Annonce

Annonce

Svar: Natteroderi - 12 mdr.


11. maj 2009

Kategori:
Alder:
12 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Hej med dig

Tak for dit brev, jeg har lidt forskellige overvejelser som jeg gerne vil dele med dig ... :o)

Når børn gentagende gange vågner og klynker natten igennem så skal man altid overveje om barnet kan have problemer med ondt i ørerne. Børn som har øreproblemer vil ofte have ondt, når de ligger fladt ned, og når man tager dem op og de kommer på højkant, så forsvinder smerten i ørene. Lægger man dem så ned igen, så går det kortvarigt godt, men så gør det atter ondt ...

Det er også sådan at vi har det, der hedder søvnassociationer. Søvnassociationer er ting vi forbinder med at skulle sove. Ting vi har behov for, for at kunne falde i søvn. Det er for voksnes vedkommende ofte at læse en bog, gætte kryds og tværs, lytte til et stykke afslappende musik eller lignende. For små børn er søvnassociationer ofte at få bryst eller flaske, få en sut, sutteklud eller blive vugget. Det er altså de ting de forbinder med at skulle sove, det er det der gør dem rolige og får dem til at overgive sig til søvnen.

Der er gode søvnassociationer:

Sutteklud, bamse, godnathistorie, ”sshhh”, kærtegn, det 3. Øje som er når man stryger barnet kærtegnende ned over panden.

Der er mindre gode søvnassociationer:

Bryst, flaske, sut og blive vugget i søvn i favn.

De gode søvnassociation handler om at barnet lærer at falde i søvn selv. Barnet lærer at sove i sin seng og forbinder sengen med det sted hvor man skal sove. De mindre gode søvnassociationer i jeres søn alder, handler om at han f.eks. kun kan sove, hvis han får flaske eller får sin sut og har sin sut i munden hele tiden ...

Hans søvn minder i sammensætning mere og mere om den søvn vi voksne har. Det vil sige, at søvnen indeholder flere forskellige faser - han sover let, han drømmer, sover dybt osv. og hele natten igennem veksler han mellem de forskellige søvnfaser. En gang imellem vågner han op – han sover let, det vil sige er stadig sådan halvtsovende, han flytter på sig, triller om på maven, eller sætter sig måske op - det gør han fordi han motorisk og mentalt er igang med en stor udvikling lige nu.

Hver gang han skifter søvnfase, så vil han vågne lidt op, ændre på sin stilling, småklynke osv. og det er hans søvnassociation der skal få ham til at sove videre igen. Der er intet unormalt i at vågne 10, 15, 20 gange i løbet af en nat. Det gør vi alle sammen, det gør I også selv - I vender jer, trækker dyne lidt op, sparker den af, drejer om på den anden side, retter på puden, putter jer ind til hinanden osv. Det er helt ...


Annonce

... naturligt og jeres søn må således gerne vågne lidt op natten igennem.

Men han skal ikke automatisk have en sut i munden, hver gang han vågner, han skal lære at sove uden denne afhængighed. Det er rigtig fint, at han får den, når roen skal falde over ham, men når han sover dybt, så slappes hans muskler i hele kroppen (også i kæben) og sutten falder ud. Når han så vågner op op i sin søvn, har brug for stillingsskift osv. så lyder det som om at han har lært, at I kommer og giver ham sutten - og det er den vane I skal bryde nu.

Enten skal han slet ikke have sut, eller også må han finde den selv, hvis han vil have den, så han på den måde gøre uafhængig af jer, når han vågner op og skifter søvnfase.

Gør det til en vane, når I giver ham sutten, at give ham den i hånden, så han selv skal putte den i munden og gør det til en vane, at han ikke får den, hver gang han vågner om natten. Prøv også at trække tiden lidt om natten og se om han ikke kan finde roen selv. Han må gerne tumle rundt, han må gerne finde en stilling som passer og han kan også have sengen fyldt med sutter, så han har en chance for selv at finde en - men han skal prøve at klare det selv. Er han ulykkelig må I naturligvis hjælpe ham, men prøv at have lidt is i maven og se om I ikke på afstand med et "ssyyy" kan berolige ham til at sove videre.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det vil på samme måde være hensigtsmæssigt at få ham vænnet fra flasken, nu hvor han er et år. Hvis I skønner at flasken er vigtig på grund af væskeindtag og det at holde gang i maven, så er det jo en prioritering. Men det er i givet fald vigtigt at I ikke lader ham falde i søvn med sin flaske i munden. Det er meget vigtigt at han lærer at sove uden denne afhængighed af enten flaske eller sut.

Vællingen kan med fordel erstattes med en godnatgrød inden sengentid og en kop lun mælk og han kan derefter puttes i sin seng, hvor I begynder at læse lidt godnathistorie, synge lidt for ham eller lignende. Indføre små beroligende ord, kærtegn, sovebamse osv. som vil kunne hjælpe ham videre i søvnen, når han vågner om natten ...

Det motoriske udvikling spiller som sagt også ind. Han bruger sig selv rigtig meget fysisk lige nu og får sig hurtigt lagt i stillinger som han ikke selv kan komme væk fra osv. Derfor kan han godt i en periode have behov for stillingsskift og hjælp til dette - men det er ikke ensbetydende med at han skal have noget at sutte på, for at falde til ro ... :o)

Jeg håber I hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke med ham:o) Rigtig god weekend.

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Moderkagebiopsi, moderkageprøve

En moderkagebiopsi kaldes også for Chorion Villus Samling eller CVS. Moderkageprøven laves for at undersøge for kromosomsygdomme og visse arvelige sygdomme hos fosteret.

Moderkageprøve laves, når du er mellem 11. og 16. graviditetsuge. Prøven laves normalt ved, at der stikkes en tynd kanyle ind gennem maveskindet. Det føles ofte som at få taget en blodprøve, men kanylen bevæges ofte lidt frem og tilbage, fordi man derved kan få taget en lille bid af moderkagen ud. Man scanner før...

Læs mere i Babylex

Episiotomi - Epis

Episiotomi eller Epis er, når kvinder under en fødsel klippes i mellemkødet. Man klipper i det stykke, der er mellem skeden og endetarmsåbningen, og man gør det, for at barnet bedre kan komme ud.

Der findes to typer af Episiotomi:

1. Man kan klippe lodret ned fra skedeåbningen til endetarmen. Dette klip heler ofte let op, men det anvendes ikke så meget mere, da der er risiko for, at klippet udvider sig og bliver længere, når barnets hoved passerer forbi - og derved...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annonce