Annonce

Annonce

Svar: Måltidsplan - 6 mdr.


8. juni 2009

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Stinne

Det lyder meget fint at bibeholde de 4 flasker i løbet af dagen og jeg synes ikke du skal skære formiddagsflasken væk endnu. Det lyder også rigtigt at bibeholde hendes flaske tidlig morgen 6.30 - netop fordi hun har brug for at få lidt væske, når hun ikke har fået noget hele natten. Og selvom hun ofte ikke tager mere end 50-100 ml. så er det stadig bedre end ingenting.

Det er rigtigt at din datter ikke lyder til at være en pige der spiser meget, - hverken skemad eller indtag af mælk, tilgengæld lyder hun jo til at optage næringen rigtig godt fra den mad og mælk hun får. Hun har en meget fin vægt og lyder generelt til at udvikle sig rigtig godt og trives.

Af ændringer vil jeg foreslå dig at tilbyde hende grøntsagsmos med kød og fisk til frokost, suppleret med ristede rugbrødsbjælker i hånden at gumle på. Om eftermiddagen kan hun så få lidt flerkornsgrød med frugtmos og lidt frisk frugt i hånden - i stedet for A38. Det er en god idé at hun max får 2 grød måltider dagligt og med 4 skemåltider, vil det således være rigtig godt med 2 x grød (morgen og eftermiddag) og 2 x grøntsagsmos (frokost og aften) sammen med vand af kop.

Det gør ikke spor at hun ofte ikke spiser mere end 1 dl. af gangen. Det er langt bedre at spise 1 dl. 4 gange dagligt og drikke sin mælk, end det er at spise 2 dl. 2 gange dagligt og så fuldstændig fravælge mælken.

I takt med at hun bliver ældre og begynder at få mere mad med bid i, små brødhapsere osv. (ofte omkring 8 måneders alderen, men da du tidligere har beskrevet hende som god til at tygge, så vil hun måske kunne nu), så vil lysten til og behovet for flaske i løbet af dagen ofte aftage. Men mælk skal hun stadig have og for at sikre hende væske og mælk nok og samtidig sikre plads til anden og mere sufficient kost i dagtimerne, så anbefaler jeg ofte at man giver / bibeholder flaske sen ...


Annonce

... aften.

Ved at give hende en flaske sen aften, får hun lidt ekstra mælk/væske og kan bedre 'tåle' at undvære det om dagen. Det er ikke meningen at hun skal vækkes, men derimod vil de fleste børn fint kunne drikke flasken mere eller mindre i søvne. Du kan således give hende en flaske sen aften inden du selv går i seng, som hun spiser sovende og bagefter sover hun bare videre. Det er i hvert fald et forsøg værd.

Mit forslag til en dagsplan ser derfor således ud:

Tidlig morgen kl. 6.30: Flaske som nu (det er tidlig morgen for mig :o))

Morgen kl. 8.15: Havregrød/øllebrød, vand af kop.

Efterfølges af lidt frugtmos og frisk blød frugt i hånden at sutte på, appelsinbåde, fersken, blomme og lignende, vand af kop.

Formiddag kl. 9.00: Flaske og puttes til formiddagslur.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Frokost kl. 12.00: Grøntsagsmos med kød eller fisk og suppleres med ristede rugbrødsbjælker og evt. lidt små brødhapsere med smørbart pålæg, hvis du skønner at hun allerede kan det. Vand af kop.

14.00: Flaske. Puttes til eftermiddagslur

En lille portion flerkornsgrød med frugtmos, frisk blød frugt i hånden at sutte på ligesom om formiddagen. Vand af kop.

Aften 17.30-18.00: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, det kan være lidt ris, indmaden af en frikadelle, lidt laks eller lignende der moses sammen med grøntsager - lidt af jeres sovs hældes over osv. Suppleres med kogte grøntsager, kartoffelbåde og lignende at gumle i. Vand af kop.

19.30: Flaske og puttes til natten.

Sen aften 23: Evt. flaske som spises mere eller mindre i søvne

Så som du kan se, så lyder mit forslag til en dagsplan ikke meget anderledes end din nuværende, få ændringer, lidt mere mad med bid i og gerne en enkelt flaske mere - hvis det kan fungere ... :o)

Håber du her er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med hende.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Taktilsansen

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Taktilsansen kaldes også berørings- og følesansen. Den er vigtig for barnets kropsbevidsthed, og den gør, at vi kan mærke varme, kulde, smerte, tryk mm. Børn som har problemer med deres taktile sans, vil ofte ikke bryde...

Læs mere i Babylex

Smile

Der er ikke noget bedre end at få et smil fra sit barn!

Allerede få timer efter fødslen ligger barnet og kigger på sine omgivelser og på mor og far. I et sådan øjeblik kan man godt opleve sit barn smile. Det er dejligt, men er dog endnu ikke det bevidste smil.

Først når barnet er ca 6 uger gammelt kan man opleve det mere bevidste smil, hvor det er synet af mor, far, storesøsters ansigt, som får lillebror til at smile.

Jo mere du kan smile, pludre og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og søvn som er sprængfyldt med praktiske råd om hvordan du får dit barn til at sove.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

tusind tak for en eminent brevkasse, den har jeg fundet og finder meget trøst og viden i.

Mor til dreng 16 måneder


Annonce