Svar: Stadig meget afbrudt søvn!
Kære Almas mor
Jeg tror ikke det handler om hverken amning, fuldkorn, cola eller andet ... Jeg tror Almas - og dermed jeres - søvnproblemer hænger sammen med hendes dagsrytme og det faktum at hun først sover middagslur kl. 15-15.30.
Måske har jeg forklaret mig forkert sidste gang, så jeg prøver igen ... :o) Vores døgn er inddelt perioder, hvor vi sover og hvor vi er vågne - man kalder dette for søvnfaser og vågenhedsfaser. En søvnfase betyder egentlig bare den periode som starter når hun er træt og falder i søvn og varer til hun spontant vågner op, fordi hun ikke har behov for at sove mere.
Når vi sover, så vil søvnen være inddelt i faser, altså perioder, hvor vi nogle gange sover let og andre gange sover tungt og det er normalt at vi i løbet af vores søvn vågner op mange gange. Faktisk vågner de fleste af os mellem 10-20 gange hver nat, ofte bare for at skifte stilling, flytte lidt på puden, trække dynen op om os, sparke den af fordi det er for varmt, putter os ind til vores partner osv. Børn sover også på denne måde, har rigtig mange opvågninger i løbet af natten og det er nogle gange nødvendigt at vi hjælper dem med stillingsskift, få dynen om sig osv. Andre gange skal de have lov til at klare det selv.
Det er også sådan at vi om dagen følger en helt fast rytme, vi er årvågne og aktive når vi vågner og op igennem formiddagen, frokost og så dykker vi igen midt på dagen, hvor vi tit ville kunne tage en powernap og hvis vi ikke har mulighed for det, ja så klarer vi det med lidt sukker og en kop kaffe.
Det vil normalt være sådan at søvn der ligger om eftermiddagen, naturligt vil påvirke nattesøvnen. Derfor anbefales det at man forsøger at holde en rytme, hvor barnet sover middagslur omkring kl. 13 - når jeres datter først sover mellem 15-16, så er sandsynligheden for at det påvirker hendes nattesøvn meget stor ...
Det handler ikke om hvorvidt hun sover for meget - hun må gerne sove 3 timer i løbet af dagen, det er ikke mængden af søvn der er problematisk hos jer - det er rytmen. Det er fordi hun sover så sent som hun gør, at hun ...
... sover så uroligt om natten. Hendes cirkadiske rytme, hvornår hun er vågen, sover, sover let, sover tungt osv. følger en rytme, som hun trives med, men som I ikke trives med. Hun mangler ikke noget, hverken søvn eller aktive vågenperioder, hun udvikler sig godt, er glad, smilende og regulerer fint sit behov - men I trives ikke med det.
I skal derfor gøre op med jer selv, om I kan overleve denne rytme til hun bliver 1-1½ år og måske begynder at kunne nøjes med kun en lur dagligt. Jeg er ret overbevist om at når hun begynder at have en rytme, hvor hun dagligt sover mellem 12-14, så vil I også mærke forskel om natten ... Det ville undre mig meget, hvis ikke i gør det :o) Alternativet er som tidligere skrevet, at forsøge at ændre på hendes dagsrytme, afkorte hendes formiddagslur - ikke for at korte hendes søvnbehov ned, men for at kunne putte hende tidligere til middagslur, så hele hendes rytme ændres.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Derudover skal I naturligvis medtænke udvikling, amning - søvnassociationer osv. og det lyder her som om at I er meget opmærksomme på det. Det er fint at udnytte at lillepigen ikke længere har behov for brystet inden putning og så i stedet amme hende, når hun vågner op og har behov sen aften. Helt fint, at gøre det sådan. Der er som du skriver mange hylder at finde forklaringer fra - men for mig at se, så handler det om hendes rytme, hendes måde at sove på - altså at hun sover sent i løbet af dagen. Hvis hun nu først gik i seng kl. 22, fordi hun først var stået op fra middagslur kl. 17, så var det sikkert fint, så ville hun derefter sikkert sove roligt til næste morgen tidlig, hvor hun så ville vågne, starte dagen med en amning eller med en portion grød. Men jeres datter falder trods sin sene lur fint i søvn om aftenen, men vågner dog så ofte gentagende gange - hun sover let, har mange lette søvnperioder - og jeg mener at det skyldes hele hendes rytme.
Jeg håber at jeg har fået forklaret mig lidt mere tydeligt denne gang og at I kan bruge mine tanker videre - om ikke andet leve med forklaringen på hvad der sker :o)
Fortsat held og lykke med hende... :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.
Putning og nattesøvn for tvillingepiger
Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...
19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.
Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...
18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.
Putning og for meget natamning
Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...
17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.
Baby vågner hele tiden om natten
Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...
16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.
Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?
Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...
Viden om børn:
Ultralydsscanning - gravid
Ultralydsscanning giver os muligehed for at se ind i livmoderen til det lille barn. Ved at ultralydsscanne kan man således se, om barnet har det godt, man kan vurdere, om barnet vokser, som det skal, og man kan regne ud, om terminen er rigtig. Man vil også kunne se, om der er mere end et barn.
Når man ultralydsscanner, bevæger man et kegleformet eller rundt apparat rundt på den gravides mave. Der sendes nogle lydbølger gennem maven og på en skærm, vil man kunne se, hvordan...
Klumpfod
Når børn fødes med en fod, der er bøjet indad, hvor fodsålen peger bagud og fodryggen fremad, så kalder man det klumpfod. Der er ca. 1 ud af 1000 børn der fødes med klumpfod og ca. halvdelen af disse har misdannelsen på begge fødder.
Man ved ikke hvorfor nogle børn fødes med klumpfod, men der er en vis arvelig tilbøjelighed. Man siger at risikoen for at føde et barn med klumpfod øges med en faktor 30, hvis en søster eller bror har lidelsen.
Drenge fødes hyppigere...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Hej Helen
For gud ved hvilken gang er jeg på din hjemmeside for lige at tjekke, hvordan det nu er med forkølelse og graviditet. Jeg har brugt siden så mange gange. Og hver gang har jeg fået højt kvalificerede og superpraktiske og tryghedskabende svar. Det vil jeg bare lige sige tak for.
Mvh Birgitte