Annonce

Annonce

Svar: Svangerskabsforgiftning


4. juni 2009

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Graviditet.

Kære Pia

Det er dejligt at høre at graviditeten skrider stille og roligt frem, trods bækkenbundsproblemer og nu forhøjet blodtryk ... og så er det en lille dreng du venter, kan jeg se, tillykke med det :o)

Det er godt at du har en opmærksom jordemoder, det er slet ikke sikkert at du har eller udvikler svangerskabsforgiftning, men det er godt at hun er opmærksom og at du bliver 'holdt øje med' - hellere en gang for meget...

For at man kan tale om svangerskabsforgiftning, så vil der normalt være 3 faktorer som gør sig gældende:

1. Forhøjet blodtryk (hypertension). For gravide er grænsen for det systoliske tryk normalt over 140 mmHg og/eller et diastolisk tryk på over 90 mmHg.

2. Proteiner i urinen (proteinuri).

3. Væskeophobning i kroppen (universelle ødemer).

Man taler om at have en let eller svær grad af svangerskabsforgiftning og det vurderes ud fra hvor højt blodtrykket er og hvor store mængder protein i urinen der er tale om. Derudover ser man på, hvordan du har det, altså om du har forskellige symptomer.

Det vil ofte være symptomer som hovedpine, søvnforstyrrelser, træthed, synsforstyrrelser, kvalme og opkastning og smerter i den øvre del af maven. Og det lyder ikke som om at du har nogen af disse ting. Dertil kommer jo at netop træthed og kvalme er almindeligt i en graviditet, så at du tidligere har haft problemer med dette ...


Annonce

... behøver ikke hænge sammen med det du oplever lige nu.

Statens Seruminstitut har i forbindelse med deres meget store og omfattende projekt "bedre sundhed for mor og barn" - fundet frem til at en daglig vitaminpille kan reducere risikoen for svangerskabsforgiftning med 20 %. Vitaminpillernes beskyttende effekt er dog højest, hvis de tages lige før eller lige efter graviditetens start og forskerne peger her på graviditetens start som særlig vigtig, da det er i denne periode, fosteret og moderkagen dannes.

Så hvis du har taget dine vitaminer som foreskrifterne siger, og evt. har spist en ekstra vitaminpille - så har du altså gjort et godt forebyggende arbejde. At du nu er blevet bevidst om kostens betydning er kun et ekstra plus, bliv endelig ved med at spise så sundt som muligt.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Undersøgelsen som ssi. har lavet omfattede også fiskeolie, men ligenetop i forbindelse med svangerskabsforgiftning fandt man ingen effekt. Tilgengæld fandt man stor effekt i forhold til barnets udvikling, forebyggelse af fortidlig fødsel og flere andre vigtige ting - og det må bestemt anbefales at spise fisk og helt rigtig fisk fremfor fiskeolie, når man er gravid. Det er derfor meget vigtigt at du i dine nye kostvaner også medtænker et dagligt indtag af fisk.

Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, rigtig meget held og lykke med graviditeten fortsat :o)

God weekend!

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Annonce

Viden om børn:

Cykelhjelm

Alle børn bør bruge cykelhjem, når de cykler. Det gælder både når de cykler selv og når de sidder i cykelstol, i en ladcykel eller i en cykelanhænger.

Vælg en godkendt hjelm. Det vil sige en hjelm med et CE-mærke og godkendelsesnummeret EN 1078.

Derudover så skal hjelmen sidde rigtigt og det gør den når den dækker panden og sidder så stramt, at den ikke kan skubbes tilbage i nakken. I de fleste hjelme sidder skumgummipuder, som hjælper til at justere størrelsen, så...

Læs mere i Babylex

Vaner og børn

Alle familier har deres egne vaner og rutiner. Det, at tingene gøres på en bestemt måde, giver tryghed for barnet. Et lille barn vil altid have det bedst, når noget er genkendeligt.

Hvis det lille barn skal passes, er det derfor en rigtig god idé, at den der passer barnet, forsøger at efterligne de rutiner og vaner, som barnet kender.

Børn elsker gentagelser og elsker derfor også lege som borte-tit og klappe-kage. De større børn føler stor glæde ved at se den samme...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen

Mange tusinde tak for dit svar, jeg kan helt sikkert bruge det til noget!

Tak fra Karlas mor


Annonce