Annonce

Annonce

Svar: Opkast i en stor stråle - 7 mdr.


23. maj 2009

Kategori:
Alder:
7 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sygdom.

Hej med dig

Det lyder som om at Olivia er så snottet, at hun simpelthen kaster op på grund af slimdannelse og problemer med passage i luftvejene, når hun har ligget ned lidt ... Hun lyder som om at hun er sat godt til i næse og svælg og hosten må også genere hende - har du fået hende lyttet på hos lægen?

Det er positivt at hun er i topform i løbet af dagen og at hun ikke har haft temperaturforhøjelse, det tyder jo på at hun har en almindelig god forkølelse, som mere eller mindre skal gå over af sig selv.

Du skal naturligvis hjælpe hende med at have frie luftveje, det vil sige sørge for at hun får pudset næse - og i forhold til hendes alder må du dryppe næsen med lidt saltvand og bruge en næsesuger, for at få løsnet og fjernet det snot der sidder og generer der. Det kan være en god idé at give hende lidt varm mælk fordi det også løsner, en lille smule kamillete og også okay, når børn er meget forkølede.

Det vil være godt at holde hendes hoved let eleveret, så hun ligger lidt højere med hovedet end med resten af kroppen. Hun er for lille til at sove med hovedpude, men du kan komme en lille pude eller et lille tæppe ind under hendes madras i hovedenden, så hun ligger lidt højere med hovedet. Det hjælper hende til bedre at kunne trække vejret. Det samme kan I gøre i barnevognen, så hun heller ikke ligger helt fladt der, - ej heller når hun skal sove i dagplejen.

Det at hoste er en naturlig refleks, det er en forsvarsmekanisme mod røg, slim eller snot og derfor anbefales det at man ikke forsøger at hindre barnet i at hoste, ved f.eks. at give hostestillende medicin. Så selvom jeres datter får nogle voldsomme hosteanfald og måske kaster op i forbindelse hermed, så er det et eller andet sted naturligt og måden hun renser sine luftveje på.

Man skal dog altid være opmærksom på hvordan hosten lyder og om hosten ...


Annonce

... udvikler sig. Børn kan have en meget tør og gøende hoste (krillerhoste) eller en løs og lidt mere rallende hoste, hvor barnet ofte hoster lidt slim op.

Man skal være særligt opmærksom hvis barnet hoster i mere end 2 uger og hvis barnets vejrtrækning lyder hvæsende og barnet har svært ved at trække vejret rigtigt. Nogen sammenligner det
lidt med lyden af en kaffemaskine der afkalker og det er et meget godt billede. Hvis barnet hoster på denne måde, så har barnet ganske givet astmatisk bronkitis og det skal vurderes og behandles i samarbejde med lægen.

Man skal også reagerer hvis barnet får feber og hvis barnet hoster så meget at det påvirker nattesøvnen eller hvis barnet virker til at have ondt, når det hoster eller hvis barnet hoster så meget at det gentagende gange kaster op og således ikke er i stand til at holde mad og væske i sig.


Helens bog om børn og sygdom
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og sygdom" - Et uundværligt opslagsværk, som giver dig ro og overblik, når du har allermest brug for det!

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


I må prøve at vurdere, hvordan jeres datter virker om hun skal ses af lægen eller om I skal se tiden an. I må vurdere, hvor voldsom hendes opkastning er - om du er urolig for at sende i dagpleje lige nu eller om det er fint, da der indtil videre ikke har været problemer om dagen.

De fleste børn vil naturligt kunne sætte sig op eller trille om på siden, hvis de skal kaste op - men nogen garanti kan jeg naturligvis ikke give dig ... Det anbefales jo at børn sover på ryggen, når de er helt små, men med den alder din datter har nu, er hun i stand til at vende sig selv og har du det bedre med at hun sover på siden, så put hende på siden, så du er sikker på at hun kan få det ud, som evt. måtte komme.

Sørg også for hyppig håndvask, både af dig selv og din datter og altid i forbindelse med bleskift, næsepudsning og spisning. Det er vigtigt netop for at forebygge at forkølelsen varer ved.

Jeg håber du kan bruge lidt af ovenstående videre på vej, rigtig god bedring med hende:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Olívy - meget mere end bleskift

Olívy er et populært bleskifteprodukt blandt mange småbørnsfamilier, og siden 2015 har Olívy været med til at ændre danskernes puslevaner med produktet Olívy baby care – diaper change til forebyggelse af røde babynumser. Men faktisk er Olívy meget mere end bleskift. Det naturlige og skånsomme ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sygdom:

18. oktober 2024 | Sygdom | 14 mdr.

Skoldkopper eller hånd- fod og mundsyge?

Kære Helen Vores datter på 14 måneder har fået enten skoldkopper eller hånd-...

Læs hele brevet og Helens svar


13. oktober 2024 | Sygdom | 18 mdr.

Skoldkopper, bedsteforældre og smitte

Kære Helen. Vores søn på 18 måneder har fået skoldkopper og i den...

Læs hele brevet og Helens svar


24. september 2024 | Sygdom | 8 mdr.

Tredagesfeber

Kære Helen. Lillebror på 8 måneder fik pludselig høj feber i går aftes -...

Læs hele brevet og Helens svar


24. august 2024 | Sygdom | 1 mdr.

Vil kun sove lur i vikle

Kære Helen. Jeg har en skøn datter på vej til de 7 uger, som har været et...

Læs hele brevet og Helens svar


26. juni 2024 | Sygdom | 5 mdr.

Psykisk reaktion på vaccine?

Kære Helen Tak for dit uddybende svar ang. min søns søvnproblemer. Han sover...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Navn - navngivning

Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.

Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.

Læs mere i Babylex

Gravid vitaminer

Når du er gravid, er det ekstra vigtigt at spise sund og varieret - det, du spiser og drikker under graviditeten, har betydning for dit barns udvikling i livmoderen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide tager et tilskud af folsyre, D-vitamin og jern. Desuden anbefales gravide at få tilstrækkeligt med kalk, enten gennem kosten eller som tilskud.

Folsyre: 400 mikrogram folsyre daglig fra graviditeten planlægges til og med 3 måneder henne. Dette tages i form af...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og opdragelse, som giver dig praktiske råd til alt det, der er så svært.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Tak for dit tidligere svar, som gav os meget ro omkring vores 4 uger for tidlig fødte datters måltider.

I det hele taget tak for denne brevkasse, den hjælper mange forældre... jeg er taknemmelig helt inde i mit dybeste over den tid du bruger, dine lange og fyldestgørende svar og din evne til at forstå....!!

Mor til pige født 4 uger for tidligt


Annonce