Annonce

Annonce

Svar: Motorik og sovevaner


25. maj 2009

Kategori:
Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Diverse.

Kære Sanne

Det lyder som om at din datter generelt har det rigtig godt, men jeg kan godt forstå at du gerne vil have hende til at bevæge sig lidt mere. Det er også rigtig vigtigt for hendes motoriske udvikling at hun bruger sin krop og får stimuleret sin balance - derfor vil jeg foreslå dig at du gynger hende. Da hun er glad for og god til at sidde, så vil det være oplagt at købe en babygynge til hende, ikke en hoppegynge, men den type gynge, hvor hun sidder i et sæde og gynger frem og tilbage.

Det vil også være rigtig godt, hvis du kunne vende hende på hovedet, lade hende slå kolbøtter mellem dine arme - hun er for lille til at slå koldbøtter på gulvet, men du kan godt have hende liggende foran dig på gulvet og vende hende rundt op over dine skuldre og ned igen. Sid på gulvet sammen med hende, sid bag hende og hun ligger på gulvet på ryggen med hovedet mod dig og benene væk fra dig. Tag hende om livet og løft hende op over din skulder og løft hende tilbage igen.

Læg hende f.eks. også på maven hen over en stor gymnastikbold som du triller frem og tilbage. Jo mere du kan gynge hende, vende hende på hovedet osv. jo mere får du stimuleret hendes balance og jo bedre vil det være for hende og for hendes motoriske udvikling.

Du kan overveje om I skulle gå til noget gymnastik, stimulastik og tumlastik kaldes det ofte :o)

Med hensyn til søvn og mælkebehov, så vil de fleste børn i 8-9 måneders alderen fortsat have behov for 3 flasker dagligt og de vil mest hensigtsmæssigt ligge tidlig morgen, aften og sen aften - at have dem på ydertidspunkterne giver plads til mere rigtig mad i maven om dagen og sikrer samtidig ofte en lidt bedre nattesøvn.

Din datters behov for mælk om natten kan således være et reelt behov og derfor lyder det umiddelbart som en god idé at give hende en flaske inden ...


Annonce

... midnat (inden I selv går i seng) så I på den måde måske kan være heldige at slippe for at skulle meget tidligt op. At få en flaske kl 05 vil faktisk ofte også være et reelt behov så man kan diskutere hvorvidt I i stedet skulle bibeholde en flaske inden middagsluren og så lade hende sove om natten, hvilket det er flot at hun rent faktisk kan ...

Hendes opvågning om natten kan ud over behov for mælk også handle om at hun måske sover for meget om dagen og jeg sender derfor en plan for dagen, så du kan se, hvad du nogenlunde skal forvente:

Tidlig morgen 05: Flaske og sover lidt videre

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: ½ bolle med smør, ost, frugtmos, frisk frugt og bær i hånden, vand af kop.

Formiddagslur

Frokost 12: rugbrød med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg, rester fra aftensmaden det kan være stykker af frikadelle, kogte pastaskruer og lignende. Suppleres med grøntsagsmos med kød eller fisk. Vand af kop.


Helens bog om børn og opdragelse
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og opdragelse" - tydelige voksne giver trygge børn

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Puttes til middagslur og vælger I at springe flasken inden midnat over, så kan det være en god idé at give en flaske her, så hun stadig får sine 3 flasker dagligt.

Eftermiddag 16: ½ bolle med smør, frugt, bær, evt. en lille smule tykmælk med frugtmos, revne æbler eller lignende, vand af kop.

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, sovs, grøntsager osv. Maden tager udgangspunkt i det I andre spiser og der skal fortsat være moset mad som gives med ske eller gaffel suppleret med mad i stykker, som hun selv sidder med. Vand af kop.

Suppleres evt. med en godnatgrød inden sengetid

Flaske og puttes til natten ca 19.30-20

Sen aften 23-24: Flaske kan gives, hvis hun ikke har fået flaske i løbet af dagen - igen så hun får sine 3 flasker dagligt.

Jeg håber at ovenstående plan og tanker hjælper jer lidt videre, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om diverse:

28. oktober 2024 | Diverse | 4 mdr.

Rød i hudfolder

Kære Helen Tusind tak for dit sidste svar, det gav ro herhjemme! Men nu...

Læs hele brevet og Helens svar


12. oktober 2024 | Diverse | 2 mdr.

Er fontaneller forskellige

Kære Helen Min veninde og jeg har fået vores drenge med kun en uges...

Læs hele brevet og Helens svar


31. august 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Uro i kroppen - 2 år, 6 mdr.

Hej Helen. Har lige brug for at hører dine tanker, omkring min bekymring til...

Læs hele brevet og Helens svar


13. juni 2024 | Diverse | 2 år, 6 mdr.

Mistrivsel i vuggestue

Kære Helen. Min datter på 2 år og 6 måneder går i en vuggestue med cirka 25...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Gulsot nyfødt

Ca. 60% af alle nyfødte får en gullig farve i huden, det kaldes gulsot eller icterus/ikterus. Det opstår ofte, når barnet er 2-3 dage gammelt, og det topper, når barnet er 5 dage.

Gulsot er hos de fleste børn en ufarlig tilstand, som ikke skader barnet, og som ikke kræver behandling. Det opstår, fordi børn fødes med en del ekstra røde blodlegemer. Da barnet lå i livmoderen, var blodlegemerne med til at ilte barnets blod, men efter fødslen har lungerne overtaget denne funktion,...

Læs mere i Babylex

Mekonium - den første afføring

Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

tak fordi du eksisterer! I 6,5 måned - siden min søn kom til verden - har jeg benyttet mig af din hjemmesiden og læst adskillige hjælpsomme svar/spørgsmål/artikler mm. Hvilken lettelse i øvrigt, at en del førstegangsmødre føler det samme som jeg selv; overvældet af kærlighed, nervøs, urolig, lykkelig, nysgerrig, komplet for meget etc etc:)

Din kærlige og varme jargon gør, at man straks føler sig tryg i at “dele” ens liv og baby med dig!


Annonce