Svar: Mad og begynde at tygge
Kære Signe
Tak for dine dejlige ord :) og hvor er det dejligt at høre at I nu starter op med fysioterapi.
Mange børn har rigtig svært ved det med mad i klumper og jeg anbefaler at man til disse børn serverer tingene adskilt. Det vil sige, at I fortsat bør give jeres dreng mos og grød med ske, men den mad, som kræver at han skal tygge lidt mere - den gives med gaffel eller med fingrene.
Det er meget svært for mange børn at finde ud af teknikken med at tygge maden, føre den med tungen til svælget og synke den, når den har rette konsistens. Det er naturligt at skulle have lidt ekstra tid til dette.
De fleste børn er også omkring 8 måneder inden de rigtigt begynder at kunne finde ud af af at tygge og derfor vil det være helt fint, hvis I i denne alder, begynder med lidt rugbrødshapere som supplement til grøntsagsmosen jeres dreng får nu. Grøntsagsmosen kan altså være som den er, så han ved, at det er kommer med ske mere eller mindre bare skal synkes. Men brødhapserne som I giver ham med fingrene, skal han tygge og I skal derfor også prøve at lægge hapserne ind i mundvigen på ham, så han med det samme tygger sammen omkring dem i stedet for at putte dem direkte foran ind i munden.
Lige nu er det vigtigste at I fokuserer på at give ham så mange forskelige fødevarer som muligt, jo mere variation, jo mere ...
... forskellig smag, jo bedre er det - jo mere forebygger det kræsenhed fremover. Konsistensen af grød og mos betyder mindre, hold fokus på smagsvariation og det at styrke hans smagspræferencer og omkring 8 måneders alderen begynder I så at supplere med lidt mad i stykker og altså holde tingene adskilt.
Med hensyn til morgenflaske, så afhænger det lidt af hvor sent eller hvor tidligt den ligger. Hvis han vågner omkring kl. 5, så vil det være fint med en morgenflaske, som gør at han kan sove lidt videre og han vil stadig kunne spise sin grød kl. 7.30-8 hvor dagen så rigtigt begynder. Hvis han sover til kl 7, så ville jeg starte med grød og så give ham en flasken inden formiddagsluren.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I følge din plan, så ligger morgenflasken kl 04-05 og den vil jeg derfor bibeholde. Omkring 8-9 måneders alderen kan man normalt skære ned og give 3 flasker dagligt og de vil ofte ligge aften, sen aften og tidlig morgen. Det er altså flaskerne i løbet af dagen som forsvinder, netop for at give plads til mere rigtig mad i maven. Omkring 10 måneders alderen vil de fleste børn trives med 2 flasker dagligt (400ml mme) som sikrer dem jern nok til de er 1 år. De to flasker vil ofte ligge aften og tidlig morgen eller aften og sen aften.
Håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, fortsat held og lykke med ham :o)
Rigtig god pinse!
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Trøske
Trøske er en form for svamp, der ses som en hvidlig belægning i barnets mund. Det er ufarligt, men meget ubehageligt for barnet, og det bør derfor behandles.
Trøske er meget almindeligt de første måneder efter fødslen, og det kan være svært at vurdere, hvorvidt der 'bare' er tale om mælkebelægninger i munden, eller om det er svamp. Sidder belægningerne kun på tungen, og kan de forholdsvis nemt fjernes med en finger eller en lille skumklud, så er der sandsynligvis tale om...
Sexliv
Der er meget forskelligt hvornår både kvinden og manden har lyst til at genoptage sexlivet efter en fødsel. For nogle par går der mange måneder før de begge er parate.
Mange tror at det kun er kvinden der skal være parat, fordi det jo er hende der har født, men mænd der har oplevet deres kone føde og har set barnet komme ud af vagina, kan også have svært ved at genoptage sexlivet.
Efter fødslen er kvindes hormonbalance anderledes, end før hun blev gravid, og en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.