Annonce

Annonce

Svar: Mad og stop med amning - 6 mdr.


18. maj 2009

Alder:
6 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Cecilie

Jeg vil meget gerne hjælpe dig med en madplan, som kan få hele dagen til at gå op i en højere enhed ... :o)

Mit forslag ser således ud

Tidlig morgen 05: Ammes og sover lidt videre

Morgen 6.45-7.15: Havregrød, vand af kop.

Ammes/flaske og sættes i barnevognen og I triller i børnehaven med storesøster, som skal afleveres. Måske trives han med en morgenlur, måske er han vågen og sover først når I kommer hje, her må I forsøge jer lidt frem.

Formiddag: En lille smule frugtmos, frisk frugt i hånden, det kan være appelsinbåde, fersken, blomme eller lignende blød frugt at sutte på, vand af kop.

Hvis han ikke har sovet morgenlur sover han formiddagslur herefter. Har han sovet om morgenen springer han formiddagsluren over.

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk og tilbydes lidt ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på, vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til middagslur ca kl. 13

Eftermiddag 15.30-16: Ammes/flaske, tilbydes lidt frisk frugt i hånden at sutte på og storesøster hentes. Passer det bedre en dag at hente hende inden, så må du trille med ham imens han sover og give ham mælk og frugt, når I kommer hjem.

Powernap begynder at kunne blive spruget over

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk, tilbydes igen lidt brødskorper eller lignende at sutte på, sidder med ved bordet, I spiser alle sammen og udgangpunktet bliver stille og roligt den mad I andre får :o) Vand af kop.

Ammes/flaske og puttes til natten 19.30-20

Sen aften 23-24: Ammes/flaske og begynder herefter at kunne sove til næste morgen tidlig uden at få mælk midt nat.

Som du kan se indgår der fortsat mange flasker/amninger i løbet af dagen og da du ønsker at trappe ud af amning, så er det en god idé at erstatte med en flaske, da din dreng ikke er ældre end han er.

Det kan nogle gange hjælpe at komme udmalket modermælk i flasken, så smagen er noget han kender, noget ...


Annonce

... han kan forholde sig til. Det hjælper også nogle gange at det er far eller en anden som giver flasken, da han ikke forbindes med amning. Og så har det også noget at sige, hvad flasketype man bruger. Nogle børn har det bedst med flade anatomiske flaskesutter, andre med de mere lange og runde sutter - man må her forsøge sig lidt frem. Hvis din dreng bruger sut, så kunne du med fordel prøve en flaskesut som minder som sutten i formen.

Du skriver at du ikke har lyst til at amme mere, men ikke hvad årsagen er ... Det er ofte problematisk at gå over til flaske, når man har ammet i ½ år - der er en meget stor sandsynlighed for at barnet foretrækker den ægte vare og fravælger flasken og derfor er det ikke sikkert at det bliver uden kamp.

Det kan her også nogle gange hjælpe at give flasken på ydertidspunkter, altså sen aften og tidlig morgen, fordi barnet her halvsover og ikke protesterer helt så voldsomt.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Hvis det ikke lykkes dig at få ham til at tage flaske, så må du amme lidt endnu. Du skal her tænke på at behovet for mælk nedsættes stille og rolig i takt med at han spiser mere og mere rigtig mad. I 7 måneders alderen vil 4 amninger/flasker ofte være tilstrækkeligt i 8-9 måneders alderen vil 3 amninger/flasker kunne dække hans behov. Så afhængigheden af dig bliver altså mindre i takt med at han bliver ældre.

Det er vigtigt at han får enten modermælk eller modermælkserstatning til han er 1 år. Lykkes det ikke med flasken og vælger du at stoppe amning, så er det vigtigt at du får modermælkserstatning i ham på anden vis - og det vil så være af kop. Igen bliver han jo bedre til at drikke af kop i takt med at han bliver ældre - men det vil være svært at dække behovet for mælk udelukkende via kop, når han ikke er ældre end han er. Det bliver let lettere i 9-10 måneders alderen, men ikke lige nu ...

Jeg håber ovenstående hjælper lidt videre på vej og giver dig lidt idé om hvad du kan forvente. Fortsat held og lykke :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Nysgerrighed børn

At være nysgerrig er den egenskab, der giver barnet nye erfaringer, og dermed får barnet til at udvikle sig og blive mere intelligent. Små børn er født som små forskere, der er rigtig gode til at undre sig over ting de møder og være nysgerrige på den verden, der omgiver dem.

Et barn skal derfor ikke stoppes i at udforske verden, men skal have lov til at undersøge og bibeholde sit naturlige anlæg for nysgerrighed. Det lille barn skal således opfordres til at føle, gribe, smage og...

Læs mere i Babylex

Mekonium - den første afføring

Mekonium er betegnelsen for den første afføring, som spædbarnet har. Afføringen er sort og klæbrig og ser ud som tjære.

Det, der kommer ud, er det fostervand, som barnet har drukket, da det lå inde i maven. Det indeholder blandt andet hår og afstødte hudceller. Fostervand, hår og hudceller samler sig i tarmen og bliver udskilt som mekonium, når barnet bliver født. Nogle gange udskiller barnet mekonium forbindelse med fødslen, hvilket er med til at give grønt fostervand.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen,

Tusind tak for dine lange svar, du er så dejlig fornuftig :) Jeg er glad for at læse, at du i det store og hele kan understøtte det, vi i forvejen har gjort.

Tak skal du have for dine svar

Venlig hilsen, mor til Sofia 8 måneder


Annonce