Annonce

Annonce

Svar: Vil ikke mades - 8 mdr.


4. maj 2009

Alder:
8 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Kari

Det lyder ganske rigtigt at din dreng er godt igang motorisk, når han i en alder af 8 måneder både kravler og rejser sig ved tingene, hvor er det dejligt!

De er meget normalt at børn i denne alder, begynder at lukke munden for skeen og dreje hovedet og det er ofte ikke et udtryk for at de ikke kan lide maden, men snarere udtryk for at de vil selv. Man oplever deres egen vilje i mange forbindelser, f.eks. også når de skal skiftes - de protesterer højlydt over at ligge på puslebordet, og når de skal have tøj på - det passer dem heller ikke altid :o) Så det du beskriver lyder som en alderssvarende dreng, der udvikler sig i sund og god retning ...

Men mad skal han jo have og ofte kommer lysten til skemaden igen, når man lige har holdt lidt pause. Der er jo alligevel noget dejligt ved at blive madet med grød om morgen og sen aften, når man er lidt træt og ikke selv kan overskue det at spise .. så hold fast i atter at give ham lidt grød på disse tider, når I har holdt pause lidt og det er kommet lidt på afstand :o)

At spise med ske er svært, det kræver stor teknik at holde skeen rigtigt og føre den til munden uden at dreje den og maden ryger af. De fleste børn er faktisk omkring 16 måneder inden de mestrer dette. At spise med fingrene er godt, og derudover kan du også lære ham at spise med gaffel. En gaffel er ikke så svær at styre som skeen fordi maden bedre blive siddende på gaflen uanset hvordan den vender. Så prøv med gaffel i stedet - jeg har set børn helt ned i 7 måneders alderen spise rigtig flot med gaffel :o)

Du kan f.eks. godt komme pastaskruer på en gaffel og med lidt sovs at dyppe i, så glider de måske alligevel ned .. Bare det at spise med gaffel kan jo gøre noget mad mere ...


Annonce

... interessant.

Nu hvor han stille og roligt kommer igang med mere rigtig mad, så synes jeg du skal give ham det på en tallerken. Hvis han gentagende gange smider tallerkenen på gulvet, kan du naturligvis godt fjerne den igen, men han skal jo lærer at maden kommer på en tallerken og at tallerkenen skal blive på bordet. Hvis du lader ham lege med tallerkenen og får den undersøgt grundigt, så den bliver mindre interessant, så lader han den nok stå - derudover handler det jo om at give ham små bidder af forskellig mad og også tænke lidt i farvesammensætning, maden skal I farver se indbydende ud.


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Det lyder dejligt med frikadeller der er beriget med forskellige grøntsager, kød og fisk. Super godt - også selv om det er et stort arbejde :o) Husk at grøntsagsmos også kan bruges som pålæg, det er også en måde at få lidt grøntsager og fedtstof i ham på og så også lav retter med sovs om aftenen - det kan sagtens være ris med sovs, kartofler moset med lidt sovs osv. hvor frikadellerne eller fiskefiletten så gives ved siden af. Ligesom kartoffelbåde, kogte blomkål- og broccolihoveder og lignende også kan gnaves.

Så rugbrødshapsere med forskelligt smørbart pålæg, makrel, sildepostej, rognguf, tun osv. er en rigtig god idé. Fisk i det hele taget er meget vigtigt da det indeholde gode fedstoffer som har stor betydning for hans hjernemæssige udvikling - han hukommelse, hans evne til at lære at tage tøj af og på osv. Og ved siden af rugbrøddet så små hapsere af andet forskelligt, så varieret som muligt, naturligvis med hensyn til at han jo stadig kun er 8 måneder gammel - så et udvalgt at dine hjemmegjorte frikadeller lyder rigtig fint. Og så skal I igang med tallerken - og gaffel :o)

Håber du hermed er hjulpet videre på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump

BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

22. november 2024 | Kost og ernæring | 4 mdr.

Hvilket måltid, hvornår?

Kære Helen Vi har en datter på nu 4 måneder, som vi synes virker meget...

Læs hele brevet og Helens svar


22. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Vil ikke skemaden

Kære Helen Min datter, der nu er 7 måneder, vil pludselig ikke spise skemad....

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Mandler, hasselnødder mm. før 1 år?

Kære Helen Jeg har bare et kort spørgsmål i dag! Jeg har en dreng på 7...

Læs hele brevet og Helens svar


8. november 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Virker konstant sulten

Kære Helen. Jeg vil gerne høre, om du har nogle idéer til, hvordan jeg kan...

Læs hele brevet og Helens svar


6. november 2024 | Kost og ernæring | 2 år, 2 mdr.

Te til børn

Kære Helen Jeg læste netop dit nyhedsbrev om de forskellige virusinfektioner...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barnepige

Hvis du har brug for at få dit barn passet, så vælg altid en person som barnet kender og en person du har tillid til.

Det skal være en person, som kan overskue situationen og bevare roen, hvis noget uforudset skulle ske.

Generelt bør man ikke lade sit barn passe af en under 12-13 år - men det afhænger naturligt af vedkommendes modenhed. Nogle piger er meget modne i denne alder, hvor andre er for umodne til at kunne tage det ansvar, det er at passe et lille barn....

Læs mere i Babylex

Æteriske olier

Æteriske olier er planteolier, der tilsættes forskellige plejeprodukter, f.eks. massageolie, for at give det duft.

Æteriske olier kan indeholde allergene parfumestoffer, der kemisk set er identiske med - og lovgivningsmæssigt er sidestillet med - de syntetisk fremstillede.

I forhold til børn er det vigtigt at undgå parfumerede massageolier og helt undlade at bruge voksenprodukter. Æteriske olier bør ikke bruges direkte på huden og man skal være opmærksom på at...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om børn og mad. Bogen er propfyldt med tips, opskrifter og praktiske dagsplaner!

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tak for en virkelig god brevkasse/side. Du gør et fantastisk stykke arbejde.

Kærligste Hilsener
Mia, gravid med sit første barn.


Annonce