Brev:
Selvstændighedsalderen - vi voksne tackler det ikke ens
Hej Helen,
Jeg har et spørgsmål om selvstændighedsalderen, som min søn Anders (2 år og 11 mdr) er i fuld gang med. Min kæreste og jeg tackler konfliktsituationerne meget forskelligt - ikke at alt behøver være 100% ens, men der er alligevel ting, der går mig på i forhold til de signaler vi sender til vores søn.
Min kæreste er meget væk fra hjemmet pga arbejde, jeg er alene med vores søn morgen og eftermiddag. Når min kæreste kommer hjem er han tit træt og uoplagt efter lang pendling og lang arbejdsdag, men han forsøger at lege meget med Anders alligevel, og han tager sig så af aftensbad og som oftest putning, så de har deres særlige øjeblikke sammen. Men der går ikke en eneste dag uden at de er på kollisionskurs.
Min kæreste har svært ved at lade være med at tage over, f.eks. får Anders hurtigt af tøjet, når han skal i bad, selvom han godt selv kan få bukser og ble af. Det skaber skrig og skrål. Eller hvis der lægges puslespil, så ender det også tit med at Anders bliver gal og frustreret, når far bliver ved med at sige - dén brik ligger forkert i stedet for at spørge, hvor tror du brikken skal ligge, som er mere måden jeg spørger på.
I går skulle en løbecykel samles - en oplagt opgave som kæresten og Anders kunne være sammen om, men det ender alligevel med at Anders bliver skubbet lidt væk, fordi han "står i vejen", og det er mig, der tilbyder Anders at hente sit eget legeværktøj og holde i styret, mens far skruer. Anders er vant til at han og jeg snakker sammen på en anden måde, ...
... og derfor synes jeg han har en utrolig kort lunte overfor sin far, som har en anden facon. Samtidig glemmer min kæreste at se mulighederne for inddragelse i hverdagens små gøremål. Jeg har Anders meget med i køkkenet til madlavning, og der er regler om at han selv øser morgenmad op, henter kop og hagesmæk selv osv. - men det er alt sammen, når det kun er ham og jeg.
Jeg forsøger at lade være med at blande mig i deres situationer og lade være med at sige noget, når Anders hører det, men mange gange er det alligevel mig, som Anders (eller kæresten) kalder på i frustration, og så skal jeg komme og "rage kastanierne ud af ilden". Det synes jeg ikke er rimeligt. Min kæreste og jeg har talt om, at han må huske på, at Anders selv skal være meget mere med i gøremål nu og at han er så sprogligt stærk at vi kan tale med ham om mange ting, og forklare hvorfor mor og far og han skal gøre sådan. Men selv om min kæreste siger, at han godt ved det, så er det som om alting er glemt næste morgen, og det igen er så som så med inddragelsen.
Min kæreste bliver også irriteret på mig, fordi han synes jeg kloger mig for meget overfor ham, og at vores søn bestemmer for meget herhjemme. Hvordan finder vi voksne en måde at gøre tingene på, så der ikke er en "bussemand" eller en "kloge-åge" i familien. Jeg ville gerne, at inddragelsen, grænserne og kravene til Anders blev sat på mere lige fod, også så vores signaler til han ikke er forvirrende.
Håber du har en eller anden form for råd.
Hilsen Anders mor
Annoncer
Sponsorerede artikler
Giv dit barn den bedste start!
Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier
Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...
Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:
22. november 2024 | Opdragelse | 3 år
Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...
13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...
26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....
17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....
31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...
Viden om børn:
Psykisk udvikling børn
Lige fra dit barn bliver født, er det aktivt kommunikerende. Det har brug for at blive taget op, holdt om, trøstet og beroliget, snakket med, kærtegnet osv.
Børn vil altid have brug for at blive set og hørt. De har brug for at vide, at de har en vigtig plads i familien, og at det er dejligt at være sammen med dem. Barnets psykiske udvikling skal støttes, fra barnet er nyfødt og hjælpeløst, og til det vokser op og gradvist bliver mere og mere selvstændigt.
I en...
Ammestillinger
Prøv dig frem med forskellige ammestillinger. Du kommer til at bruge mange timer på at amme og derfor er det vigtigt, at du gør dig det så behageligt som muligt.
Det er godt, hvis du kan hvile dig samtidig med at du ammer barnet og det er vigtigt, at du slapper af og ikke spænder i kroppen, hvis mælken skal løbe frit.
Sørg for god støtte til ryg og arme, når du sidder op, så du ikke får spændinger i skuldrene. Sid i en god stol, brug evt. puder i forskellige...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.