Annonce

Annonce

Svar: Søvn - ind til mor og far om natten


28. april 2009

Kategori:
Alder:
3 år, 3 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Sovevaner.

Kære Lone

Det er svært at blive storebror og det er derfor naturligt at jeres dreng især i øjeblikket søger jer ekstra om natten. Lillebror ligger jo ganske givet i soveværelset, så hvorfor må den store ikke ligge der ... det kan være svært at forstå, når man kun er 3 år ... :o)

Samtidig er det jo også en vane han har fået, han har altid gjort det og det har været acceptabelt så længe der kun var ham. Men nu kræver lillebror også sin ret og så er det mere besværligt. Det forstår storebror naturligvis ikke.

Et alternativ til at ligge i smørhul mellem forældre kan være en madras på gulvet, det kan være lettere at komme tilbage til egen seng igen fra en madras på gulvet end det er fra forældrenes varme dobbeltseng ...

Noget andet er naturligvis årsagen til at han vågner, drømmer han? Har han ondt? Er han bange for mørke? Er han tørstig? Skal han tisse? eller ... Det kan være en god idé at prøve at gennemtænke og finde ud af årsagen til at han vågner.

Hvis han vågner fordi han er bange og drømmer, børn kan i den alder godt have mareridt, så bør han naturligvis få den tryghed han søger. Hvis det kniber med at være i soveværelset, så praktiserer nogle forældre at have en madras på børneværelset i en periode og således sover den ene af forældrene der. I princippet går jeg ikke ind for at forældre skal lægge sig på gulvet og sove, men det kan faktisk være en løsning i en sådan situation, simpelthen fordi man så, når han vågner kan berolige ham med at man er der og holde fast i at han skal blive liggende i sin seng. På den måde kan man få brudt vanen med at stige ud af sengen og komme ind til forældrene.

Hvis han er tørstig, skal tisse eller andet, så kan I jo sørge for ...


Annonce

... at der er vand tilgængeligt ved siden af sengen og I kan følge ham på toilet hvis det er behovet. Det kommer dog mere, når han skal til at træne renlighed ...

I kan også prøve at tale med ham om at om natten skal han sove i sin egen seng, vågner han tidlig morgen er det fint at han putter hos jer, men vågner han sen aften, så skal han sove i sin seng ... Han kender dog ikke klokken og vil naturligt have svært ved at skelne, hvornår han må og ikke må - men der er noget fornuftigt i at I forsøger at vende ham om og følger ham tilbage til egen seng igen.


Helens bog om børn og søvn
LÆS OGSÅ HELENS BESTSELLER: "Helens bog om børn og søvn" - sådan får du dit barn til at sove

Foredrag med Helen

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen

Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus

Se flere foredrag med Helen ...


Nogle gange kan man også lade barnet kommer ind i sengen og når pladsen så efter et par timer bliver for trang, lillebror vågner osv. så kan du tage storebror i hånden og følge ham tilbage til egen seng igen ... Det lykkes faktisk nogle gange og det at han så begynder at vågne i sin egen seng om morgenen, kan godt være med til at give fornemmelsen af at det at sove i egen seng er okay, det kan man faktisk godt.

Lige nu lyder det som om at han har brug for nærheden, trygheden og det at få lov til at komme hos jer. Men hold øje med hvornår det skifter til kun at være en dårlig vane og hold fast i at han ikke skal ligge der til tid og evighed. Prøv at få ham tilbage i egen seng, når det er muligt, enten ved at følge ham tilbage igen, når lillebror alligevel vågner og kræver mor - eller ved at give ham en madras på gulvet i soveværelset så nærheden er der, følelsen af at sove med de andre er der - uden at man sover i sammen seng eller lad en voksen i en periode sove på børneværelset og hold fast i at han skal blive i sin seng, at det er roligt og helt okay :o)

Jeg håber mine tanker hjælper lidt på vej, fortsat held og lykke:o)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Giv dit barn den bedste start!

Giv dit barn den bedste start med D-vitamindråber og mælkesyrebakterier

Vi ved allesammen, at et barns første leveår har en enorm betydning for barnets udvikling både fysisk og psykisk. Ansvaret er derfor stort, når det kommer til at sørge for, at de kære små får lige præcis det, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:

21. november 2024 | Sovevaner | 6 mdr.

Putning og nattesøvn for tvillingepiger

Kære Helen Vi skriver for at få nogle gode råd til at gennemskue hvorfor...

Læs hele brevet og Helens svar


19. november 2024 | Sovevaner | 7 mdr.

Natamning - snart 8 mdr.

Hej Helen Jeg kan se, at du lige har svaret på et lignende spørgsmål, men...

Læs hele brevet og Helens svar


18. november 2024 | Sovevaner | 9 mdr.

Putning og for meget natamning

Kære Helen Vi kunne godt bruge noget rådgivning til ændring/forbedring af...

Læs hele brevet og Helens svar


17. november 2024 | Sovevaner | 5 mdr.

Baby vågner hele tiden om natten

Kære Helen. Tak for dit brugbare svar angående søvnrutiner. Jeg skriver...

Læs hele brevet og Helens svar


16. november 2024 | Sovevaner | 8 mdr.

Afbrudt nattesøvn, er det ørerne eller?

Kære Helen Min datter er nu 8 måneder gammel. Tak for dine tidligere...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Barselsorlov

I har begge ret til at holde barselsorlov, når I skal have et barn. Der er mange muligheder for at dele, forlænge eller udskyde orlovsperioder. De økonomiske vilkår for orloven afhænger af jeres jobsituation.

Hovedreglen er, at kvinder har ret til fire ugers barselorlov før fødslen og 14 uger efter fødslen. Mænd har ret til to ugers orlov i løbet af de første 14 uger. Herefter har I 32 ugers forældreorlov hver, som I frit kan fordele mellem jer. Det er dog kun i 32 uger af jeres...

Læs mere i Babylex

Navn - navngivning

Alle børn skal have et navn - mindst et fornavn og et efternavn. Og dit barn skal have sit navn, før det fylder 6 måneder. I kan give jeres barn et navn på to måder: Enten ved dåb i folkekirken eller ved at ansøge om navngivning via Borger.dk.

Der er i princippet ikke nogen begrænsninger på antallet af fornavne, som du må kalde dit barn. Men der er regler for, hvilke navne du kan give dit barn. Som hovedregel må du ikke vælge et navn, der kan være til ulempe for dit barn.

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om dit barns udvikling. Bogen er propfyldt med nyttig viden for alle forældre!

Det siger medlemmerne ...

Hej Helen :-)

Ja der er mange spørgsmål for tiden.... rart man får gode råd og information fra dig!

Håber du har nøglen til en bedre nattesøvn for os to "gamle"... vi trænger efterhånden til en go nats søvn...

...og tak for dine tidligere svar - guld!

Mange hilsner
Sanne, mor til tvillinger


Annonce