Svar: At kende farverne
Kære Merete
Det lyder som om at din dreng er rigtig godt med i forhold til farver og kunne genkende og sætte ord på disse. Det er rigtig dejligt :o)
Det er meget normalt at små børn eller også større børn kan have svært ved at skelne mellem farverne grøn og blå - faktisk kan vi voksne også nogle gange komme i tvivl om netop disse farver, især når det bevæger sig over i det tyrkise område; er farven så blå-tyrkis eller grøn-tyrkis ... hvis man spørger forskellige mennesker, vil man ofte opleve at få forskelligt svar :o)
Det du beskriver hos din dreng vil jeg således betegne som værende helt normalt og han skal i hvert fald være ældre, før man kan begynde at tale om f.eks. farveblindhed = nedsat evne til at skelne farver.
At kunne se farver og have normalt farvesans er arveligt. Vi skal have 3 forskellige synspigmenter - rød, grøn og blå - på nethinden for at kunne se farver og de skal fungerer normalt sammen. Hvis de rødfølsomme tappe ikke virker rigtigt, så opstår rødblindhed (protanomali), ligesom hvis det grønne ikke virker, så kan man ikke skelne ...
... de grønne farver. Det kaldes deuteranomali. I begge tilfælde påvirkes evnen til at skelne imellem grønne og røde farver og netop rød-grøn-farveblindhed er den hyppigste og den ses mest hos den mandlige befolkning.
Det sker også at man mangler de blåfølsomme tappe (tritanopi), og derfor ikke kan skelne mellem blåviolette og gule farver og så sker det også at man mangler alle tre synspigmenter og derfor slet ikke kan se nogen farver. Denne tilstand er dog også ledsaget af andre synsproblmer.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Din dreng har tilsyneladende ikke problemer med at se de røde og orange farver og han ser også både blå og grønne farver. Men har ikke lige fået farverne - de blå og grønne - helt på plads endnu og det er helt naturligt og okay for hans alder. Jeg er ret sikker på at det nok skal komme stille og roligt.
For øvrigt tjekker vi altid børnenes evne til at se farver, når de starter i skole og kommer til skolesundhedsplejerske eller skolelæge første gang :o)
Jeg håber ovenstående er svar nok på dit spørgsmål og at du hermed er hjulpet lidt videre, fortsat held og lykke :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
3. april 2025 | Udvikling | 4 år, 5 mdr.
Social angst og skoleudsættelse
Kære Helen. Vi er altid meget glade for dine svar. Der er lidt tid til mit...
23. marts 2025 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores dreng, som nu er blevet 10 måneder, er startet i dagpleje....
17. februar 2025 | Udvikling | 11 mdr.
Hej Helen Vores dreng på knap 1 år startede i dagpleje 6. januar, så han har...
10. februar 2025 | Udvikling | 9 mdr.
Bekymring for sproglig og motorisk udvikling
Hej Helen Jeg skriver da jeg er bekymret for min søn. Han er idag 9...
6. februar 2025 | Udvikling | 15 mdr.
Kære Helen Jeg har et kort spørgsmål i dag. Min datter, som nu er blevet...
Viden om børn:
Insemination
Hvis man har problemer med at blive gravide, så kan man blive behandlet med Insemination.
Insemination er den enkleste fertilitetsbehandling og den kan hjælpe, hvis manden har lettere nedsat sædkvalitet.
Behandlingen foregår ved at man fører en portion sæd direkte ind i livmoderen. På den måde springes sædcellerne den første del af vejen til ægget over og chancen for graviditet er dermed større. Derudover bruger man en 'oprenset' portion sæd, det vil sige en mere...
Vedligeholdelse af barnevogn
Med det danske vejr skal en barnevogn kunne tåle lidt af hvert, men hvis man vil have at den skal kunne holde længe, så er man nødt til at gøre sig nogle tanker om vedligeholdelse og også medtænke at bruge tid på vedligeholdelse.
For eksempel kan kalecherne ikke tåle stærkt sollys, så vognen skal ind i skyggen, hvis man vil undgå, at den falmer. Stellet kan heller ikke tåle salt fra snesjappet og skal derfor skylles af, når man kommer hjem, hvis man vil undgå rust. Og kassen...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.