Brev:
Tilknytning, angst
Hej igen, Helen..
Åh, altså.. Nu er jeg her igen.. Jeg troede lige, jeg var over det værste, nu hvor jeg er begyndt på medicin. At det kunne få mig til at slippe angsten for at miste, så jeg bedre kunne lukke min lille pige ind i hjeret.
Men selvom jeg har det bedre, kan jeg ikke slippe tanken om, at mine mange måneder med nedtrykthed har skadet min datters tilknytning - og det er simpelthen så angstprovokerende. Og ved at udvikle sig til en rigtig ond cirkel.
Jeg vil lige høre dig, om følgende adfærd er normal for en lille pige på knap 10 måneder:
Min datter er meget pyldret.. Her sammenligner jeg hende med jævnaldrende børn. Hun virker desuden mindre tryg, når vi er ude end tidligere - f.eks. i dag brød hun sammen i s-toget, da en jævnaldrende dreng (en måned yngre) råbte nogle høje lyde hen imod hende. Hvis hun var et trygt og godt tilknyttet barn, ville hun vel ikke gået i panik, når hun havde sin mor lige ved siden af..? Det andet barn var så glad og udadvendt..
Vi går i legestue. Her er hun meget forsigtig. De andre børn snupper legetøjet ud af hænderne på hende - hvorefter hun bryder i gråd.. Hun prøver ikke at få det tilbage..
Som regel skynder jeg mig at hjælpe hende med at få noget andet legetøj - og vogter måske lidt høgeagtigt over hende, fordi jeg synes, det er synd, hvis de ...
... snupper det hele fra hende. Kan godt finde på at flytte hende og legetøjet, hvis et andet barn kommer for tæt på.. Og det lærer hun jo ikke så meget af..
Hun søger ikke så tit øjenkontakt med mig, har jeg lagt mærke til.. Jeg synes, andre børn er meget mre direkte i deres blik, når de ser på folk end vores lille pige. Derudover oplever jeg andre børn som langt mere udadvendte, når blot de har mor i nærheden..
Når vi er hjemme hos os selv, vil hun helst sidde på min arm eller være lige i nærheden af mig -og helst kun lege, når jeg sidder lige op og ned af hende.
Det samme gør sig også gældende når vi er ude.
Er dette faresignaler? Eller er det helt almindeligt? Og hvis det er faresignaler, hvad kan jeg så gøre for at hjælpe min datter?
Mine følelser er desværre stadig noget blokerede- det skærer mig i hjertet, fordi jeg ved, at hun har så meget brug for den forbundethedsfølelse... Og det har jeg i øvrigt også selv... Men det er som om "Klappen går ned", når følelserne bliver for stærke..
Jeg har ikke så nær kontakt til min sp længere, men jeg skal måske alligevel henvende mig igen.. ? Psykolog går jeg til hver 3. uge, men det er mest kognitiv terapi, og jeg synes ikke, det griber fat om ondets rod..
Mon du har lidt ord med på vejen til mig - og måske et par gode råd igen igen..?
Knus fra hønemor..
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
9. april 2025 | Sovevaner | 9 mdr.
Hej Helen. Tak for et godt forum med mange gode input. Vi har en datter,...
9. april 2025 | Sovevaner | 8 mdr.
Opvågninger om natten - 8.5 måned
Kære Helen. Vores datter er 8.5 måned og er i 5 måneders tid vågnet hver...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
Viden om børn:
Spinat
Når børn er 6 mdr gamle må de gerne begynde at få lidt spinat.
Du skal dog være opmærksom på, at spinat indeholder Nitrat, og det bør derfor ikke fylde mere end 1/10 af portionen eller alternativt kun gives med 14 dages mellemrum.
Læs mere i min bog Helens bog om børn og mad
Ruskevold
Nogle gange sker det, at man i overskrifter kan læse om børn, der er blevet rusket af deres forældre. Men lige meget, hvor meget eller hvor længe et barn græder eller skriger, så må man aldrig slå eller ruske sit barn.
Et spædbarn der ruskes kan få blødninger i hjernen, som kan medføre hjerneskade eller død.
Kommer du i en situation, hvor du kan mærke at du ikke kan klare barnets gråd og hvor du kan risikere at gøre dit barn ondt, så læg barnet i seng, lift eller...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder