Annonce

Annonce

Svar: Inspiration til ny madplan - 9 mdr.


12. juni 2009

Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Susan

Planen for dagen ser umiddelbart rigtig fint ud Annas alder og for tidlige fødsel taget i betragtning. Det ser ud som om at I er kommet rigtig godt igang med familiemaden, mad med mere bid i osv. og det er rigtig dejligt :o)

Jeg vil anbefale dig at bage nogle boller til Anna (og I andre) som du kan bruge som mellemmåltider. Hun må gerne få gluten, men vil du holde mængden af gluten nede, så bør du give hende brød med havre og rug, da glutenindholdet er lavt i netop disse korntyper. Det er blandt andet derfor man anbefaler at starte med havregrød og øllebrød, når barnet skal introduceres for mad med gluten ...

Gode boller til børn Gode boller til børn kan være havregrynsboller eller grahamsboller. Sundhedsstyrelsen har en opskrift på gode og nærende boller. Dejen laves om aftenen og bages næste dag og du skal ikke ælte dejen med hænderne.

Opskriften er her:

DAG 1
15g gær
3½ dl koldt vand
1 tsk salt
1 strøget spsk. sukker
1 spsk. olie eller blødt smør eller plantemargarine
100g grahamsmel eller havregryn
350-400g hvedemel

1. Rør gæren ud i det kolde vand
2. Tilsæt resten af ingredienserne
3. Rør dejen med en røreske, til den er ensartet og hænger sammen i en stor klump. Dejen skal ikke æltes med hænderne
4. Dæk skålen med husholdningsfilm og stil den i køleskab til næste dag.

DAG 2
1. Tænd ovnen på 200grader
2. Læg bagepapir på en plade
3. Form 12-14 boller med 2 spiseskeer, ed at tage dej op svarende til en bolle på den ene spiseske og skubbe dejen ned på bagepapiret med den anden
4. Lad bollerne efterhæve ca. 10 minutter
5. Pensl bollerne med mælk og bag dem i ca 20-25 minutter til de er gyldne
6. Stil de nybagte boller til afkøling på en bagerist. De er velegnede til frysning.

Opskriften er fra "Mad til spædbørn og småbørn" sst. 2006. De fleste mødre synes den er rigtig god.

-----------------------------

Og her er en opskrift på havregrynsboller:

150g havregryn og 7 dl vand blandes og står i 10 minutter.

50g gær, lidt salt og lidt sukker, 1½ spsk. olie og 2 dl A38 blandes i havregrynene og tilsidst tilsættes ca 750g hvedemel.

Det hele æltes og dejen må gerne være lidt klistret. Hæver ca 1 time, slåes ned og formes til boller (ca 20 stk). Bollerne hæver 20 minutter, pensles med æggehvide, drysses med havregryn og bages ved 200 grader i ca 20 min.

------------------------------

Du kan give boller som mellemmåltider, komme smør på, servere med lidt ost i stænger, evt. lidt frugtmos eller måske lidt marmelade, du kan således give forskellige former for grød om morgenen og så give ½ bolle med lidt smør, ost og frugt, som mellemmåltid inden formiddagsluren. Det er stadig vigtigt at tilbyde flere små måltider i løbet af dagen, så hvis din datter ikke spiser så meget til et måltid, så går der ikke så længe før hun tilbydes mad igen :o) Det er stadig bedre med lidt og tit end få og store måltider og som sagt, virker planen for ...


Annonce

... dagen fin.

Det er rigtig fint, hvis hun fortsat får ca 500ml mme dagligt, som minimum gerne 400ml indtil hun er et år. Dette hovedsageligt for at sikre hende jern og calcium nok. Men da din datter jo er født før tid, får hun sandsynligvis et ekstra tilskud af jern under alle omstændigheder, så jern via mme er således mindre nødvendigt for hende. Calcium til knoglerne er dog stadig vigtigt, så derfor tænker jeg, at I skal trappe mælken ned som I synes det passer bedst ind i jeres hverdag og til hendes behov. Det vil være rigtig fint at bibeholde flasken til 1 års alderen og så herefter erstatte med en godnathistorie og måske en tår mælk af kop.

