Annonce

Annonce

Svar: Døgnrytme og mad - 6 mdr.


9. juni 2009

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære BR

Det lyder som om at I er kommet godt igang med skemaden og det går stille og roligt den rigtige vej :o)

Det vil umiddelbart være fint med 3 måltider skemad nu, men hvis du skønner at det er bedre at vente til han bliver 7 måneder, så er det også okay. Jeg tænker dog, at han fortsat godt kan vågne med sin flaske om morgenen og få lov til at vågne stille og roligt op med den og så få grød inden han skal sove formiddagslur - det vil måske også gøre at han ikke er helt så sulten, når han vågner igen og derfor netop så kan starte med grøntsagsmosen og efterfølgende få flaske og sove ny lur.

Mit forslag til en dag ud fra de tider du har skitseret ser derfor således ud:

Tidlig morgen 6.30/7: Flaske og vågner stille og roligt, får måske 100-150ml mme - behøver ikke drikke en meget stor mængde netop for også at give plads til grøden.

Morgen 8.30: Tilbydes lidt grød, gerne de lidt grovere grødtyper som havregrød, øllebrød eller flerkornsgrød, evt. med lidt frugtmos som topping, vand af kop.

Puttes til lur mellem 9-10 som nu

Frokost 11.30/12: Grøntsagsmos og stille og roligt begyndes med lidt kogt kød og fisk i mosen, vand af kop. Tilbydes også lidt agurkestænger, ristede rugbrødsbjælker eller lignende i hånden at gumle lidt på.

Flaske og puttes til middagslur 13.30 - 14.30 som nu

Eftermiddag 16: Flaske og tilbydes evt. lidt frugtmos og/eller lidt frisk frugt i hånden at sidde med og gumle på.

Aften 18/18.30: Grøntsagsmos og igen begyndes med lidt kogt kød og fisk, han kan få lidt sovs af jeres mad og udgangspunktet bliver stille og roligt mere og mere af jeres mad. Kan igen tilbydes lidt brødskorper, agurk eller lignende at sidde med i ...


Annonce

... hånden, vand af kop.

Flaske med mme og puttes til natten ca kl. 20 som nu

Sen aften eller tidlig nat: Flaske, når han har behov.

Man kan nogle gange med held give barnet en flaske mere eller mindre i søvn inden midnat og så være heldig at barnet derefter sover igennem til næste morgen tidlig. For andre fungerer det bedre at lade barnet vågne af sig selv og det er helt okay - I skal gøre, som I synes det er bedst for jer.

Det er korrekt at det kan være svært at holde ham tør til næste morgen tidlig, hvis han drikker næsten 500ml mælk i løbet af natten, så kan en skiftning være nødvendig ... I må dog lade det komme an på en prøve, han kan måske godt holde sig til næste morgen kl. 06, hvor han så skiftes inden han får sin morgenflaske .... Der er desværre ingen faste regler her :o)


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til mad i hånden at gumle på, så er dette rigtig godt for hans mundmotoriske udvikling og han nyder det, som I også beskriver. Men I skal naturligvis have ham under opsyn og sikre jer at han ikke får større stykker bidt af - sålænge han kan synke det er der ingen problemer, men sætter det sig fast i halsen er det naturligvis ikke godt. Derfor anbefales netop også bløde appelsinbåde fremfor f.eks. æblebåde.

Ristede rugbrødsbjælker kan også være gode, men igen skal I holde øje med ham, her kan han også nemt få bidt et stykke af. Når brødskorpen derfor er ved at blive for snasket og opblødt med spyt, så er det en god idé at udskifte den med en ny.

Når man laver modermælkserstatning klar og gemmer den på køl skal vandet man bruger altid koges.

Håber I hermed har fået svar på jeres spørgsmål, rigtig meget held og lykke fortsat og god appetit :o)

Rigtig god weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Boel-prøve

Boel-prøven blev indført i Danmark tilbage i 1970´erne og var en fast del af sundhedsplejerskernes arbejde. Sådan er det ikke mere, - nogle kommuner laver stadig boel-prøver på børnene, andre kommuner har anskaffet dette. Denne ændring kom samtidig med at man begyndte at hørescreene alle børn ved fødslen.

Boel-prøven er en screeningsmetode, hvor man ser på hele barnet. Man ser på barnets evne til at have kontakt, til at styre sin motorik, til at vælge fokus og man observerer...

Læs mere i Babylex

Klapvogn - køb af klapvogn

Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.

En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte


Annonce