Annonce

Annonce

Svar: Dårlig til at sutte og flyve med småbørn


20. maj 2009

Kategori:
Alder:
3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Hej.

Det er svært for mig at sige, hvorfor din dreng har svært ved at sutte generelt. Du fortæller at det er svært for ham både på bryst, sut og flaske og det kan skyldes flere forskellige ting, hvor man er nød til at se ham og se hvad der sker, for at vurdere, hvad der er tale om.

Hos mange børn skyldes sutteproblemer, at de har for kort og for stramt tungebånd. Det forhindrer ham i at strække tungen ud og svøbe rigtigt om bryst eller flaske, når han skal spise. Stramt, kort tungebånd ser man ved at barnets tungespids er hjerteformet eller kløvet, når barnet forsøger at strække tungen ud af munden og tungens bevægelighed er begrænset.

Når barnet ammer (eller for den sags skyld sutter på en flaskesut), så skal barnets tunge svøbe sig omkring brystvorten, underkæben løftes og den forreste del af tungen bevæges op, så mælken tømmes ud af brystet. Derefter laver barnet en bølgebevægelse med tungen bagud i munden og op mod ganen og komprimerer derved mælkegangene. Tungen bevæges derefter ned igen, og det negative tryk i barnets mund stiger markant.

Det er kombinationen af tungens mekaniske malkning af brystet og det vakuum, der dannes i munden, når tungen bevæger sig ned, der gør at mælken tømmes ud af mælkekirtlerne. Hvis barnet ikke kan bruge sin tunge optimalt, så vil barnet altså generelt have svært ved at spise - og det gælder både børn som ammes og børn der får flaske.

Der er lavet undersøgelser som viser, at børn med stramt, kort tungebånd har svært ved at spise effektivt, de har problemer med at stimulere mælkeproduktionen, de falder ofte i søvn af udmattelse ved brystet - uden at de har fået mad nok, de er tydeligt stadig sultne, selvom de ammes og problemerne skyldes altså at de ikke kan spise effektivt med korrekt teknik. Når barnet ikke danner nok ...


Annonce

... vacuum, når det spiser, så vil mælkeproduktionen ikke blive stimuleret tilstrækkeligt og barnet vil ikke få nok mælk.

Kort stramt tungebånd kan vurderes af en øre-næse-halslæge og man kan klippe tungebåndet, hvis det skønnes nødvendigt. Med den alder din dreng har, må man vurdere, hvorvidt det er relevant - spise mælk nok skal han dog kunne, men netop fordi han er 3 måneder nu, så burde han stille og roligt få flere og flere kræfter og vil således godt kunne svøbe og spise bedre og bedre ...

Når I skal flyve, så er det rigtigt at man især under landing kan hjælpe barnet med at udligne trykket i ørerne ved at lægge det til brystet eller give det en flaske. Hvis barnet sover, behøver man dog ikke vække det for at lægge det til, så lader man bare barnet sove. Men ellers er det en god idé, at få barnet til at drikke lidt.


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Du må i flyet forsøge med både bryst og flaske, men ellers kan du også give ham lidt mælk eller måske kogt vand på en ske, så han får lidt indenbords og synker - lige der, hvor I skal lande. Du kan give ham lidt sukkervand, det virker smertestillende og beroliger lidt, blandingsforholdet er 1 tsk. sukker i 100ml kogt vand. Han skal naturligvis ikke have dette i stedet for mælk, da der ingen næring er i, men hvis han er rigtigt ked af det, har ondt i ørerne og det stresser jer og de andre passagerer i flyet at han græder hjerteskærende, så kan det være en løsning. Du kan også give ham lidt vand eller mælk (modermælkserstatning) på en engangssprøjte og så dryppe det i munden på ham, evt. sammen med sutten, så han også sutter lidt ...

Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre på vej, det vil da være synd at aflyse jeres rejse fordi du er bange for ikke at kunne få din dreng til at sutte lidt under landing ... :o)

Fortsat held og lykke, fortsat god weekend.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Mellemmåltider børn

Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.

Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.

Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...

Læs mere i Babylex

Svangerskabsforgiftning

Svangerskabsforgiftning kaldes også for Preeklampsi og eklampsi. Man ved ikke præcist, hvorfor svangerskabsforgiftning opstår.

Sygdommen medfører at væskemængden i kroppen forøges, at der udskilles protein med urinen og at blodtrykket stiger. Det kan være lette symptomer, som opdages ved en rutinekontrol hos egen læge eller ved jordemoder, men der kan også være svære tilfælde, hvor kvinden oplever hovedpine, flimren for øjnene, overfølsomhed for lys, kvalme, opkastninger og...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg er meget imponeret over din indsats og dit engagement på netsundhedsplejerske.dk. Du formår at være omsorgsfuld og nærværende på skrift og du er utrolig tålmodig i dine svar til alle slags bekymrede mødre. Du udviser stor viden, erfaring og faglighed samtidig med, du respekterer den enkelte familie og moderens unikke viden om eget barn.

Dine fremragende svar bærer tydeligt præg af dit anerkendende børnesyn med fokus på det lille, kompetente barn. Jeg har haft stor glæde af dine mange svar. Tak for hjælpen!

Venlig Hilsen Mira

P.S. Tak for bogen "Du bliver en skøn mor". Jeg føler mig som en skøn mor når jeg læser i den...!


Annonce