres datter har fortsat behov for mælken og det ...
... er vigtigt at hun får den. Det er i forhold til hendes alder normalt relevant med ca 4 amninger i døgnet: Tidlig morgen, inden middagslur, aften og sen aften og de skal bibeholdes. Men det er vigtigt at hun nu lærer at falde i søvn uden brystet som afhængighed. Det er vigtigt at I får skabt nogle nye søvnassociationer, som I også kan bruge om natten, når hun vågner og har brug for hjælp til at komme videre i søvnen.
Det kan ofte være en god idé at sidde og amme ved siden af sengen og så putte hende i seng på det tidspunkt hvor hun er træt og forholdsvis let kan overgive sig til søvnen, men stadig er vågen nok til at registrere at det er der hun sover og hvor hun falder i søvn med beroligende ord, kærtegn og putteklud i stedet for brystet.
Det kan også være en idé at far tager over, at mor ammer i stuen overgiver jeres datter til far som så putter. Far forbindes ikke med amning, lugter ikke af mælk - han kan give masser af nærhed, fysisk kontakt, ro osv. men ikke bryst. Nogle gange er man nød til at bruge dobbeltsengen, som I gør nu, hvor far så lægger sig med jeres datter og giver hende roen som mor plejer, men igen uden brystet. Og stille og roligt kan far så overføre de samme kærtegn og beroligende ord til jeres datter, hvor hun så puttes i sin egen seng.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis hun skriger voldsomt om natten efter brystet, små må I give hende det - men gøre det kortvarigt og hele tiden forsøge at sætte noget andet i stedet. Hun skal ikke fylde sig med mælk, men skal lære at komme videre i søvnen og lade sig berolige af jeres stemme, kærtegn osv. uden at få brystet i munden. Så hvis kun brystet virker, så giv hende det, men forsøg hele tiden at afkorte amningen og sætte noget andet i stedet.
I skal også overveje om hun bliver puttet for tidligt i forhold til hvor meget hun sover om dagen. Mange børn på jeres datters alder sover kun 3 timer i løbet af dagen og så ca 11 timer om natten - godt 14 timer i døgnet er helt normalt. Hvis jeres datter sover 2-3 timer om formiddagen og 1½-2 timer om eftermiddagen, så er hun ganske givet ikke træt nok til at sove allerede kl 20 ... Her bruger hun brystet som en powernap, får lige blundet lidt i 20 minutter og så er hun frisk og protesterer når I så forsøger at lægge hende.
Det kan derfor være en god idé at se lidt på hvor meget og hvor sent i løbet af dagen hun sover og acceptere at hun måske går senere i seng, fordi hun sover en del i løbet af dagen. Dette ændrer sig ofte i takt med at hun bliver ældre, men det er en ting I er nød til at have med i jeres overvejelser :o)
Jeg håber at ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke med hende:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Gluten til baby
De fleste børn kan tåle gluten, og gluten kan introduceres til barnet i 4-6 måneders alderen under hensyntagen til de anbefalinger, der i øvrigt gælder om variation i kosten, når skemad gives til småbørn.
Hidtil sagde man, at spædbørn ikke måtte introduceres til gluten før efter 6 måneders alderen, men disse anbefalinger blev i 2015 lavet om, da der ikke er fundet videnskabelig dokumentation for at vente med at introducere gluten.
Gluten findes især i hvede, mens...
Spinat
Når børn er 6 mdr gamle må de gerne begynde at få lidt spinat.
Du skal dog være opmærksom på, at spinat indeholder Nitrat, og det bør derfor ikke fylde mere end 1/10 af portionen eller alternativt kun gives med 14 dages mellemrum.
Læs mere i min bog Helens bog om børn og mad
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.