Derfor er det også rigtig fint at I kun giver flaske omkring midnat de dage, hvor hun selv viser behov for dette :o) I forhold til hendes alder nu, så vil det være fint, hvis hun stille og roligt trapper lidt ned i antal flasker / tilbud om mælk netop for også at give plads til lidt mere rigtig mad i maven. Hun vil i kraft at sin korrigerede alder måske have behov for 4 x mælk dagligt og i løbet af måske 1 måned kan I så trappe ned til 3, derefter 2 og tilsidst 1.

Hun må også gerne få sit mælkebehov dækket af f.eks. lidt tykmælk eller neutral sødmælksyoghurt - stadig små mængder, men lidt har også ret og kan fint være indgå som et lille mellemmåltid en gang imellem. Du kan komme frugtmos på, revne æbler, lidt rugbrødsdrys og lignende, det vil være helt fint.

Det er dejligt at hun nu er begyndt at bruge sig selv mere fysisk og at du oplever hende motorisk aktiv. Det er helt normalt at hun kommer baglæns i stedet for fremad og dette ofte til stor frustration. Netop temperamentet og det at hun bliver sur kan netop gøre at hun får mobiliseret de kræfter der skal til og får sig skubbet fremad og derved finder ud af, hvad det drejer sig om ...


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du kan hjælpe hende til at lære at kravle ved at holde hende om livet, når hun ligger på alle fire og så hjælpe hende med at vugge frem og tilbage, frem og tilbage. Det er fra vuggende stilling at hun lærer sig teknikken.

I forhold til at hive sig op, så er tremmesengen ofte rigtig god til dette, fordi netop tremmerne er lette at holde fast i og falder hun så slår hun sig ikke så meget. Det er også en god idé at lade hende rejse sig på dit skød ved at holde dig i hænderne, ligesom hun også kan hoppe på dine lår og øve 'buk og stræk' med sine ben igen og igen.

Prøv også at hjælpe hende med at komme ned at sidde igen, når hun trækker sig op. Det er ofte her det største problem ligger, at hun får sig rejst men ikke kan komme ned igen. Hjælp hende med at bukke i benene og komme ned på numsen og gør det igen og igen, når hun rejser sig.

Det vil være en god idé at give hende et par små skridsikre sko på (skindsutsko) nu hvor hun rejser sig ved tingene, så hun bedre kan stå fast og holde balancen.

Jeg håber du kan bruge ovenstående lidt videre og giver lidt inspiration, fortsat held og lykke med hende:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Downs syndrom

Downs syndrom er også det man kalder trisomi 21 eller mongolisme.

Alle gravide tilbydes i dag en undersøgelse af risikoen for Downs syndrom hos fostret. Kvinder kan på baggrund at denne undersøgelse vælge om de vil have en abort. Det betyder at antallet af børn født med downs syndrom er faldet meget de sidste år.

Børn med Downs Syndrom er ligeså forskellige, som alle andre børn er det og derfor er nogle mere påvirkede af deres kromosomfejl end andre. Som forældre...

Læs mere i Babylex

Svangerskab

Svangerskab er et andet ord for graviditet. Det betyder at en kvinde bærer et barn i sig, man kan sige at "hun er svanger" = "at hun er gravid". Man kan også sige "gennemføre svangerskabet", "afbryde svangerskabet", "først i svangerskabet" "sidst i svangerskabet" osv.

Svangerskab bruges ofte, når man taler om svangerskabsforgiftning. Se derfor "svangerskabsforgiftning".

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Der er ingen tvivl om at Helen er en sundhedsplejerske med hjertet på rette sted og det betyder meget for mig i perioder hvor jeg har været usikker på nogle ting.

Camilla Martin


Annonce