Annonce

Annonce

Svar: Sove igennem - 8 mdr.


15. juni 2009

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Der er især en stor ting, som spiller ind på Oskars søvn og det er måden han falder i søvn på. Det er rigtig fint at du har fået han vænnet fra brystet om natten, men det er generelt vigtigt at du vender ham fra at ligge i din favn, ligge ved dit bryst for at kunne sove.

Det er sådan at vi alle sammen har brug for det der hedder søvnassociationer. Søvnassociationer er ting vi forbinder med at skulle sove, ting vi har behov for, for at kunne falde i søvn. Det er for voksnes vedkommende ofte at læse en bog, gætte kryds og tværs, lytte til et stykke afslappende musik eller lignende. For små børn er søvn associationer ofte at få bryst eller flaske, få en sut, sutteklud eller blive vugget. Det er altså de ting de forbinder med at skulle sove, det er det der gør dem rolige og får dem til at overgive sig til søvnen.

Der er gode søvnassociationer:

Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. øje, som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.

Der er mindre gode søvnassociationer:

Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.

De gode søvn associationer er gode, fordi de handler om at lære barnet at falde i søvn selv. Barnet lærer at sove i sin seng og forbinder sengen med det sted hvor man skal sove. De mindre gode søvn associationer er mindre gode, fordi de gør barnet afhængig af den voksne.

Der er ingen tvivl om at jeres dreng protesterer voldsomt, når I putter ham i seng, fordi hans søvnassociation er brystet og det at være i favn. Det er ingen tvivl om at han falder til ro, når han sover hos jer, fordi han jo forbinder det at ligge i smørhullet med stedet og måden at falde i søvn på. Han har i sine første mange måneder af sit liv været vant til at falde i søvn ved brystet, du har lagt dig med ham når han skulle sove om aftenen, han er blevet ammet og lullet i søvn i din favn og det er altså det han forbinder med at skulle sove.

Du har fjernet brystet, det er fint, du er klar over at behovet ikke længere skyldes mælk, det er fint. Men han har ligesom ikke fået noget andet sat i stedet - jo at være i favn og ligge tæt hos dig og det er super hyggeligt og det virker også, men det er uholdbart i længden.

Hvordan man griber det an er forskelligt. Nogen vælger at tage en kold tyrker og holde hårdt mod hårdt og stoppe amning fra den ene dag til den anden. Men man kan dog også forsøge lidt blidere metoder, for han har jo også brug for mælken, han kan ikke undvære amning.

Det er dog vigtigt at han ikke længere ammes ...


Annonce

... om dagen og at amningen inden formiddagslur og middagslur fjernes. Jeg nævner dette fordi du skriver at du stadig ammer en del om dagen. Ved at lære ham at sove uden brystet om dagen, kan I også bedre lære ham det aften og nat. Han skal stadig ammes om aftenen inden han skal sove, brystet skal bruges til at give ham ro og hjælpe ham med at overgive sig til søvnene, men det er vigtigt at du forsøger at afslutte amning lige inden han falder i søvn og i stedet erstatter brystet med en sutteklud, lidt kærtegn, beroligende ord eller lignende, så det på sigt er netop disse ting han falder i søvn ved og på sigt helt kan undvære brystet.

Så hos jer handler det altså om at give jeres dreng nye søvnassociationer, så han ikke er afhængig af jeres fysiske kontakt for at kunne komme videre i søvnen om natten.

Vi vågner alle sammen 10, 15, 20 gange i løbet af en nat, vender os, trækker dyne lidt op, sparker den af, drejer om på den anden side, retter på puden osv. Det er helt naturligt og jeres dreng må således gerne vågne lidt op natten igennem. Hver gang han skifter søvnfase, så vil han vågne lidt op, ændre på sin stilling, småklynke osv. og det er hans søvnassociation der skal få ham til at sove videre igen.

Til sidst vil jeg lige sende dig en ny plan for dagen, som den kan se ud til en dreng på 8-9 måneder:

Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt videre i mors seng, på dette tidspunkt er det helt fint, nærheden og trygheden har han jo også brug for :o)

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop

Formiddag 9.30-10: ½ bolle med smør, ½ banan, frisk frugt i hånden, frugtmos (jerntilskud), vand af kop.

Formiddagslur


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost 12: Rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg, godt kogte pastaskruer, kartoffelbåde, frikadelle eller lignende. Suppleres med grøntsagmos, vand af kop.

Middagslur

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, ½ banan eller anden frisk frugt, lidt tykmælk med frugtmos, vand af kop.

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Mad der smager af noget og mad som I andre spiser - naturligvis fortsat mad i stykker suppleret med mos. Vand af kop.

Suppleres evt. med en godnatgrød inden sengetid

Ammes og puttes til natten i egen seng 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes mere eller mindre i søvne og puttes tilbage i egen seng hvor han så sover til næste morgen tidlig.

Jeg håber at ovenstående giver jer en idé om hvad der foregår hos jer og at I hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mellemmåltider børn

Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.

Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.

Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...

Læs mere i Babylex

Madras til barneseng

Der findes mange slags madrasser på markedet, og når du skal vælge en madras til dit barns seng, så vil anbefalingen ofte være, at du vælger en skummadras, en latexmadras eller alternativt en madras i et naturmateriale. Vælger du en skummadras (polyurethanskum), skal den være mindst 5 cm tyk og helst med betræk, der kan tages af og vaskes.

Det anbefales, at dit barn ligger på et fast underlag, fordi det giver barnet mulighed for at bruge og udvikle sine muskler. Samtidig sikrer...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen!

Jeg er godt nok glad for at jeg kan skrive til dig, jeg udnytter det i fuld stil!!

Tak for dine mange gode svar. Jeg elsker dem!

Hilsen Sophie, mor til pige på 9 måneder


Annonce