Annonce

Annonce

Svar: Renlighed - det trækker ud ....


13. maj 2009

Kategori:
Alder:
3 år, 5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Renlighed.

Hej med dig

At blive renlig er en proces som man skal modnes til stille og roligt og det lyder hos jer, som om at jeres datter er godt på vej, men at hun også har behov for en del støtte.

Jeg er ikke tilhænger af at man tager bleen af for hurtigt, da det er et stort nederlag for børn at få gentagende våde bukser. Det er derimod en succes at opleve en tør ble, det er noget man vokser af ... :o)

Derfor anbefaler jeg normalt at man lader barnet beholde bleen på og i stedet indfører faste rutiner omkring toiletbesøg og det lyder som om at der har været lidt samme princip i dagplejen, men i børnehaven fungerer det ikke rigtigt og det er smadder synd. Især fordi jeres datter naturligt bliver holdt uden for gruppen at børn der skal på tur, fordi hun ikke er renlig ... :o( Hvorfor skal man i øvrigt være renlig for at komme med ...?

Nå, men hvorom alting er, så vil jeg anbefale jer at I giver jeres datter ble på, det skal være en bukseble som tages af og på som et par trusser og så skal hun følges på toilettet på de tidspunkter, hvor man normalt vil forvente at hun tisser. Hun skal ikke spørges "skal du tisse?", hun skal tages i hånden og så "Kom så går vi lige ud og tisser" som noget helt naturligt. Det gør man som det første, når man står op om morgenen, som det sidste inden man går i seng. Det gør man inden man tager op at handle, går ud at leger osv. Altså på de tidspunkter, hvor man normalt og hvor I andre, naturligt går på toilet, her skal hun følges derud.

Det er helt fint at hun sidder på toilettet, giv hende en skammel at have fødderne på så hun ikke skal sidde og spænde i alle muskler for at holde balancen - hun skal kunne sidde nogenlunde afslappet på toilettet. Tænd for vandhanen, så vandet løber - det kan motivere til at lave samme lyd - og opfordre hende også til at prøve at lave en lille prut. Nogle gange hvis hun forsøger at ...


Annonce

... prutte, så kommer der måske lidt afføring med ud og det er så en succes.

Lykkes det at der kommer lidt, så er det super fint, kommer der ikke noget, så roses hun for at have forsøgt. Det er rigtig godt, så kommer der nok noget næste gang.

Lån også bøger om renlighed, lån bøger om hvordan man fungerer, hvad der sker med maden når man spiser, hvordan den kommer igennem tarmene og ud som afføring og tis. Tal med hende om det som noget helt naturligt, fuldstændig ligesom I skal tale med hende om at være en pige kontra være en dreng osv. Hun har en alder lige nu, hvor hun naturligt interesserer sig for sit køn, for kroppen osv. og det er fint at udnyttet dette til også at få en snak om at gå på wc, ligesom man også skal gå i bad, spise god mad osv. for at kroppen fungerer godt.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Renlighed hander om at blive fysiologisk moden, at kroppen skal være parat. Det er et komplekst samspil af hormoner, at føle vandladningstrang, fornemme at blæren er fuld, at kunne holde sig og give slip på blæremuskulaturen og lade urinen løbe ud - det er en kompleks proces som barnet modnes til stille og roligt. Nogle er hurtige til det, for andre tager det noget længere tid.

Ud over at man skal være fysiologisk parat, så ligger der også en mere psykologisk ting i det. Nogle børn ser især afføring som en del af dem selv og har meget svært ved at lade det skylle ud i toilettet. Det er måske lidt dette, som gør sig gældende for jeres datter - hun bliver helt panisk når hun pludselig ser sig selv stå at tisse - hvad er det for noget, hvor kommer det fra, hvad sker der. Hun kan ikke forholde sig til det og derfor panikker hun. Det er også derfor jeg tænker at I skal tale med hende om, hvordan hun fungerer, hvordan vi alle sammen fungerer og se det som noget helt naturligt og ikke noget man skal være bange for.

Jeg håber mine tanker hjælper jer videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om renlighed:

12. december 2024 | Renlighed | 2 år, 9 mdr.

Nervøs for potte

Kære Helen Endnu engang kunne jeg godt tænke mig at høre dine tanker om en...

Læs hele brevet og Helens svar


2. november 2024 | Renlighed | 3 år, 10 mdr.

Blefri

Hej Helen. Jeg har en kæmpe udfordring med min søn på 3 som bliver 4 til...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Ufrivillig natlig vandladning

Når børn tisser i sengen om natten, så kalder man det ufrivillig natlig vandladning, sengevædning eller Enuresis. Og der kan være flere årsager til at børn tisser i sengen om natten.

1. Arvelighed. Hvis mor og/eller far har tisset i sengen om natten, så er sandsynligheden for at barnet kommer til det større.

2. Hormoner. Det antidiuretiske hormon (ADH) udskilles fra hjernen om natten og skal nedsætte urinproduktionen om natten. Men nogle børn er lidt længere tid...

Læs mere i Babylex

Vestibulærsans

Der er 3 sanser, som er fundamentet for barnets motoriske udvikling, og som er helt centrale for barnets evne til at bearbejde og bruge sine sanser og de sanseindtryk, som barnet møder i hverdagen: Det er vestibulærsansen, taktilsansen og den proprioceptive sans.

Vestibulærsansen registrerer hovedets bevægelser i forhold til tyngekraften, og den hjælper os med at finde ud af, hvad der er op og ned, når vi bevæger os. Dette sker via receptorer, som er beliggende i det indre øre....

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog til far - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen,

Dette er mit første brev til dig - men mærkeligt nok, så har det ikke været muligt for mig at finde svaret i hverken bøger eller ved søgning på nettet, så jeg håber, at du kan gøre mig klogere.

På forhånd tak, Emilies mor


Annonce