Annonce

Annonce

Svar: Graviditetssukkersyge?


7. maj 2009

Kategori:
Alder:
0 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Graviditet.

Kære Skytten

Det er naturligvis dybt frustrerende og beklageligt at du ikke får nogen vejledning, ikke blive rådgivet om, hvordan du skal forholde dig - det er naturligvis ikke okay.

Da jeg er sundhedsplejerske og ikke jordemoder, er det naturligvis begrænset, hvor meget jeg kan fortælle dig, men jeg vil naturligvis gerne drøfte min viden med dig - sygeplejerske til sygeplejerske :o)

Ca 2% af alle gravide udvikler det man kalder graviditetsbetinget sukkersyge (gestationel diabetes) og det forsvinder næsten altid, når man har født. De fleste kvinder vil kunne nøjes med at ændre på deres kostvaner og derudover er det også vigtigt at motionere regelmæssigt under graviditeten. Det er sjældent at man behøver behandle med insulin og da du ligger i en 'gråzone' lyder det således relevant med kostvejledning til dig.

Så vidt jeg er orienteret så vil de fleste fødeafdelinger have en såkaldt diabetesjordemoder tilknyttet, altså en jordemoder som ved en del om netop sukkersyge, og hvor kvinder, der får konstateret graviditetsbetinget sukkersyge netop henvises til. Derudover bliver man ofte set af en læge på sygehuset og man kan også få vejledning af en diætist. Hvis jeg var dig, så ville jeg ringe til fødeafdelingen eller ambulatoriet og spørge om der er en diabetesjordemoder tilknyttet og så bede om at få en tid hos hende.

Børn der bliver født af kvinder, som har fået konstateret sukkersyge under graviditeten, vil ofte kunne ...


Annonce

... få lidt blodsukker problemer efter fødslen. Derfor vil man være opmærksom på at der her er et barn, som kan have behov for lidt ekstra tilskud af mælk. Nogle steder giver man dette efter et helt fast skema, andre steder vil man måske se tiden lidt an, se hvordan dit barn dier hos dig, vurdere hvor hurtigt din mælk løber til osv. Men som udgangspunkt skal du være opmærksom på om dit lille barn kan få behov for ekstra mælk.

Man ser også nogle gange at børn født af kvinder med graviditetsbetinget sukkersyge får lidt mere gulsot efter fødslen - igen behandles dette i første omgang med ekstra mælk og stiger gulsot-værdien meget, vurderer man behovet for lysbehandling.


Helens bog til far
LÆS OGSÅ: "Helens bog til far" - vær far med tillid, nærvær og respekt.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det vil normalt være sådan, at der måles blodsukker på barnet ved fødslen og igen efter ca 2 timer. Alt efter hvad blodsukkerværdierne er, så vurderer man hvorvidt behandling er nødvendigt. Dit eget blodsukker vil blive målt løbende under fødslen.

Man kan føde helt normalt, men da børn af kvinder med graviditetsbetinget sukkersyge ofte er større end gennemsnitlige børn, så vil man ofte blive sat igang, hvis man går terminen ud. Der er også en lille øget risiko for at få forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning, så derfor tilrådes det normalt at man føder inden udgangen af 40. graviditetsuge.

Jeg håber at ovenstående tanker hjælper dig lidt videre på vej og giver dig lidt ro, rigtig meget held og lykke med det hele :o) Glæder mig til at høre om den lille ny :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?

Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...

Læs mere her



Annonce

Viden om børn:

Erstatning - modermælk

Hvis du ikke ammer dit barn, eller hvis du ønsker at supplere din amning med mælk, så er det meget vigtigt, at du giver dit barn modermælkserstatning. Barnet må ikke få almindelig komælk at drikke, før det er 12 måneder gammel.

Modermælkserstatning kan gives fra fødslen. Det er af høj kvalitet, der er store krav til produceringen og sammensætningen af modermælkserstatning, og børn der får modermælkserstatning vokser og trives rigtig godt. Modermælkserstatning forhandles som...

Læs mere i Babylex

Ultralydsscanning - gravid

Ultralydsscanning giver os muligehed for at se ind i livmoderen til det lille barn. Ved at ultralydsscanne kan man således se, om barnet har det godt, man kan vurdere, om barnet vokser, som det skal, og man kan regne ud, om terminen er rigtig. Man vil også kunne se, om der er mere end et barn.

Når man ultralydsscanner, bevæger man et kegleformet eller rundt apparat rundt på den gravides mave. Der sendes nogle lydbølger gennem maven og på en skærm, vil man kunne se, hvordan...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og sygdom, som giver dig ro og overblik, når dit barn har det dårligt.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Jeg vil lige fortælle, at vores datter nu falder i søvn helt af sig selv, og vi har slet ikke haft en kamp med at lære hende det.

Vi skylder dig æren for det, da vi har fulgt dine råd fra din bog og din brevkasse.

Så tusind tak!

Mor til pige på 18 måneder


Annonce