Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke drikke mælk samt lider af blærebetændelse


28. maj 2009

Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Clara´s mor

Man kan få blærebetændelse eller urinvejsinfektion af flere forskelige årsager, den hyppigste er dog at barnet ikke drikker væske nok - og derfor lyder det meget sandsynligt at det er der årsagen hos jer skal findes. Din datter drikker meget lidt i forhold til udregnet behov.

Man skal normalt ikke gå og udregne børns væskebehov, men derimod gå ud fra at hvis man tilbyder, så vil barnet drikke når det har behov og derfor selv kunne regulere sit behov. Da jeg i sin tid var på børneafdelingen, var beregningen for væskebehov således:

0-2 år: 150ml/kg/24 timer
2-5 år: 100ml/kg/24 timer
5-8 år: 80ml/kg/24 timer

Der findes sandsynligvis forskellige formler og der kan også være specielle regler for syge børn, at man skal medregne ekstra væskebehov for perspiratio (sved) og lignende. Men umiddelbart tænker jeg at du godt kan regne nogenlunde med ovenstående.

Hvis din datter vejer 10 kg, så vil hendes væskebehov være ca 1500ml i døgnet og det når hun langt fra op på. Selvom det i øjeblikket er varmt og hun derfor sveder mere, så vil hun stadig have behov for mere end 1 liter væske dagligt - og selv det kniber det med hos jer .... Derfor er det rigtig godt at du er opmærksom og netop spørger til hendes væskeindtag :o)

Vand er det bedste du kan give hende og det er vigtigt at hun lærer at drikke vand. Mælk får hun fra dig og så lidt via maden og lidt letmælk af kop er fint.

Mange børn synes det er dejligt og sjovt at drikke af en kildevandsflaske, de fåes både med og uden 'tut' og nogle børn drikkere hellere af den ene end den anden model.

Hvis du ønsker at give vandet lidt smag, så kan du komme et par citronskiver, appelsinskiver (økologiske) eller lignende i vandet, det kan gøre det lidt mere frisk og også sjovere at drikke.

Du kan også med fordel 'lege' lidt væske i ...


Annonce

... din datter. Et lille kaffestel/dukkestel, kan være en måde at få lidt i hende på.

Du kan prøve at lære hende at drikke med sugerør, det kan også gøre det sjovere at drikke. Hun lærer det bedst ved at drikke af en brikjuice, hvor du 'trykker' lidt så væsken løber op i munden og hun kan smage at der er noget og derfor selv begynder at suge.

Hun har naturligvis ikke godt af at drikke meget juice og saft i det daglige, men det kan være godt for at lære hende teknikken og trods alt bedre end slet ikke at drikke noget. Du kan også give hende lidt fortyndet saft eller juice i en kop, hun må gerne få det, men generelt gælder altså at hun har bedst af at få vand og ikke søde drikke. Vær opmærksom på at det påstås at tranebær saft skulle forebygge blærebetændelse.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Med hensyn til manglende indtag af mælk og mælkeprodukter, så er det rigtigt at hun bør få tilskud af calcium. Det anbefales at børn i 12-23 måneders alderen får 600mg calcium dagligt.

Kalktilskud findes som tabletter, tyggetabletter, granulat, brusetabletter og brusegranulat. Børn skal være mindst 1½ år inden de kan tygge tabletter, derfor bør man knuse pillerne, når de gives til små børn eller bruge f.eks. brusetabletter, som opløses i vand og drikkes.

Jeg ved ikke, hvem du har talt med på apoteket, men man kan altså sagtens købe forskellige kalktilskud - også til børn. Det bør dog ordineres af lægen, hvis børn under 2 år skal have ekstra kalk - men det lyder jo som om at jeres læge også har gjort det - så måske skal du bare bede om at få en recept på det du tror passer jer bedst - brusetablet eller tabletter som knuses. Vælger man at knuse kalktabletterne, så kan man med fordel købe en pilleknuser på apoteket og så give de knuste piller sammen med lidt frugtmos.

Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med hende :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Legetøj til baby og børn

Barnet har bedst af det nære samspil, der er mellem barnet og forældrene. Men i takt med at barnet bliver større og begynder at forholde sig lidt mere til verden omkring sig, vil det være godt, at der er legetøj, som barnet kan kigge på og undersøge.

Når barnet begynder at gribe, skal legetøjet passe til barnets lille hånd, og det er vigtigt, at legetøjet også egner sig til at komme i munden. Tingene skal være solide og uden skarpe kanter og spidser. Brug så vidt muligt legetøj,...

Læs mere i Babylex

Rød numse

De fleste børn får ind imellem en rød numse fordi urin og afføring irriterer huden. Nogle børn mere end andre.

For at forebygge rød numse, er det vigtigt at skifte bleen tit og brug af salver og cremer bør altid holdes på et minimum. Lad barnets hud lufttørre og brug kun mild sæbe, når der er afføring ellers vil rent vand de fleste gange være nok.

Tør numsen grundigt også i folderne og brug f.eks. en føntørrer til at lufttørre huden med, men pas på den ikke bliver...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Jeg beder dig om hjælp, for jeg ved ikke hvad jeg ellers skal stille op. Jeg har læst flere af dine råd på nettet og jeg syntes du er hamrende dygtig og har hjertet på rette sted.

Et kæmpe stort TAK fra en fan.

Rikke


Annonce