Annonce

Annonce

Svar: Smal livmodermund


11. juni 2009

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Graviditet.

Kære Matilde

Hvor er det dejligt at I forsøger at blive gravide :o)

Jeg har søgt lidt på nettet for at se om der skulle være en sammenhæng mellem smal livmoderhals og nedsat fertilitet og kan ikke umiddelbart se at der skulle være en sammenhæng her. Så længe man har regelmæssige menstruationer og således har en velfungerende cyklus, så skulle størrelsen af livmoderhalsen ikke betyde noget i forhold til at blive gravid og som du skriver, var der ingen problemer med at få kateteret lagt og blive undersøgt ... men nu er jeg jo ikke gynækolog, så nogen garanti kan jeg naturligvis ikke give dig :o)

Vores livmoder er formet ligesom en pære der ligger på hovedet. Den er en hul muskel, hvor der sidder en slimhinde på indersiden. I bunden af livmoderen sidder livmoderhalsen, som er den smalleste del af livmoderen. Vores livmoder består således af to dele, den øverste del, som man kalder for kroppen (corpus) og den underste del, som kaldes for livmoderhalsen (cervix). Den øverste del af livmoderkroppen (corpus) kaldes fundus og her sidder æggelederne.

Livmoderhalsen går fra den øverste del af skeden og ind i livmoderen, den er ca. 2,5 cm lang og har en fin kanal, hvor væggene er har nogle små fordybninger, små kamre, som udskiller noget slim, der kan beskytte sædcellerne.

Lægen har undersøgt dig og sagt, at alt ser fint og normalt ud og at det er et spørgsmål om tid - det må du indtil videre tro på ... Der er dog lidt forskellige ting du kan overveje i forhold til at bedre jeres chancer for graviditet :o)

Vi ved i dag at rygning og alkohol påvirker fertiliteten både hos kvinder og mænd. Derfor bør I stoppe med at ryge, hvis du eller din mand gør det og det samme gælder alkohol - hold det på et minimum.

Det er også vigtigt at man ikke er overvægtig og det er vigtigt at have gode kost og motionsvaner. Det er her vigtigt at huske på at fertilitet og chancerne for ...


Annonce

... graviditet ikke kun gælder kvinden, også manden har jo en vigtig rolle og derfor gælder de gode spise- og motionsvaner også din mand. Hvis I begge sørger for at have en sund og god livsstil, så er chancerne større.

Det kan anbefales at spise meget fisk, gerne næste dagligt og så kan det også anbefales at du starter med at spise folinsyre, nu hvor I aktivt forsøger at blive gravide. Det er vigtigt for barnets udvikling.

Det er naturligvis også en god idé at beregne hvornår i cyklus du som kvinde har ægløsning, fordi det er i dagene omkring ægløsningen at du bliver gravid. Tidspunktet kan variere lidt fra kvinde til kvinde, men som udgangspunkt vil de fleste kvinder have ægløsning 14 dage før første dag i næste menstruation. Kvinder der har en meget regelmæssig menstruationscyklus vil således kunne beregne sig frem til ægløsningstidspunktet. En kvinde med en menstruationscyklus på 28 dage, vil umiddelbart kunne blive gravid 14 dage efter menstruationens første dag.

Har man uregelmæssig menstruation er det dog lidt sværere at beregne ægløsningstidspunktet. Her kan man i stedet benytte sig af f.eks. ægløsningstests.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det er også sådan at hvis man har samleje ca. hver anden dag, så er koncentrationen af sædceller højere end hvis man f.eks. har samleje flere gange dagligt. Og så er det også sådan at sædceller kan holde sig et par dage i livmoderen - de gemmer sig jo netop i de små kamre i livmoderhalsen og sidder således parat til et æg bliver frigivet. Det kan derfor være en god idé at I har samleje et par dage op til at du regner med at have ægløsning.

Hvis du følger alle disse råd og ikke bliver gravid inden for et par måneder, nu hvor I har forsøgt i over 8 måneder, så synes jeg I skal overveje om din mands sædkvalitet skal undersøges. Det kunne jo være at årsagen lå her ...

Jeg håber at det lykkes for jer snart og krydser mine fingre :o)

Rigtig meget held og lykke fortsat.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste

Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...

Læs mere her



Annonce

Viden om børn:

Hår - babys hårpragt

Nogle børn fødes med stor hårpragt og andre kun med små dun. Håret kan variere både i tykkelse, længde og farve.

Selvom barnet fødes med meget hår, er der ingen garanti for, at håret bliver på hovedet. De fleste børn vil i 3-4 mdr´s alderen miste meget af deres hår, både fordi de ligger meget ned, men også fordi de hår, som er udviklet, da barnet lå i moderens mave, ofte tabes på en gang.

De nye hår, som vokser frem, er ofte tynde og fine i forhold til det hår, som...

Læs mere i Babylex

Mellemmåltider børn

Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.

Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.

Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tusind tak for dit svar sidst. Jeg sprang ned og købte din bog "Sådan får du dit barn til at sove!" Den har virkelig hjulpet mig på rette vej. Det er en fantastisk bog.

Jeg kan virkelig mærke et meget større overskud ved at have forstået, at min søn bare mangler den tryghed i at være tæt på mig og mærke de vuggende bevægelser. Det hang mig langt ud af halsen før bare at tænke på det var puttetid. Nu glæder jeg mig faktisk, ved tanken om at min søn jo elsker at lægge i mine arme og putte, og at jeg kan lægge ham fra mig UDEN han sover, og han bare falder i søvn :)

Elias har trods kolik aldrig haft en nat hvor han ikke har sovet, så det gik lige op for mig at de søvnproblemer jeg troede han havde, slet ikke er så slemme. Hvis der da overhovedet er et problem!

Hilsen mor til Elias, 4 måneder.


Annonce