Svar: Grød og sut
Hej Maria
Det er fint at være øko-flipper-rasmus-modsat, hvis man har overskud til det ... der er dog ikke spor i vejen for en gang imellem eller måske især i starten at vælge de færdiglavede produkter. De fleste af de babymadsprodukter man køber til børn idag er økologiske, det er praktisk og børnene kan rigtig godt lide dem - i sidste ende er det vigtigste trods alt at barnet spiser og har det godt ...:o)
Så mit råd er at forsøge sig frem, se hvad der fungerer bedst i den enkelte familie. Man kan nogle gange godt have en masse tanker og idéer og det er rigtig fint, men nogle gange må man revidere undervejs og det er også helt okay.
Med hensyn til modermælkserstatning i skemaden, så ja - du bør faktisk tilsætte modermælkserstatning, eller sagt på en anden måde - du bør tilsætte mælk, som enten er udmalket modermælk eller modermælkserstatning. Derudover bør du tilsætte en tsk fedtstof til grød og mos - med mindre du laver grød og mos udelukkende på mælk (mm eller mme). Mælk og fedtstof i maden er vigtigt for at sikre at maden indeholder ...
... energi nok.
Med hensyn til sut, så er børns suttebehov forskelligt og hvor nogle børn har rigtig meget brug for en sut, ja så vil andre børn afvise den, fordi de fint får deres behov stillet hos deres mor. Med den alder jeres datter har nu, så er der ikke spor i vejen for at tilbyde hende en sut - hun skal ikke have den i stedet for at blive ammet, men skal have den som en del af sit putteritual, den skal bruges, når hun har fået mælk og har brug for lige at sutte lidt inden hun skal overgive sig til søvnen.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
I må derfor gerne tilbyde hende en sut, men vær forberedt på at hun måske vælger den fra ... Med den alder hun har, er det nemlig slet ikke sikkert at hun vil have den, så et eller andet sted tænker jeg - lad jeres datter afgøre behovet. Jeg kan ikke sige om det vil være godt, du og din mand kan ikke finde ud af det - hvis I giver hende en sut og hun er glad og sutter lystigt, så er det jo fint - giver I hende en sut, og hun spytter den ud eller få kvalme, ja så har hun det sikkert bedre uden ... :o)
Fortsat held og lykke med det hele :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.
Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...
12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.
Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...
8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.
Min søn på 11 måneder spiser ikke
Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...
7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.
Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...
4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.
Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...
Viden om børn:
Vælling
Vælling er en tilskudsblanding, og det minder i sammensætning om en tynd grød. Tilskudsblading adskiller sig fra modermælkserstatning ved at have et højere indhold af protein og visse mineraler. I følge sundhedsstyrelsen er der ikke grund til at give barnet tilskudsblanding fremfor modermælkserstatning. Og børn der bliver ammet har heller ikke ernæringsmæssigt brug for at få vælling.
Vælling kan tidligst gives til barnet fra 6 mdr.´s alderen, og det anbefales, at man ikke giver...
Brok (hernie)
Et barn der buler lidt ud ved navlen, har sandsynligvis navlebrok. Udposningen er typisk på størrelse med en hasselnød, men den kan også blive stor som en valnød.
Navlebrok er ikke farligt, og det forsvinder ofte før barnet er blevet 2 år. Det giver sjældent gener, men det kan sætte sig fast og give smerter - i disse tilfælde skal brokket skubbes på plads enten af forældrene eller af lægen.
Hvis navlebrokket ikke forsvinder af sig selv, vil man ofte vælge at...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen,
Tusind tak for dit sidste svar. Jeg viste min mand mit brev, som du foreslog, og han blev helt ked af det da han så det. Det satte en masse samtaler i gang herhjemme, og det hele går meget bedre nu. Vi har delt tingene mere op, så det ikke kun er mig der tager mig af hus + børn, men han også begynder at komme mere på banen. Det er rigtig rart.
Du skal bare have så meget tak. Både for en super brevkasse, men også for dine små puf. :)
Kærlig hilsen
Christine, mor til to