Annonce

Annonce

Svar: Nok mad og spisning om natten


16. juni 2009

Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Anne

Ernæringsmæssigt behøver din dreng ikke længere mælk om natten, hvilket betyder at du nu kan forvente at han kan sove 5-7 timer uden amning. Det svarer normalt til at man ammer aften, sen aften og tidlig morgen - eller aften, midt nat og tidlig morgen. Som det er nu, sover din dreng altså igennem idet han sover fra kl. 21-03 svarende til 6 timer uden at få mælk.

Du kan godt forsøge at amme ham sen aften kl. 23 inden du selv går i seng i håb om at han så kan sove sine 6 timer derefter, hvorved du får lidt sammenhængende nattesøvn. Det er et forsøg værd.

Modermælkserstatning behøver han ikke få, så længe du ammer ham og har masser af mælk. Han kan sagtens trives på din mælk alene indtil han er 12 måneder gammel, men det kræver naturligvis at du så bibeholder amningen så længe. Det vil være rigtig fornuftigt at energiberige hans grød og mos ved at bruge mælk i maden. Det kan meget fint være mme du bruger her, fordi det giver ham lidt ekstra vitaminer og mineraler, du kan dog også bruge modermælk eller sødmælk .. - Og netop grød og grøntsagsmos savner jeg lidt i din dagsplan.

Det vil være rigtig godt, hvis du kunne supplere med mere grød og mos i løbet af dagen, blandt andet til frokost, vil det være fint at supplere brødhapserne med grøntsagsmos. Det vil også være rigtig godt, hvis frugtmosen med fuldkorn blev byttet ud med fuldkornsgrød med frugtmos som topping, så han får mere mættende mad i løbet af dagen. Bananmos og frugtmos er godt men ikke mættende og varieret nok.

Mit forslag til en dagsplan ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Ammes og sover videre i mors seng

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Efterfulgt af frugtmos (jerntilskud), frisk frugt i hånden, vand af kop.

Formiddagslur ca kl. 9 - forsøg uden amning inden for at give plads i maven til mere frokost

Frokost 11.30: Bondebrød med forskelligt smørbart pålæg, kogte grøntsager i stykker. Suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk og det kan fint være mos fra glas, hvis det skal være praktisk. Det kan også være rest fra aftensmaden. Vand af kop.

Ammes og puttes til middagslur ca 12.30

Eftermiddag 15: Flerkornsgrød med frugtmos som topping, frisk frugt i hånden, vand af kop.

Ammes og sover sin powernap

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet bliver stille og roligt mere og mere af jeres mad, det kan være lidt ris med lidt sovs, indmaden af en frikadelle lidt laks eller lignende, som ...


Annonce

... kommes i grøntsagsmosen, Vand af kop.

Suppleres med en grød, evt. med frugtmos som en del af putningen, vand af kop.

Ammes og puttes til natten 19.30-20, sover i sin egen seng

Sen aften 23-24: Ammes mere eller mindre i søvne og puttes derefter tilbage i sin egen seng. Eller I kan lade ham sove og så amme ham, når han af sig selv vågner og giver udtryk for behov kl. ca 03.

Hvis du har svært ved at få grøntsagsmos hvor I bor, så kan du lave det selv og lave mos af alle slags grøntsager og her er især rodfrugter rigtig godt. Grøntsagsmos kan laves af: Gulerod, squash, blomkål, broccoli, pastinak, persillerod, løg, jordskokker, kålrabi, hvidkål, peberfrugt, skorzonerrødder, spidskål, rosenkål, savoykål, ærter, majs, grønne bønner, grønkål, porrer, tomater (uden skræl), agurk, avokado osv.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Selleri, spinat, rødbede og fennikel indeholder nitrat. Han må meget gerne få det men i små mængder. Det bør ikke udgøre mere end 1/10 af portionen ellers skal det gives med 14 dages mellemrum. Netop rodfrugterne er ofte en god idé, de smager af noget, har rigtig gode indholdsstoffer (vitaminer osv.) og har en naturlig sødme samtidig med at de er med til at holde maven igang naturligt.

Kød og især fisk er også vigtigt i grøntsagsmosen. Du kan give ham kogt kød af kylling, kalkun, svin, kalv, lam, and, okse osv. og du kan give ham fisk - kogt eller lavet i ovnen - De fede fisk er især laks, sild og makrel. De mere magre fisk er skrubbe, rødspætte, sej og torsk og her må han gerne få det hele. Tun fra dåse er også i orden.

Med hensyn til søvnbehov, så vil de fleste børn i jeres drengs alder ikke have behov for en powernap sidst på eftermiddagen, men at han har det, er naturligvis okay. Det kan dog godt ændre sig på et tidspunkt og han vil sandsynligvis begynde at sove sin formiddagslur og middagslur lidt senere end han gør lige nu, hvorfor powernapper eftermiddag springes helt over. Men lige nu lyder det som om at han sover fint og søvnbehovet bliver flot dækket, så ingen grund til ændring der.

Hvis det er meget varmt hvor I bor, så kan det være fornuftigt at amme din dreng en ekstra gang i forhold til hvad vi normalt anser for nødvendigt her i det noget køligere DK ... Men det er vigtigt at du søger for at give din dreng masser af mad, vand af kop og først efterfølgende tilbyder brystet, så den rigtige mad kommer til at fylde mest.

Håber ovenstående tanker og plan hjælper videre på vej, fortsat held og lykke med ham:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Donorhjælp

Hvis man ikke kan blive gravid på almindeligvis, så kan man benytte sig af en donor. Og i Danmark er der to muligheder:

1. Donor med sæd:
Kvinder der ikke har nogen mandling partner eller hvor den mandlige partners sædkvalitet ikke kan anvendes til befrugtning, har mulighed for at blive gravide med en sæddoner.

Sæddonation kan både være anonym og åben. På lægeklinikker vil den normalt være anonym, hvor man kan få åbne donorer på jordemoderklinikker.

Læs mere i Babylex

Colostrum (råmælk)

Colostrum er navnet på den mælk der dannes i brystet umiddelbart efter fødslen. Dette kaldes også råmælk og alle kvinder vil danne råmælk, også selvom de føder for tidligt.

Råmælken er meget proteinrig og indeholder antistoffer som er med til at bekytte barnet mod sygdomme og beskytte imunforsvaret. Antistofferne beskytter mod sygdomme ved at beklæde tarmsystemet indvendigt, så bakterier mv. trænger ind i tarmen.

Colostrum er fed og gullig. Den kommer i små...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Denne gang skriver jeg bare for at udtrykke min taknemmelighed over det store arbejde du gør for at informere alle os "usikre mødre".

Normalt anser jeg mig selv for at være relativt velinformeret om de emner, der interesserer mig .....- men jeg må indrømme, at det at blive mor har ført en helt uventet usikkerhed med sig.

Når det man ønsker aller mest er at give sit barn den bedste start på livet - og man bare ikke er sikker på, hvad der er det bedste at gøre, er det fantastisk at kunne rådføre sig hos dig.

Jeg har læst stakke af bøger, Sundhedsstyrelsens anbefalinger, diverse artikler og lavet utallige google-søgninger (hvor jeg i øvrigt ofte lander på din side) om børnerelaterede emner - og alligevel bliver jeg tit i tvivl.

Trods mange spørgsmål fra min side svarer du tålmodigt, grundigt og engageret på det hele - og det betyder meget for mig som nybagt mor at få en kommentar med på vejen :-)

Mit medlemskab hos netsundhedsplejerske.dk er en rigtig god investering - og min søn får en mindre bekymret mor med i købet ;-)

God sommer


Annonce