Annonce

Annonce

Svar: Powernaps og skift mellem søvnfaser


5. juni 2009

Kategori:
Alder:
2 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære NilleMor

Det vil være rigtig godt, hvis du nu begyndte at arbejde lidt på at din dreng skal sove 3 lure dagligt, måske har han behov for en lille ekstra powernap om morgenen eller sidst på dagen og det er også helt fint, men 3 + evt. 20 minutter ekstra vil være godt.

Han er stadig naturligt fleksibel i forhold til søvn, mad, leg, stimulation osv. så dagene vil ikke altid ligne hinanden. Nogle dage vil han måske sove en lang formiddagslur, andre dage er det middagsluren der er den længste, men det betyder ikke noget lige nu. Det vigtigste er at du fokusere på de ca 3 lure dagligt og at han ikke må være vågen i mere end et par timer mellem hver lur.

Derudover skal du også medtænke en fast måde at putte ham på. Han skal svøbes, have sin sutteklud og bliv gerne ved med at forsøge med sutten (det lyder som om at det kunne være godt, at arbejde på han tog den), helt bestemt måde du kærtegner ham på, lægger dig fra dig på, vugger ham osv. Du skal prøve at skabe genkendelighed dagen igennem og jeg synes faktisk du skal arbejde på at han nu skal sove i sin barnevogn. Hvis det nogle gange ikke dur, så læg dig med ham i din seng og am ham liggende der ligesom du gør om natten og sørg for at han ikke kan trille ned af sengen - på den måde får du også selv lidt hvile og skabt lidt ressourcer til dig selv :o)

Derudover skal du også medtænke at han lige nu måske har behov for lidt ekstra mad og det vil derfor være rigtig godt, hvis du kunne amme ham fra begge bryster imellem hver lur. Det vil sige amme ham, når han vågner af en lur og så amme ham igen fra modsatte bryst, inden du putter ham til lur igen.

Jo ...


Annonce

... mere fast struktur du kan få indført, jo mere genkendelighed og jo mere ro.

Du skal også medtænke at din dreng lyder til at have behov for nærhed og kontakt, hvilket er helt naturligt for hans alder. Det er derfor vigtigt at du svøber ham, når du putter ham. Det kan være et rigtigt svøb, altså et tæppe som du svøber ham i, det kan også være en 'sovepose' - voksi, duni-duo, drømmepose osv. hvad de nu hedder.

Når små børn skifter søvnfase, så sker det ofte at deres mororefleks går igang, deres faldrefleks. De spjætter med arme og ben, man kan se at de rykker i dem og det kan sagtens være det der sker, præcist når du oplever at han vågner og ikke kan komme videre i søvnen. Du kender det også fra dig selv, fornemmelsen af at falde og kroppen spjætter - men du kan forholde dig til det og kommer naturligt videre i søvnen, det gør små børn ikke. De bliver forskrækket, vågner mere op og begynder at græde og har naturligt svært ved at sove videre.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Men når barnet er svøbt, så hjælpes det til større fysisk ro, det er ligesom noget der holder sammen på barnet og kroppen får ikke lov til at spjætte helt så voldsomt. Derfor vil børn ofte have lettere ved at komme videre i søvnen, hvis de er svøbt.

De faste ritualer, den faste måde at berolige og lulle ham videre i søvnen på skal også hjælpe dig på sigt, du kan stå parat, trille vognen lidt, holde hænderne på ham osv. og således hjælpe ham videre i søvnen - lige der, hvor du fornemmer at han ellers vil vågne lidt op. Det kræver lidt ekstra indsats i en periode, men det kan have en effekt.

Jeg håber du kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat held og lykke med ham:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.

Gråd i barnevogn - del 2

Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.

Mor kan ikke putte - 10 mdr.

Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.

Overgang ud af tremmeseng

Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....

Læs hele brevet og Helens svar


10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

13 mdr og i seng på anden måde - del II

Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...

Læs hele brevet og Helens svar


9. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.

Få vores 13 mdr søn i seng på en anden måde

Hej Helen, Vi er førstegangs forældre til Bertram på 13 mdr. Han er lige...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Rygning

Når mødre ryger passerer nikotin og andre giftige stoffer fra tobakken over til barnet via modermælken. Derfør bør kvinder der ammer ikke ryge.

Passiv rygning er farligt. Det er vigtigt at det lille barn ikke udsættes for tobaksrøg. Det er vigtigt at begge forældre er bevidst om at have et ansvar i forhold til at beskytte barnet mod tobaksrøg. Vokser et barn op i et hjem, hvor den ene eller begge forældre ryger, har barnet stor risiko for at få mellemørebetændelse og udvikle...

Læs mere i Babylex

Nysgerrighed børn

At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.

Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for svar. Selvom jeg inderst inde godt ved, at der nok ikke er det store at gøre ved vore urolige nætter - andet end at vente på hun bliver større - så er det altid rart at vende det med dig alligevel.

Jeg synes det er så synd, at du aldrig ser alle de små søde, som vi snakker om. Så her er ihvertfald et billede af vores lille datter - det glade barn.

Kærlig hilsen Stine


Annonce