Svar: Evige maveproblemer
Kære Tina
Det er rigtigt frustrerende, når alle siger noget forskelligt, du ønsker jo bare at din drengs mave fungere og der er rigtig mange forskellige råd at følge i den forbindelse.
I forhold til laktulose, så er der ikke nogen af de mave-tarm-læger jeg har talt med, som siger at det er et problem, tværtimod skal det prioriteres at holde barnets mave igang, fordi det er rigtig stor betydning for barnets trivsel, indtag af mad, udvikling osv. Derfor synes jeg som udgangspunkt at du skal fortsætte med lakutolosen.
Du skal naturligvis også via kosten forsøge at holde hans mave igang, du skal sørge for at han får væske nok, du skal hjælpe ham med at blive mobiliseret og da han tydeligt lige nu er så forstoppet, at afføringen står som en hård knold og ikke kan komme ud af tarmen, så lyder det korrekt at give ham et klyx. Det skal ikke bruges som vanligt afføringsmiddel, men skal bruges lige nu, hvor du skal have proppen væk, skabt passage igen og derefter må du så med laktulose og rigtig kostsammensætning hjælpe maven igang.
Det er rigtigt som lægen har sagt, at du må "give laktulose til det virker", men der er naturligvis grænser for hvad din dreng kan indtage og det lyder hos jer som om at laktulose ikke fungerer så godt. Derfor vil jeg anbefale dig at tale med lægen, evt. børnelægen som I har en tid ved, om at få Movicol til din dreng i stedet. Movicol bruges på flere og flere børneafdelinger og de børn, som ikke rigtigt har effekt af laktulose kan faktisk have glæde af movicol i stedet. Og det kunne godt være det, I skal igang med - men det er lægeordineret, så du skal have fat i lægen.
Jeg sender dig en plan for dagen, så du får et indtryk af hvordan kosten kan sammensættes mest hensigtsmæssigt og hvordan du fortsat får Marcus givet væske nok:
Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover videre
Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.
Formiddag 9.30-10: Frugtmos, frisk blød frugt i hånden at sutte på, vand af kop.
Puttes til formiddagslur
Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, vand af kop.
Flaske og puttes til middagslur ca 13-13.30. Tidspunktet afhænger af hvor lang en formiddagslur han har taget og hvor ...
... sent den ligger
Eftermiddag 16: Frugtmos, hvis han er meget sulten, så lidt flerkorngsgrød med frugtmos, frisk frugt i hånden. Det kan nogle gange være en god idé at prioritere flaske og frugt her fremfor mere grød
Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, udgangspunktet bliver mere og mere jeres mad, f.eks. lidt ris med lidt sovs, indmaden af en frikadelle moset i grøntsagsmosen osv. Rodfrugtsmos er godt og generelt er sovs godt - 'smørelse' til maven :o) Tilbydes kogte grøntsager, kartoffelbåde osv. i hånden at gumle på, vand af kop.
Flaske og puttes til natten ca 19.30-20
Sen aften 23-24: Flaske og sover uden mælk til næste morgen tidlig
Med hensyn til svesker, så må han gerne få sveskemos - jeg synes mos er at foretrække frem for juice. Abrikosmos eller mos af andre kogte frugter kan generelt have en god effekt på maven. Hold igen med banan og hold igen med komælk (sødmælk, yoghurt og lignende).
Med hensyn til klyx, microlax og hvad de ellers hedder, så bør de ikke anvendes til børn under 2 år uden ordination af lægen. Når man skal give barnet rectalt afføringsmiddel - altså afføringsmiddel direkte ind i endetarmen, så skal du gøre sådan:
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
- Læg din dreng på puslebordet, enten på ryggen eller på højre side. Buk hans ben, så du kan komme til endetarmen.
- tuben med afføringsmiddel har en lang spids, pres en lille smule af indholdet ud og smør spidsen lidt med en smule af indholdet
- før tuben med den ene hånd langsomt ind i endetarmen - kun ca ½ længde til så lille et barn.
- pres indholdet ud, tøm tuben helt - og vigtigt: Hold tuben sammenklemt når du trækker den ud af endetarmen igen. Hvis du ikke klemmer tuben samme, når du tager den ud, så vil den suge afføringsmidlet op igen. Så ind med tuben, klem og hold sammen, når du trækker ud.
Det virker normalt forholdsvis hurtigt, det vil sige inden for ca 15 minutter.
Når din dreng er blevet tømt godt ud, så skal du fortsætte med laktulose og varieret kost og så må du som sagt tale med børnelægen om, hvorvidt I skal gå over til en anden form for afføringsmiddel.
Jeg håber ovenstående hjælper videre på vej, fortsat held og lykke og ha en rigtig god pinse :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:
2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.
Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...
30. september 2024 | Renlighed | 5 år
Kære Helen. Vores dreng F. er lige fyldt 5 år. Han smed bleen for ca. 2 år...
23. juli 2024 | Renlighed | 2 år, 7 mdr.
Hej Helen! Mange tak for svaret på mit sidste spørgsmål! Nu står vi...
Viden om børn:
Udslæt - hos børn
Børn kan få mange forskellige slags knopper og udslæt. Det kan være svært at afgøre, om det bare er noget forbipasserende, og hvis du er i tvivl, så kontakt altid lægen. De mest almindelige former for udslæt hos babyer er:
- Ble-eksem: Voldsom rød numse, knopper, og det kan være smertefuldt. Det kan skyldes at barnet ikke tåler det materiale, som engangsbleen er lavet af, og det kan derfor være en fordel at prøve et andet blemærke. Det kan også skyldes, at barnets hud reagerer på...
Sove inde
Når barnet sover inde, så er det sikreste at sove i egen seng, men i samme rum som forældrene - i hvert fald, når der er tale om et spædbarn. Det nedsætter risikoen for vuggedød.
Vælger du at sove sammen med dit barn, skal dit barn have ligeså meget plads, som hvis det sov i egen seng. Det skal have sin egen dyne og skal sove på en fast madras uden løse lagner, tæpper eller lignende.
Temperaturen skal være mellem 18-20 grader og barnet skal iklædes tøj, der passer...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)
Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!