Svar: Svær start
Kære Mor til 2
Tillykke med lillebror og velkommen tilbage - det er altid dejligt, når familierne melder sig på banen igen, sikke privilegium, at få lov til at følge jer så længe :o)
En svær start skriver du - ja det må man sige, hold da op. jeg kan godt forstå at tårerne presser sig på, hvis din dreng en dag græder lidt meget. Du vil jo gerne gøre det bedste og hvad søren kan du næsten gøre, som du ikke allerede gør. Det er dybt frustrerende at have et ulykkeligt barn og intet af det man gør synes at virke ...
Det lyder dog som om at I er godt på vej, han trives, tager på, udvikler sig rigtig godt og i fin retning og han lyder ikke umiddelbart til at have ondt - eller hvad? Det lyder mere som om at han, som du skriver, er en dreng, der nu har rigtig meget behov for at mærke verden, blive stimuleret både fysisk og mentalt, der skal ske noget - og så samtidig også som en dreng, der så skal hjælpes med at finde ro og overgive sig til søvnen, når tid er. Det lyder som om at det er en af dine vigtigste opgave, at hjælpe ham med at blive skærmet og overgive sig til søvnen :o) Fint at du er opmærksom på det.
Du skal naturligvis finde balancen imellem at aktivere ham og hvor længe han skal være vågen og hvornår det så er tid at putte ham, han må gerne være vågen i 1½-2 timer nogle gange. Det er okay, men så skal han også sove derefter.
Du skal gå ud fra at han skal have 3 lure dagligt, en formiddagslur, en middagslur og en lur sidst på eftermiddagen. Derudover tænker jeg at du har en vigtig pointe omkring det at sikre ham mad nok. Det er helt fint at du supplerer med en flaske efter behov og du må naturligvis også gerne fortsat amme, som du føler det er bedst. Du skal gøre det, som virker bedst for hele familien, som giver mest overskud - sådan er det, når der også er en 2 årig man skal tage sig af og være mor for :o)
Prøv om du kan finde en rytme, hvor du giver mælk når han vågner af en lur, altså starte med at amme/give flaske så han der spiser rigtig godt og effektivt. Herefter skifter du ham, pludrer med ham, aktiverer ham osv. og inden han så puttes igen, så skal du tilbyde ham mælk igen. Det er ganske givet ikke meget han har behov for, men det er godt at give ham tilbuddet.
Hvis du ønsker at øge din mælkemængde, så kan du gøre det at du netop ammer ham to gange imellem hver lur. Starter med at amme fra det ene bryst, når han vågner, sørger for at han spiser effektivt og længe der, skifter, bøvser, leger osv. og inden han så puttes, så tilbydes han toppen fra modsatte side.
Du kan også gøre det at du starter med at amme fra den ene side som beskrevet og når du så putter ham, så kan du lige inden supplere med en flaske. Eller gøre modsat, så han får flasken når han vågner og suppleres med brystet inden han puttes igen. At gøre det på denne måde kan godt være med til at give lidt ro og kan gøre at han begynder at sove lidt længere lure.
En plan for dagen ser nogenlunde således ud:
Tidlig morgen: Amning/flaske og sover lidt videre
Formiddag: Amning/flaske
puttes til formiddagslur
Frokost: Amning/flaske
puttes til ...
... middagslur
Eftermiddag: Amning/flaske
Puttes til 3 lur
Aften: Amning/flaske
Puttes til natten
Sen aften: Amning/flaske
Nat: Amning/flaske
Jeg vil også til jer nævne vigtigheden i at være opmærksomme på jeres drengs bevidsthedsstadier. I skal prøve at lægge mærke til hans signaler. Små børn har lidt forskellige måder at vise tegn på træthed og tegn på lyst til at pludre, lege osv. Man taler om forskellige bevidsthedsstadier og det er vigtigt at I kender til dem.

Kom til foredrag med Helen Lyng Hansen
Tirsdag 6. maj: Børn & Mad, FOF Aarhus
Stille årvågenhed: Er der hvor jeres dreng ligger og kigger. Ganske stille studerer omgivelserne, lyspletten på væggen, dit ansigt og dine bevægelser. Han ligger helt stille, følger med øjnene, men uden at dreje sit hoved.
Aktiv årvågenhed: Bevæger sig lidt mere, han kigger mere aktivt rundt, kommer med små lyde, knirker lidt, vægrer sig måske lidt mod kontakt, begynder at virke lidt søgende, sulten eller har behov for hjælp til at koble lidt fra, vender blikket væk og fortæller at han har brug for lidt ro. Det er ikke det samme som at han har behov for at sove.
Gråd: Han begynder at græde, han har været aktiv, er ved at blive træt, er irritabel eller begynder at mærke at han nu er ved at være sulten. Måske vil han gerne løftes lidt op, har brug for hjælp til at skifte stilling, få en ny ble, måske behov for bare at ligge lidt for sig selv og lade alle de indtryk han har fået bundfælle sig.
Døsig: Når han er træt og har brug for at blive puttet. (Døsighed kan man dog også ses lige der, hvor han er ved at vågne lidt op fra en lur). Han bevæger sig, øjnene holder op med at fokusere, virker lidt matte, han rynker panden, smiler måske lidt, spidser munden, smasker, øjenlågene er ved at falde i og han ruller med øjnene. Det er i denne periode at han skal puttes eller gerne lige lidt før. Ved at putte ham på dette tidspunkt, så giver du ham mulighed for at få en længere sammenhængende søvn.
