Annonce

Annonce

Svar: Stop med natamning + sove igennem


4. maj 2009

Kategori:
Alder:
9 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Amning.

Kære Mette

Tak for dit brev og velkommen til :o) Jeg kan godt give dig svar på dine spørgsmål ...

De fleste børn på 9 måneder vil have behov for 3 amninger dagligt, omkring 10 måneders alderen nedsættes til 2 amninger dagligt og disse bibeholdes til barnet er ca 1 år.

Man fjerner normalt amningerne om dagen, fordi det giver bedre plads til rigtig mad og det er vigtigt at barnet i denne alder, tilbydes så varieret og sund kost som muligt - mere og mere familiemad, mere rigtig mad. Derfor vil amningerne i 9 måneders alderen mest hensigtsmæssigt ligge inden putning om aftenen, sen aften og tidlig morgen.

Når man i 10 måneders alderen skærer ned til to amninger dagligt, så vil disse amninger ofte ligge inden putning og så enten sen aften eller tidlig morgen. Det er forskelligt, hvad der fungerer bedst. Nogle vælger at amme aften og sen aften, hvorefter barnet sover til næste morgen tidlig og starter dagen med grød. Andre vælger at amme inden putning om aftenen og så først amme igen når barnet vågner af sig selv f.eks. omkring kl. 04, hvorefter barnet fortsat kan starte dagen med grød.

At sove igennem i denne alder svarer ofte til at barnet kan sove måske 7-8 timer uden at få mælk. Man kan altså ikke forvente at barnet kan sove fra kl. 20 til tidlig morgen kl 07 uden at få mælk. Men man kan godt forvente at barnet bliver ammet kl. 20 og igen kl. 23.30 og står op og får grød kl. 7. Eller at barnet bliver ammet kl. 20 og så når det vågner på et tidspunkt i løbet af nat/morgenstund feks. kl 04, så får det mælk igen ...

Behovet for mælk/væske om natten afhænger naturligvis af hvad barnet indtager i løbet af dagen, derfor vil jeg her sende dig en plan for dagen, som den kan se ud for et barn på 9-10 måneder:

Tidlig ...


Annonce

... morgen: Evt. amning, afhænger af hvorvidt der er ammet sen aften ...

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9.30-10: Frugtmos (jerntilskud), ½ bolle med smør, ost, frisk frugt og friske bær, vand af kop.

Formiddagslur uden amning, sover måske 45 minutter

Frokost 11.30-12: Rugbrød med forskelligt pålæg, gerne fiskepålæg, rester fra aftensmaden, - godt kogte pastaskruer, kogte grøntsager, kartoffelbåde, frikadeller osv. Suppleres evt. med lidt grøntsagsmos, hvis indtaget af mad i stykker ikke er særlig stort, Vand af kop.

Middagslur uden amning, sover måske 1½ time


Helens bog om dit barns udvikling
LÆS OGSÅ: "Helens bog om gråd og trøst" med masser af råd om bl.a. børn med kolik, high need babies, mareridt, raserianfald og separationsangst.

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 15.30-16: En portion tykmælk med frugtmos, rugbrødsdrys, müsli (uden honning, chokolade og hele nødder). ½ bolle med smør, ost, frisk frugt, friske bær i hånden, vand af kop.

Aften 18: Familiemad, ris, pasta, kød, fisk, grøntsager, sovs af forskellig slags. Hun må få det hele og retter med hakket kød og sovs er ofte godt. Det kan være lasagne, pasta med kødsovs, boller i karry, fiskefrikadeller, farsbrød, fiskefilet, laks, pangasiusfilet med tomatsovs og parmesan ... hvad I andre nu spiser. Vand af kop.

Kan suppleres med en frugtgrød med mælk eller en godnatgrød, som indgår som en del af putteritualet.

Ammes og puttes til natten ca kl. 20

Sen aften: Evt. amning - ellers kan hun ammes, når hun vågner af sig selv i løbet af natten/tidlig morgen.

Som du kan se af ovenstående plan, så vil de fleste børn have behov for to lure dagligt i denne alder og vil ofte sove en kort formiddagslur og en lidt længere middagslur. Ofte sover barnet ikke samlet set ikke mere end 2½ time i løbet af dagen, max 3 timer og vil så sove ca 11 timer om natten.

Jeg håber at ovenstående besvarer dine spørgsmål, fortsat held og lykke med hende :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om amning:

8. november 2024 | Amning | 2 mdr.

Kan baby være for stor?

Kære Helen. Vores lillebror er nu 10 uger og er en stor dreng - og mit...

Læs hele brevet og Helens svar


7. september 2024 | Amning | 11 mdr.

Søvn og ammestop - 11 mdr.

Kære Helen Jeg har en glad og nysgerrig dreng på 11måneder og 14 dage. Jeg...

Læs hele brevet og Helens svar


23. juli 2024 | Amning | 3 mdr.

Vægttab under amning

Kære Helen Så er vores lille datter kommet til verden efter en langvarig men...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Bleudslæt

Bleudslæt ses som rødme på numsen. Det kan være små røde pletter, men det kan også være store røde skjolder på huden. Der kan gå hul og komme sår, hvis det er rigtig slemt.

Bleudslæt opstår ofte, hvis barnet har haft en ble på for længe, der har været for våd af tis eller afføring. Det er syren i urin og afføring, der så ødelægge barnets hud. Børn kan også blive røde i numsen i forbindelse med diarré, hvor man måske ikke når at opdage at barnet har noget i bleen og derfor ikke...

Læs mere i Babylex

Fødsel

En graviditet varer normalt 40 uger, men naturen er ikke altid sådan, og nogle gange går fødslen igang før, andre gange senere. Føder du mellem uge 37+0 og 41+6 siger man, at du har født til tiden.

Mange kvinder oplever plukveer i graviditeten. Det er sammentræninger af musklerne i livmoderen, og det er måden, at livmoderen forbereder sig til fødslen på. I starten er disse sammetræninger uregelmæssige, men i takt med at fødslen nærmer sig, bliver sammentrækningerne mere...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om gråd og trøst, som er en guldgrube af information til desperate forældre.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Tusind tusind tak for alle dine råd og gode svar. Det er altid en utroligt stor hjælp at skrive til dig :-)

Tusind tak fra Camilla - mor til to.


Annonce