Annonce

Annonce

Svar: Søvn, mad, gylp


29. april 2009

Alder:
5 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Anja

Din dreng har været igang med skemaden længe og har tilsyneladende en sund og god appetit - men også lidt problemer med refluks ..

Du kan på apoteket købe Enfamil AR. som er en specielerstatning lavet til børn med refluksproblemer. Erstatningen er normal konsistens i flasken, men tykner i maven og bliver således bedre liggende hvor den skal. Derudover hjælper det ofte på gylpen, når barnet begynder at få mere fast føde, så der er håb forude.

Når din dreng bliver 6 måneder, hvilket du skriver han bliver snart, så må han få rigtig mange forskellige fødevarer og det kunne godt lyde som om at du skal igang med mere mad. Både tykkere grød (som havregrød og flerkornsgrød) men også flere slags grøntsager, kød, fisk og mad i hånden.

Det er vigtigt at han bliver stimuleret både mentalt og fysisk i sine vågne perioder og det at sidde med mad i hånden, sutte på det, opbløde med spyt osv. kan være en god måde til stimulation. Det er også vigtigt at du tumler med ham, så han får brugt sig selv fysisk. Han må godt opleve en fysisk og mental træthed når han skal sove - du må godt forsøge at skabe fornemmelsen af "nu trænger jeg til at slå mave på sofaen", så han virkelig begynder at mærke, når han har brug for lur.

Hue behøver han ikke få på med det fine vejr vi har nu og med den alder han har. Så protesten mod den kan du fjerne ved at fjerne huen. Jakke eller trøje skal han naturligvis have på, prøv at gøre det så hurtigt som muligt, jo før det er overstået jo bedre.

Hvor stærk er han? Kan han sidde op i sin barnevogn? Hvis han kan, så start med at lade ham sidde, kigge på verden. Hvis du har ryglæn i barnevognen så lad ham ligge op af det og tril ham så en tur, hvor han mærker vinden i ansigtet, kigger på tingene omkring jer, hvor I snakker om dyrene, bilerne, lydende I møder på vejen og når han så viser sig parat til at sove, så putter du ham, lægger ham ned og triller hjem.

En plan for dagen til et 6 måneders barn ...


Annonce

... ser således ud:

Tidlig morgen 05/06: Flaske og sover lidt videre i mors seng

Morgen 7.30-8: Havregrød, vand af kop.

Formiddag 9-9.30: Frugtmos og tilbydes også frisk blød frugt i hånden at sutte på, det kan være appelsinbåde, fersken, blomme eller lignende. Vand af kop.

Flaske og puttes til formiddagslur ca kl. 9.30-10

Frokost 11.30-12: Grøntsagsmos med kød eller fisk, tilbydes ristede rugbrødsbjælker, agurk eller lignende i hånden at gumle på, vand af kop.

Flaske og puttes til middagslur ca kl. 13-13.30. Tidspunktet afhænger af hvor lang formiddagsluren har været


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Eftermiddag 16: Flaske og tilbydes igen lidt frugtmos og/eller frisk frugt som om formiddagen, vand af kop.

Powernapper evt. men den begynder også at kunne blive sprunget overnogle dage

Aften 18: Grøntsagsmos med kød eller fisk og udgangspunktet bliver stille og roligt mere og mere jeres mad, det kan være lidt sovs, indmaden af en frikadelle der moses med i grøntsagerne osv. Vand af kop.

Flaske og puttes til natten ca kl. 20 i sin egen seng, tidspunktet varierer lidt efter hvorvidt han har sovet powernap eftermiddag eller ej.

Sen aften 23-24: Flaske og begynder herefter at kunne sove uden mælk til næste morgen tidlig. Sover i sin egen seng.

Det er vigtigt at mængden af skemad ikke er for stor, så der er plads til mælk efterfølgende og samtidig også for at han ikke proppes så meget at han gylper det hele op. Du må prøve at finde balancen ... jeg ved det er svært.

I stedet for at fiksere ham liggende, så tænker jeg at du måske skal prøve nu at lade ham sidde mere op, både når han spiser - hvor han skal sidde i sin høje stol - og når du triller ham i barnevognen. Det at sidde op vil for det første stimulere ham og hans lyst til at undersøge og opleve verden, men det vil også være gavnligt i forhold til hans refluks problemer :o)

Jeg håber at ovenstående tanker, plan og måske Enfamil erstatningen vil hjælpe jer ... Fortsat held og lykke :o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gør pusletid til hyggetid - med naturlig pleje fra Olívy

En ren ble er det primære formål, når ens baby bliver lagt til rette på puslepladsen. Men faktisk er pusletiden meget mere end blot en praktisk opgave. Det er en unik mulighed for at styrke båndet til dit barn, stimulere sanserne og skabe tryghed. En god pusleoplevelse handler ikke kun om ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

18. marts 2025 | Kost og ernæring | 9 mdr.

Uro ved måltider

Kære Helen. Mange tak for dit fine svar angående vores søns søvn. Rom blev...

Læs hele brevet og Helens svar


12. marts 2025 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Må børn under 1 år få nødder?

Hej Helen. Jeg har en dreng på 6 måneder, som er kommet godt i gang med...

Læs hele brevet og Helens svar


8. marts 2025 | Kost og ernæring | 11 mdr.

Min søn på 11 måneder spiser ikke

Kære Helen, Jeg håber virkelig, du kan hjælpe mig, for jeg er en meget...

Læs hele brevet og Helens svar


7. februar 2025 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Det 3. måltid, hvornår?

Hej Helen Min dreng bliver 6 måneder den 18 februar, og har fået skemad i...

Læs hele brevet og Helens svar


4. februar 2025 | Kost og ernæring | 19 mdr.

Mad har ingen interesse

Hej Helen Så er jeg tilbage igen med min evigt tænkende mor hjerne. ...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Æbler og æblemos

Barnet kan fra 6 måneder spise al slagt frugt, frisk eller kogt. Frugten bør stadig moses, og æblemos vil ofte være et hit hos børn - især hvis det serveres, som topping på en grød. Rå æbler bør du dog være opmærksom på.

Børn under 3 år bør ikke få fødevarer, som er meget hårde eller som knækker let. En stor æblebåd kan knække og sætte sig fast i halsen, og af samme grund kan det ikke anbefales at give små børn et helt æble at gnave af. Du skal også være opmærksom på skrællen,...

Læs mere i Babylex

Tisser i sengen

Over 13 % af danske børn har problemer med at tisse i sengen. Det svarer til, at tre elever i en almindelig folkeskoleklasse oplever en forstyrret nattesøvn med vådt nattøj og sengetøj.

Man ved at de fleste sengevædere er drenge og at tilstanden ofte er arvelig. Sengevædning er primært fysiologisk betinget og skyldes enten manglende produktion af det hormon, der styrer urinproduktionen eller for lille blære i forhold til barnets alder.

Langt de fleste børn vokser...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce


Det siger medlemmerne ...

Hej Helen.

Jeg vil lige sige mange tak for dit gode og præcise svar på mit spørgsmål om "Afbrudt søvn efter dagplejestart". Jeg fik lige præcis den vejledning, jeg manglede. Så tusind tak og fortsat god dag.

Kærlig hilsen
Victors stolte mor.


Annonce