Man kan godt blive så fokuseret på at få sit barn til at sove, at man begynder at putte barnet lidt for tidligt, måske prøver I at putte ham der hvor han egentlig befinder sig i "stille årvågenhed" og bare har brug for at ligge og kigge lidt.
Man kan også blive så fokuseret på at give sit barn stimuli, at man kommer til at overskride barnets grænser og får barnet puttet for sent. Han får lov til at kigge for meget og skal hjælpes til at koble fra overfor verden, så han kan sove og her har han så behov for at blive svøbt, blive skærmet, blive puttet i sin vogn og trillet lidt - præcis som du også gør.
Det er en rigtig svær balance at finde, hvornår det er for lidt og hvornår det er for meget og børn er her også forskellige. Hvor nogle børn viser tydelige træthedssignaler, så er andre børn meget svære at aflæse og det kræver øvelse og tager tid at lære sit barn at kende.
Hvornår giver det pote spørger du og det er jo svært at spå om fremtiden, men de fleste forældre oplever en ændring til det bedre efter 12-16 ugers alderen, så vi krydser fingre for at det også snart ser lidt lysere ud for jer :o)
Jeg håber at mine tanker hjælper videre på vej, fortsat held og lykke :o)
Med venlig hilsen
Helen Lyng Hansen
sundhedsplejerske
Annoncer
Sponsorerede artikler
Guide til baby- og børnemad: Hvad skal du undgå?
Må baby få honning og kanel? Og må mine børn få te og hørfrø? Det kan som forældre være svært at finde rundt i junglen af madanbefalinger. I Fødevarestyrelsens guide til børnefamilier om uønsket kemi i mad, kan du se, hvad du bør begrænse eller undgå.
Anbefalingerne varierer for babyer, børn ...
Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om sovevaner:
22. april 2025 | Sovevaner | 14 mdr.
Nu 14 måneder og i seng på anden måde - del III
Hej Helen, Det er ikke lykkedes for os.. i to aftener fald han i søvn...
13. april 2025 | Sovevaner | 3 mdr.
Kære Helen Jeg har nu forsøgt at bruge nogle af dine råd ift min datter på...
10. april 2025 | Sovevaner | 10 mdr.
Kære Helen Din brevkasse har været en kæmpe hjælp hele vores tid som nye...
10. april 2025 | Sovevaner | 2 år, 7 mdr.
Kære Helen. Vi søger råd til at få putning til at fungere. Vi har pga....
10. april 2025 | Sovevaner | 13 mdr.
13 mdr og i seng på anden måde - del II
Hej Helen, Mange tak for dit svar. Det giver rigtig god mening det du...
Viden om børn:
Bleskift
Et nyfødt barn skal have skiftet ble ofte, i begyndelsen er det mellem 6 og 10 gange i døgnet.
Før bleskift er det rigtig godt, hvis man har samlet de ting man skal bruge sammen, så det er klar: vaskefad, vaskeklude, rene bleer, håndklæde, undertøj osv.
Spæde børn kan ikke lide at få alt tøjet af, så når bleen skal skiftes, så vil dit barn være mere rolig, hvis du lader det beholde noget af tøjet på imens. Det er derfor smart med bodystockings og lignende som kan...
Portionsstørrelse børn
Det er meget forskelligt, hvor meget det enkelte barn spiser. Nogle børn spiser meget, og andre børn spiser mindre. Der er også forskel på børns appetit, som kan svinge alt efter tidspunktet på dagen.
Børn skal have lov til at regulere deres behov for mad. Det lille barn skal have lov til at die ved brystet, når det viser behov, og børn der får flaske, skal på samme måde have lov til at selvregulere. Barnet må ikke presses til at tømme hele flasken - og omvendt - hvis barnet...
Svartidsbarometer
Gratis nyhedsbrev
med nye præmier hver måned
Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.
Det siger medlemmerne ...
Kære Helen
Min mand og jeg har så ofte talt om, at vi burde skrive til dig og fortælle, hvor fantastisk din brevkasse er.
Vi har aldrig selv skrevet til dig, men har fundet svar på så mange spørgsmål via dine svar til andre i lignende situationer.
Jeg beundrer dine evne til at formidle, og jeg elsker din tilgang til børn og forældre og alle de ting man sammen kommer igennem!
Dine svar stemmer så utrolig fint overens med præcis den måde, vi forsøger at være forældre på. Som førstegangs-forældre betyder det helt utrolig meget, at finde opbakning et sted man har tillid til og kan identificere sig med. Og det kan vi hos dig!
Det er så rart at have dine ord med i bagagen, hvis noget er svært eller andre synes, vi f.eks. burde skælde ud, når vores søn et par gange har haft det, du beskriver som fortvivlelses-anfald - er det så rart at kunne sige, at vi ikke er de eneste, der mener, det skal tackles helt anderledes.
Så kære Helen, tusind tak for dine altid inspirerende og varme svar - Tak for dig! Det er fantastisk at kunne søge råd og vejledning på alle tider af døgnet i din brevkasse!
De varmeste hilsner med ønsket om en rigtig god dag - uden tvivl også fra min mand.
Familien S