Svar: Sanser og træning
Kære Roomana
Det er rigtig dejligt at din datter er begyndt at gå omkring og du har fuldstændig ret i at det tager tid, at lære at gå. Der er mange faser barnet skal igennem og nogle børn er meget hurtige til det, andre børn skal have lidt mere tid - og det er helt normalt. Din datter lyder til at være helt alderssvarende ud fra det du fortæller :o)
Faserne, når børn skal lære at gå er som følger:
I første fase trækker barnet sig op ved tremmerne i sengen, eller møblerne i rummet, herefter bevæger barnet sig fra side til side, ved hele tiden at holde fast med hænderne og flytte sine fødder.
I anden fase bruger barnet kun sine hænder til at holde balancen med og har derved langt mere styrke i sine ben og fødder. Barnet flytter ofte hånd over hånd og kan når det er sikkert nok, begynde at flytte en fod og en hånd af gangen.
I tredie fase øver barnet sig i at bevæge sig fra f.eks. et møbel til et andet. Endnu kun møbler, hvor barnet med sikkerhed kan nå det ene før det andet slippes.
I fjerde fase forsøger barnet at gå imellem møblerne uden støtte. Det vil sige slipper et møbel og bevæger sig hen til et møbel som er lidt uden for rækkevidde, tager et enkelt skridt og får fat i næste møbel. På dette tidspunkt kan barnet også stå op frit på gulvet uden støtte.
I femte fase vakler barnet forsigtigt og selvstændigt to eller tre skridt imellem møbler eller personer. Der er dog fortsat behov for støtte til at gå længere end dette.
I sjette fase begynder barnet at gå helt selvstændigt.
Ud fra det du fortæller, så lyder det som om at ...
... din datter er omkring 5 fase, hun går forsigtigt, prøver sig frem, tager enkelte skridt, men har stadig behov for lidt støtte - og ikke mindst det sidste mod, for at begynde at gå helt selvstændigt. Men hun er godt igang - det er rigtig fint.
Med hensyn til steder, hvor du kan gå eller finde inspiration til motorisk udvikling, så er der flere muligheder. Det er normalt fysioterapeuter eller ergoterapeuter der vejleder i børns motorik og i de fleste kommuner (og også hvor du bor) er der mulighed for at gå til noget babygymnastik med sit barn.
Du kan kontakte din sundhedsplejerske og høre, hvad muligheder der er lige præcis i dit nærområde, men da du bor i Københavsområdet, er der rigtig mange muligheder, også hvis du vil tage lidt rundt ...
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
De lokale idrætsforeninger har nogle gange mor-barn-hold. Man kan ofte også gå via LOF eller AOF og så er der naturligvis også private ergoterapeut eller fysioterapeuter, som tilbyder gymnastik for børn. Du kan også gå til "Forældre/barn-rytmik" i musikskolen, her skal din datter være 1½ år - men det passer også fint med start til august, når din datter er 15 måneder nu ...
Du kan også gå til svømning med hende - der findes forskellige former for hold, hvor du er med hende i vandet. Det er rigtig godt for balancen at svømme og i det hele taget lege i vand og hun får i en svømmehal brugt rigtig mange af sine sanser.
Du kan låne eller købe bøger om børn og motorik. F.eks. bøger som "leg med dit barn" eller "ej sikke leg".
Jeg håber du kan bruge ovenstående lidt videre, fortsat held og lykke :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om udvikling:
15. oktober 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Hej Helen Vi skal flytte i løbet af november måned og vil prøve at gøre det...
12. oktober 2024 | Udvikling | 10 mdr.
Hej Helen Vores datter på 10 måneder er begyndt at slå sit hoved ind i ting....
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen. Min datter er 8 mdr. hun er umiddelbart sund og rask og vores...
16. september 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Er meget vild med din brevkasse og alle dine gode bøger, som vi...
22. august 2024 | Udvikling | 8 mdr.
Kære Helen Min datter er lige blevet 8 måneder. Hun har altid været meget...
Viden om børn:
Klapvogn - køb af klapvogn
Når I vil købe en klapvogn, skal I overveje, hvad jeres behov er. Der findes mange forskellige modeller af klapvogne, som hver har deres fordele.
En klapvogn kan være praktisk, når I bevæger jer rundt i byen, eller tager feks. bus eller tog. En klapvogn er ofte let at manøvrerer rundt med, og den fylder ofte mindre end en barnevogn, hvilket kan gøre den praktisk i hverdagen. Samtidig kan mange klapvogne klappes sammen, så de f.eks. kan være med i bilen, hvis I f.eks. skal i ZOO...
Mellemmåltider børn
Børn har brug for at få 3-4 mellemmåltider i løbet af dagen. Børn over 1 år bevæger sig ofte meget og mellemmåltiderne sikrer deres energibehov. Derfor skal mellemmåltider også være sunde.
Mellemmåltiderne vil ofte ligge formiddag, eftermiddag, før aftensmaden og som godnatmåltid.
Mellemmåltider kan være:
- Grovbolle f.eks. havregrynsboller, eller grovbrød med lidt frugt
- Rugbrødssnitter med smør, ost, frugt
- Frisk frugt, råkost,...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.