Svar: Ser kostplanen okay ud?
Kære Laila
Kostplanen ser meget fin ud. Det er helt normalt at børn i din datters alder spiser mindre og lukker munden for skeen. Det handler om at hun lige nu er igang med separationsfasen, hun er igang med at udforske verden, dine reaktioner, sin egen formåen og sin egen selvstændighed, viser mere og mere egen vilje.
Det vigtigste er at hun spiser og har lyst til at sidde ved bordet, smager på maden og i det hele taget forbinder det at spise med noget hyggeligt og rart. Og det lyder til at være tilfældet hos jer. Derfor skal du ikke gå i panik, hvis hun en dag ikke spiser så meget, det gør ikke noget, lidt har også ret og spiser hun ikke så meget til det ene måltid, ja så spiser hun nok lidt til det næste ... Netop derfor er de små hyppige måltider også vigtige.
Det er fint at du er fleksibel omkring formiddagsmåltidet, hvordan hun spiser her afhænger af hvordan hun sover og de dage hvor hun spiser både ½ bolle og lidt frugt om formiddagen, så spiser hun måske lidt mindre til frokost og andre dage er det så modsat.
Du kan prøve at motivere hende til at spise med en gaffel, det kan hun godt lære med den alder hun har. At spise med ske er stadig for svært, men du kan stadig supplere med lidt skemad, hvis du synes hun mangler lidt ekstra. Netop i denne alder, hvor børn undersøger og gerne vil selv, så spiser de ofte ikke helt, hvad de har behov for, det trætter at udforske og de mister simpelthen koncentrationen og vælger derfor maden fra. Nogle gange kan man dog godt få lov til at supplere med lidt på ske, fordi de faktisk godt kan spise lidt mere, de er bare for trætte til selv at gøre ...
... det.
Mit forslag til en dagsplan ser således ud:
Tidlig morgen 04/05: Ammes og sover lidt videre
Morgen 7: Havregrød, vand eller mælk af kop.
Morgen/formiddagslur som nu
Formiddag 10: ½ bolle med smør, ost, ½ banan eller anden frisk frugt, vand af kop.
Frokost 11.30-12: Rugbrød med forskelligt smørbart pålæg, gerne fiskepålæg, rester fra aftensmaden - det kan være godt kogte pastaskruer, kogte ærter, majs, gulerod eller lignende til at øve pincetgreb - også rejer og muslinger kan gives. Hun kan spise med fingrene (øve pincetgreb) eller spise med gaffel. Suppleres evt. med grøntsagsmos med kød eller fisk, det kan godt være mos fra glas.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Middagslur - amningen kan du forsøge at springe over.
Eftermiddag 15.30-16: En lille portion tykmælk med frugtmos, rugbrødsdrys, müsli eller lignende, en ½ bolle med smør, ost, ½ banan eller anden frisk frugt, vand af kop.
Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Hun må få det samme som I andre, fortsat noget der er moset og anden mad i stykker - kartofler kan moses med sovs, stykker af frikadelle kan gives ved siden af. Vand eller mælk af kop.
Ammes og puttes til natten ca 19.30-20
Sen aften 23.30: Flaske med vælling som nu og sover til næste morgen tidlig.
Jeg håber at ovenstående plan hjælper lidt videre på vej, som du kan se er der ikke store ændringer i forhold til den plan I kører i øjeblikket. Lidt omkring mere mad i stykker, supplement med mos og måske prøve med en gaffel - og så fjerne amningen om dagen, men ellers er det helt fint og alderssvarende det du fortæller :o)
Fortsat held og lykke med hende.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Plus-Plus BIG: Sjov og lærerig leg for de mindste
Når det kommer til små børns udvikling, spiller leg en afgørende rolle. Det er en væsentlig måde for børn til at udvikle deres finmotorik, evnen til at fordybe sig, lære om farver og former osv. BIG har vist sig at være godt til netop det, og derfor vælger mange vuggestuer og børnehaver også BIG, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:
22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.
Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...
22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....
17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?
Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...
8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.
Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...
6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.
Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...
Viden om børn:
Morgenmad og børn
Børn har brug for et solidt morgenmåltid, efter at have sovet en hel nat, og så de har energi og overskud til at lege, lære og udvikles hele dagen. Det betyder, at f.eks. en portion yoghurt ofte ikke vil være nok.
Til børn i alderen 1-2 år kan du f.eks. give:
- Havregrød, øllebrød eller anden type af grød. Gerne med lidt frisk frugt og bær.
- A38, tykmælk eller neutral letmælksyoghurt med rugbrødsdrys eller havregryn.
- Grovbrød, grovere boller f.eks....
Hår - babys hårpragt
Nogle børn fødes med stor hårpragt og andre kun med små dun. Håret kan variere både i tykkelse, længde og farve.
Selvom barnet fødes med meget hår, er der ingen garanti for, at håret bliver på hovedet. De fleste børn vil i 3-4 mdr´s alderen miste meget af deres hår, både fordi de ligger meget ned, men også fordi de hår, som er udviklet, da barnet lå i moderens mave, ofte tabes på en gang.
De nye hår, som vokser frem, er ofte tynde og fine i forhold til det hår, som...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.