Svar: Tre-årig og i trodsalderen
Kære Louise
Din datter er jo i det der hdder trodsalderen eller selvstændighedsalderen og det kræver stor forståelse og omsorg fra din side. Det er en alder, hvor hun gerne vil alt selv, men endnu ikke mestrer det og stadig har behov for din hjælp.
Jeg tror det er meget vigtigt at du lytter til din datter. Hvis vi skal tage udgangspunkt i den enkelte situation, hvad er det så der gør at din datter ikke vil have tøj på? Er det fordi hun f.eks. gerne selv vil prøve at tage sit tøj på, eller er det fordi det har været så hyggeligt at hun slet ikke har lyst til at komme hjem? Umiddelbart så tror jeg det i denne situation er det sidste. Hun ved et eller andet sted, at hvis hun ikke tager tøjet på, så kan I måske blive der lidt længere.
Det er derfor meget vigtigt, at du i stedet for at skælde hende ud, viser hende at du har forstået, hvad det drejer sig om. Det viser du hende ved at sætte de ord på, som hun endnu ikke selv kan. F.eks. "Du bliver bare så ked at det, når vi skal hjem" "Du vil bare så gerne at vi bliver lidt længere".
Ved at sætte ord på det du fornemmer, så oplever hun at du forstår hende. Du giver hende også muligheden for at rette dig, hvis det ikke er det hun ...
... mener.
Når børn føler sig forstået, så klinger 'raseri anfaldet' ofte af, hun har fået luft for sin frustration og ved at du har forstået hende.
Det betyder ikke at du ikke nogle gange må sige 'nej' eller tage hende med ud i bilen mod protest, fordi du ved at det er nødvendigt lige nu; men oplevelsen bliver en anden, når hun bliver mødt i stedet for at få skæld ud.
Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Det er okay at sige nej, så din datter også lærer at håndtere de frustrationer der følger med, når tingene ikke går som hun ønsker. Nogle gange skal man dog overveje, hvad der er i vejen for at barnet får det som det ønsker. Børn der får 'ja' vil også lettere kunne acceptere et nej andre gange.
Det er vigtigt at du forsøger at rumme hendes følelser. Det vil sige at du kan holde ud, at hun har det som hun nu har det (sorg, vrede, angst, glæde) uden at du vil ændre det. Følelser bliver der holdt gang i, hvis vi puster til dem, ved at skælde ud og være vrede. Men hvis du viser hende at du forstår hende og sætter ord på hendes følelser, så hun ved at du har forstået og at du kan rumme det, så klinger adrenalinen af og vredesudbrudet holder op.
Håber det vil hjælpe jer lidt videre frem over. Fortsat held og lykke.
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din Guldklump
BabyNordic™ – Det ultimative legetæppe til din baby og din familie
Kender du det, at gulvet er hårdt at sidde på, når du leger og tumler med din baby? Det gør Camilla – og det ville hun gerne lave om på. Svaret hedder BabyNordic™-tæppet.
Lege- og aktivitetstæppet skaber det perfekte, ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om opdragelse:
22. november 2024 | Opdragelse | 3 år
Kære Helen. Vi har en dreng på 3 år (blev 3 i oktober) der startede i...
13. november 2024 | Opdragelse | 3 år, 4 mdr.
Hej Helen. Jeg har en skøn dreng på 3 år og 4 mdr. Han er sød og kærlig,...
26. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Kære Helen. Tak for din brevkasse, som jeg nu endnu engang har brug for....
17. september 2024 | Opdragelse | 2 år, 6 mdr.
Hej Helen Vi har solgt vores hus og skal flytte om cirka halvanden måned....
16. september 2024 | Opdragelse | 23 mdr.
Hej Helen. Vi har en søn på snart 2 år, som i perioder vælger den ene af os...
Viden om børn:
Ruske
Lige meget hvor meget og hvor længe et barn græder, så må man aldrig begynde at slå eller ruske det. Et spædbarn som ruskes, kan få blødninger i hjernen og det kan medføre hjerneskade eller død.
Søg altid hjælp hos familie, venner, læge eller andre, hvis du oplever at dit barns gråd går dig så meget på, at du kan komme til at slå eller ruske dit barn. Det er vigtigt at søge hjælp! Og det er vigtigt at du taler med en du har tillid til og fortæller åbent og ærligt om, hvordan du...
Sexliv
Der er meget forskelligt hvornår både kvinden og manden har lyst til at genoptage sexlivet efter en fødsel. For nogle par går der mange måneder før de begge er parate.
Mange tror at det kun er kvinden der skal være parat, fordi det jo er hende der har født, men mænd der har oplevet deres kone føde og har set barnet komme ud af vagina, kan også have svært ved at genoptage sexlivet.
Efter fødslen er kvindes hormonbalance anderledes, end før hun blev gravid, og en...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.