Svar: Den søde søvn
Kære forældre
Det lyder umiddelbart som om at Sylvester sover ret meget, nogle børn sover naturligvis meget og andre mindre, men der er igen tvivl om at Sylvester hører til de børn der sover en del - og det må han naturligvis gerne. Det betyder dog også at han naturligt ikke vil kunne sove, hvis I putter ham allerede kl. 19.30-20 og vil protestere over at blive puttet der. Hvorimod hvis I først putter ham kl. 21, så er han meget mere parat til at sove og overgive sig til søvnen.
De fleste børn vil i 13 måneders alderen have behov for at sove 13½ time i døgnet - nogle lidt mindre, andre lidt mere, men gennemsnittet ligger deromkring. Det betyder at hvis Sylvester sover 3 timer i løbet af dagen, så vil hans nattesøvn naturligt ikke kunne være mere end godt 10 timer og da han står op kl. 6.30-7 så vil det være passende for ham at blive puttet ca kl. 20.30-21 som nu.
Det spiller her også ind at hans lure om dagen ligger meget sent, han når ofte ikke at være vågen i ret mange timer om aftenen før han skal sove igen. At putte ham senere, gør ofte putningen lettere, men nattesøvnen bliver ofte ikke længerer - han vågner stadig til samme tid om morgenen, men vil derimod så forlænge sin søvn om dagen ... Derfor kan man overveje, hvorvidt han skal vækkes af sine dagslure mod så at kunne sove en længere og mere sammenhængende nattesøvn.
Hvis det fungerer godt for jer at lade ham sove ca 3 timer om dagen og først putte ham lidt i kl. 21, så er det fint, så må han meget gerne have denne rytme. Men hvis I har et ønske om at kunne putte ham tidligere om aftenen, så vil det være nødvendigt at afkorte hans middagslur. Så kan f.eks. kun sover 45 minutter om formiddagen og 1½ time over middag og således står op fra lur før kl. 15.
Med hensyn til gråd, når han skal sove, så er jeg som udgangspunkt enig i at børn ikke skal græde sig i søvn, men man skal her vurdere, hvad gråden handler om. Hos jer er jeg ikke i tvivl om at en stor del af gråden og protesten handler om at han ikke er træt nok - og ingen af os kan sove på kommando. Derfor er det synd at komme ham i seng og sige "du skal sove nu!" hvis han ikke er træt nok til det ...
Hvis det handler om at han er overtræt og har modtaget alt for mange stimuli og derfor har behov for at der er helt ro omkring ham for at han kan finde ro og overgive sig til søvnen, så er det helt okay at lade ham ligge lidt alene. Hvis gråden handler om at han føler sig utryg og er ked af det, fordi han ikke forstår hvor I er, når han ikke kan se jer, så er det ikke okay at lade ham ligge og græde - de fleste børn er faktisk omkring 16 måneder inden de ...
... begynder at forstå og kunne forholde sig til at man er der, men er i stuen ved siden af. Indtil da, så føler barnet sig forladt, når man går.
Børn er ikke udspekulerede og derfor bruger han ikke gråd for at manipulere jer til at gøre noget forkert, hvis I forstår hvad jeg mener. Så hvis han græder, så er det ikke udtryk for at han ønsker at få sin vilje eller at I forkæler ham, når I reagerer på hans gråd, men bare et udtryk for at han har et behov som han skal have hjælp til at løse. Hvordan man skal reagere afhænger således af hvad behovet er.
Hvis han klynger sig, er helt ulykkelig og gør alt hvad han kan for at forhindre jer i at gå, rejser sig ved tremmerne i sengen, strækker armene op "gå ikke fra mig!", så er det et udtryk for smerte og det handler ikke om at han vil bestemme og have sin vilje eller på nogen måde er beregnende. Børn der klynger sig til voksne for at kunne falde i søvn, er inde i en periode, hvor de har behov for dette og kun ved at give dem den kontakt de beder om, får man dem til at slappe af og det giver på sigt langt bedre sovevaner end hvis man går.
Derfor må man i en sådan situation sidde hos ham, snakke med ham, læse en historie, synge en sang, berolige og betrygge ham i at han roligt kan lægge sig til at sove nu, man er der og passer på ham.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Hvis han søger underholdning, gerne vil lege og opfatter ens tilstedeværelse som sjov og nu skal der ske noget spændende, så er det en god idé at gå. Man skal stadig putte barnet kærligt, fortælle at nu skal det sove osv. og så går man. Man går altid kortvarigt, et interval på ca 3 minutter er passende, herefter vender man tilbage for at vise barnet at man stadig er der og at det roligt kan lægge sig til at sove. Man skal ikke forlænge tiden, man skal hele tiden gå tilbage, vise at man er der, berolige og betrygge - netop for at lære barnet at man stadig er der, selvom man ikke kan ses.
Samtidig kan man om dagen træne lidt uafhængighed, lege gemmeleg osv. for at lære barnet at man er der stadig væk, bare på den anden side af væggen ... :o)
Så mit råd til jer er at I for det første sikrer jeg at I putter ham på det tidspunkt, hvor han naturligt vil have behov for at sove, hvor han føler sig træt. Hvis I er sikre på at tidspunktet er rigtigt, så må I vurdere, om han har mest brug for at I sidder der, holder i hånd og derefter sover i løbet af 10 minutter - så er de rigtig godt givet ud. Eller om han ser det som sjov og underholdning, så er det bedre at gå og så gå frem og tilbage for at vise ham at det ikke er legetid men sovetid nu:o)
Håber I hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke:o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Appetit
Børns appetit varierer meget. Nogle gange spiser barnet meget i løbet af en dag og andre gange betydeligt mindre.
Det er helt i orden, så længe barnet trives, er aktivt og hverken bliver for tyk eller tynd. Og som udgangspunkt må du tro på at dit barn har en naturlig evne til at spise, når de tilbydes mad og til at sige fra, hvis det ikke har behov for mere.
Når man ammer ved man aldrig hvor meget barnet egentlig får og her må man tro på at hvis der kommer noget ud...
Bedsteforældre
Det er dejligt at have bedsteforældre og for de fleste børn og børnefamilier spiller bedsteforældrene en stor rolle.
Bedsteforældre kan være ressourcepersoner, der træder til og hjælper jer i hverdagen med de praktiske opgaver. De vil ofte også gerne hjælpe med børnepasning, hvis I forældre har brug for lidt tid for jer selv.
Børn har glæde af at kende deres bedsteforældre, det er vigtigt for børn at kende deres historie og det er dejligt for dem at have...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen,
Jeg har nu i over 3 år været medlem af din hjemmeside og har ALTID påskønnet dine gode og fornuftige råd omkring mine to børn. Selvom du aldrig har mødt mine børn, har du altid rådgivet mig som om du hele tiden har været en del af deres liv......
Du er klart den bedste og ærligste sundhedsplejerske jeg nogenside har stiftet bekendtskab med, og jeg vil altid sætte pris på dine gode råd, som har gjort min hverdag bedre og mindre skræmmende.
Endnu engang tusind tak.