Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke sove + natteroderi


16. juni 2009

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Pia

Det lyder ganske rigtigt som om at I allerede har forsøgt mange ting i håb om at jeres datter kunne begynde at sove lidt mere sammenhængende og det er svært at opfinde den dybe tallerken, fordi I jo mere eller mindre har forsøgt alt :o)

Der er dog ingen tvivl om at alderen spiller ind, jeres datter er i begyndende separationsfase og gennemgår en stor udvikling både motorisk og mentalt lige nu. Alderen 7-10 måneder er en alder fyldt med megen natlig uro og det må man et eller andet sted prøve at komme igennem ...

Der er dog heller ikke tvivl om at rytmen om dagen, mængden af søvn i dagtimerne, hvornår barnet sover om dagen, hvad barnet oplever i løbet af dagen, hvor meget barnet stimuleres, madindtag om dagen osv. også spiller ind og her kunne man måske godt arbejde lidt på en ændring hos jer :o)

I forhold til søvnbehov, så vil de fleste børn på jeres datters alder have behov for at sove 2 lure dagligt og en lur sidst på dagen, som ligger mellem kl. 17-18 vil naturligt påvirke nattesøvnen. Faktisk vil al søvn der ligger efter kl. 16 påvirke nattesøvnen i en eller anden grad.

De fleste børn vil trives fint med en formiddagslur på ca 45 minutter - max 1 time og så en lidt længere middagslur på 1½ max 2 timer. Derudover skal barnet have masser af mad, både skemad og mad i stykker, som mætter og fylder, men som samtidig også stimulerer barnet - man skal altså forestille sig at barnet skal have en både fysisk og mental træthed.

Og så er det rigtig vigtigt at barnet aktiveres så meget som muligt i sine vågne perioder og det er her rigtig godt at jeres datter ny begynder at krybe og bruge sig selv mere fysisk. I må meget gerne hjælpe hende med dette og sørge for at hun bliver tumlet med, vendt og drejet, så hun motorisk får brug sig selv rigtig meget.

En plan for dagen ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover lidt videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9.30: Frugtmos, frisk blød frugt i hånden. Hvis hun er god til at tygge, så begynde med ½ bolle med lidt smør, vand af kop.

Puttes til formiddagslur uden flaske ca kl. 10, sover en lille times tid

Frokost 12: Grøntsagsmos med kød eller fisk og hvis hun virker parat, så må du gerne forsøge med små brødhapsere som supplement. Grøntsagsmosen er dog stadig meget vigtig og du må gerne købe mos fra glas, hvis det er lettest og mest praktisk. Vand af kop.

Puttes til middagslur med en flaske mme ca 13.30 som nu

Eftermiddag 16: En lille portion flerkornsgrød ...


Annonce

... med frugtmos, frisk blød frugt i hånden, vand af kop. har hun ikke drukket flaske inden middagslur skal hun have en flaske her

Powernap springes over

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Fortsat masser af grøntsagsmos suppleret med lidt af jeres mad i hånden, kartoffelbåde, kogte grøntsager og lignende at tygge på selv. Vand af kop.

Suppleres evt. med en godnatgrød alt efter hvor meget aftensmad hun har spist.

Flaske med mme eller vælling og puttes til natten ca kl. 20

Sen aften eller en gang i løbet af natten - f.eks. kl. 01, hvor hun ofte vågner af sig selv: Flaske med mme


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Når du putter hende, så er det fint at sidde med hende på skødet og lade roen komme over hende imens hun får flasken, herefter puttes hun i egen seng og beroliges til at ligge der Hvis skiftet er for svært for hende (favn til seng) så giv hende flasken imens hun ligger i senge og sid hos hende, hold hende i hånden, berolig hende, betryg hende og hjælp hende på den måde videre i søvnen.

Hun må også gerne ligge og pludre lidt for sig selv, hvis I skønner at hun har det godt med det, men så gå tilbage til hende, også gerne inden hun begynder at græde og sæt jer hos hende, hold hende i hånden, kærtegn hende og hjælp hende til at overgive sig til søvnen. Brug beroligende ord som "sshhh" eller "ssååå" - små ord som I normalt bruger, når hun også er ked af det og skal beroliges.

Pas på ikke at putte hende for tidligt, jeg kan godt forstå at I har fokus på at hun ikke må blive overtræt, men hun er sandsynligvis ikke træt nok, når I forsøger jer, fordi hun jo ofte har sovet 3 lure ... Når kl. bliver 21, så er hun parat og falder til ro med flasken i løbet af 15 minutter og det er der I skal hen, bare gerne en time tidligere.

Det er naturligvis hensigtsmæssigt at hun på sigt ikke er afhængig af flasken for at falde i søvn, men lige nu må den gerne bruges til at få roen med og stille og roligt skal hun så lære at sove uden. Hunskal stadig have sin mælk, men hun skal lære at slippe flasken og falde i søvn uden at have den i munden. Det samme gælder hendes sut, det er vigtigt at hun kan sove ude og I skal ikke arbejde på at lære hende at have sutten i munden hele natten for at kunne sove :o)

Det handler om at skabe gode søvnassocitationer som stille og roligt gør det muligt for hende at komme videre i søvnen uden jeres aktive deltagelse ...

Jeg håber mine tanker hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke og fortsat god søndag!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Apgar score

Dette er betegnelsen for en undersøgelse som jordemoderen laver af barnet lige efter fødslen. Apgar Score blev udviklet i 1952 af Virginia Apgar og den bruges til at vurdere, hvordan barnet har det, lige når det er blevet født.

Jordemoderen har 5 ting hun ser på:

1. Hun ser på barnets reflekser,- reagerer barnet på forskellige stimuli, griber barnet, søger barnet osv.

2. Hun mærker barnets puls, for at se på hvor hurtigt barnets hjerte slår og om...

Læs mere i Babylex

Madras til barnevogn

En barnevognsmadras kan være lavet af forskellige materialer, f.eks. skumgummi. Det betyder, at madrassen let suger kondensvand, der naturligt vil samle sig i barnevognen, når barnet sveder eller bare trækker vejret. Derfor er det vigtigt, at madrassen løftes op og stilles på højkant dagligt, og når barnevognen ikke bruges, så madrassen er tør, når barnet skal ligge på den.

Om vinteren kan det være nødvendigt at tage madrassen med ind, så barnet ikke lægges på en iskold madras,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.

Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)

Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.

Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!

Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!

Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder


Annonce