Svar: Ny natterytme
Kære Heidi
Der sker rigtig meget udviklingsmæssigt med din datter i øjeblikket, hun skelner mere og mere tydeligt mellem, hvorvidt hun er ude eller hjemme, om hun er i favn hos mor eller en fremmed og hun er meget optaget af, hvad der foregår omkring hende. Derfor er det meget almindeligt at børn i denne alder powernapper mere dagen igennem og derudover også at de begynder at spise lidt mindre og måske mere hyppigt ...
Det virker som om at barnet har lidt for travlt med at opleve verden, barnet har for travlt til at sove og barnet spiser ofte kortvarigt, bliver ligesom lettere forstyrret under amning og derfor kommer man let ind i en rytme, hvor barnet slatspiser og slatsover lidt.
Det lyder hos jer som om at I er havnet lidt der og at du derfor skal arbejde på at få din datter til at spise lidt mere hele dagen igennem (så hun ikke behøver søge det om natten) og at du skal arbejde på at hun sover 3 lure dagligt. Det er her rigtig fint at du nu også er begyndt med lidt skemad og du må gerne give hende f.eks. ½ dl. x 2 dagligt. Det er ikke et spørgsmål om at hun skal fyldes op med grød, det skal ligesom komme ud over den vanlige mængde mælk og derved give den ekstra mæthed hun søger. Hvis du er sikker på at hun har spist og drukket nok om dagen, så vil du også lettere kunne hjælpe hende videre i søvnen om natten uden at tilbyde hende brystet.
En plan for dagen ser således ...
... ud:
Tidlig morgen 06: Ammes og sover lidt videre
Formiddag 9-9.30: Ammes evt. med skiftning imellem og ammes igen inden putning til formiddagslur
Frokost 12: ½ dl. grød med lidt frugtmos, vand af kop.
Ammes og puttes til middagslur ca kl. 13 - tidspunktet afhænger dog af hvor lang en formiddagslur hun har taget
Eftermiddag 16: Ammes, igen evt. med skiftning imellem og ammes inden putning til 3 lur
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Aften 18: ½ dl. grød med lidt frugtmos, vand af kop.
Ammes og puttes til natten ca 19.30. Igen afhænger tidspunktet af hvor sent hun er stået op fra 3 lur
Sen aften 23-24: Ammes og sover videre
Nat: Evt. amning x 1. De fleste børn er 6 måneder inden de kan springe amning midt nat over. Det er derfor flot at din datter allerede så tidligt har kunne undvære ... det er mere end man kan forvente.
Når jeg skriver skiftning efter amning og amning igen, så handler det om at du i en periode skal forsøge at få hende fyldt ekstra op. Ved at amme hende lidt som du gjorde i begyndelsen får du sat din mælkemængde en lille smule op og du kommer væk fra hendes "slatspisen, slatsoven". Så amning fra det ene bryst, skifte hende, bøvse, lege, pludre osv. og så tilbyde hende modsatte bryst inden hun atter skal sove. Det kan være rigtig godt i denne alder, i denne periode.
Jeg håber at denne plan vil hjælpe dig lidt videre og give lidt mere ro igen. Fortsat held og lykke og rigtig god pinse :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Amning og medicin
Når du spiser og drikker, så går det du indtager via din blodbane over i mælken og vil således blive overført til dit barn. Derfor er det meget vigtigt at du taler med din læge, hvis du har behov for at tage medicin, når du ammer dit barn.
Der kan være mange grunde til at man får medicin, når man ammer. Der kan være behov for smertestillende, der kan være behov for antidepressiv medicin, antibiotika og mange andre ting og der findes næsten altid præparater, som kan tages selvom...
Medicin til børn
Et lille barn må aldrig få medicin, uden at lægen har ordineret det. Børn skal have helt andre mængder end voksne og reagerer anderledes på visse produkter.
Har dit barn fået ordineret medicin, så er det vigtigt at følge lægens instruks. Er der f.eks. ordineret penicillin i 6 dage, så er det vigtigt, at du giver medicinen i 6 dage og ikke stopper efter 3 dage, fordi du synes, at barnet virker frisk og rask. Hvis du stopper for hurtigt, risikerer du, at sygdommen vender...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Tak for dit svar omkring min søns sovevaner.
Jeg startede med at skære natamningen helt væk, og så var der kun godnattåren tilbage, den virkede han pludselig ikke så interesseret i så den blev også droppet, og helt uden drama og gråd;-)
Nu kunne jeg så få ham til at falde i søvn uden at være helt tæt på mig, men han ville stadig ikke ned i tremmesengen i vågen tilstand.
Jeg læste så at du havde rådet andre til at tage den ene side af sengen, da nogle børn følte sig indespærret.... og hold da k... det gjorde en forskel!!
Dels falder han i søvn glad og tilfreds i sin egen seng, derudover sover han bedre og længere tid i hans egen seng (han kommer stadig ind til os om natten). Han går oven i købet selv ind og lægger sig i sengen når det er sove tid!
Tak fra Rikke, mor til dreng på 16 måneder